Затриманий на хабарі керівник Держекспортконтролю Сергій Головатий суміщав держслужбу з підприємництвом

28 Фев 2016 12:32

Журналісти антикорупційної програми «Наші гроші» з’ясували кілька додаткових фактів про діяльність заступника директора Департаменту держекспертизи Державної служби експортного контролю, у грудні затриманого СБУ під час отримання хабара.

Журналісти антикорупційної програми «Наші гроші» з’ясували кілька додаткових фактів про діяльність заступника директора Департаменту держекспертизи Державної служби експортного контролю, у грудні затриманого СБУ під час отримання хабара. Увесь час роботи на державній посаді він був зареєстрований як ФОП Головатий Сергій Миколайович (1966 р.н.).


Крім того, паралельно Головатий обіймав посаду керівника миколаївського приватного підприємства «Ексада» (оптова торгівля відходами та брухтом), яке належить Тетяні Головатій, імовірно, його сестрі.



А також лишався співвласником київського ТОВ «Авантаж-центр» (торгівля).

Вітчизняне законодавство забороняє особам, уповноваженим на виконання функцій держави, займатися підприємницькою діяльністю.

Державна служба експортного контролю видає підприємствам дозволи на експорт озброєння, військової техніки і товарів подвійного призначення. Експортні заявки оборонних підприємств знаходилися на розгляді саме в Сергія Головатого.

9 грудня 2015 р. СБУ затримала Головатого при отриманні чергового траншу хабара з $250 тис., які він вимагав від ТОВ «Мотордеталь-Конотоп» за надання дозволу на експорт товарів військового призначення.

Як повідомляло інтернет-видання «Наші гроші», під час обшуку у Головатого виявили три закордонні паспорти, $88 тис, два злитки золота по 5 г, а також понад 20 печаток, штампів та гумових основ приватних фірм.

15 січня Сергія Головатого звільнили з-під варти на підставі довідки Шевченківського районного суду міста Києва № 5/44/2016, датованої тим самим днем, про внесення застави у розмірі 3,7 млн. грн.

16 січня Головатого відсторонено від посади на невизначений строк наказом голови Держекспортконтролю.

21 січня «Дзеркало тижня» повідомило, що Сергій Головатий «з понеділка, 18 січня, продовжує виконувати свої службові обов'язки.

22 січня детективи НАБУ отримали судову ухвалу про відсторонення Головатого від займаної посади терміном на два місяці.

За даними журналістів програми «Наші гроші», лише 23 лютого Сергія Головатого звільнили з Держекспортконтролю. Наступного дня прем’єр Арсеній Яценюк повідомив, що відсторонив голову Держекспортконтролю Юрія Терещенка у зв’язку з розслідуванням про причетність до отримання хабарів.

Терещенко та Головатий – колишні однокурсники. В СБУ повідомляли, що частина хабара, який у кілька траншів отримував Сергій Головатий від представників ТОВ «Мотордеталь-Конотоп», була знайдена під час обшуку «ще в одного керівника Держекспортконтролю». 

Наразі провадження щодо Головатого за підозрою в отриманні неправомірної вигоди передано НАБУ.

Новые обещания