За що арештували екс-голову «Укрспецекспорту» Сергія Бондарчука

30 Янв 2015 10:53

Останнім часом ЗМІ наповнені величезною масою повідомлень про порушення малозначимих справ, які щодня штампує відомство Яреми.

Отже, вчора стало відомо, що Генпрокуратура оголосила підозру колишньому голові "Укрспецекспорту" Сергію Бондарчуку в розтраті $7,5 млн., а суд прийняв рішення затримати його і накласти арешт на майно. "ДС" опитало ряд експертів, аби зрозуміти, в чому головні причини такого суворого покарання.

Версія перша: офіційна. Наразі немає якихось реальних офіційних подробиць. Поки навіть не зрозуміло, за що Бондарчука затримують. І що справді копає слідство (затримати можна за незначну справу, а потім розкручувати більш резонансні епізоди, по яких немає доказової бази).

Версія друга: "відмазки Генпрокуратури". Останнім часом ЗМІ наповнені величезною масою повідомлень про порушення малозначимих справ, які щодня штампує відомство Яреми напередодні звіту свого шефа в парламенті. Власне, справу Бондарчука деякі експерти пов'язують саме з такими настроями на Різницькій. При цьому експерти говорять, що за кілька днів, коли шум уляжеться, суд відпустить Бондарчука під не дуже велику заставу і все поступово замнуть.

Версія третя: війна на Сході і відсутність зброї з Заходу. Згідно з третьою версією, Бондарчук стане одним із символів розкрадання ВПК України і невиконаних, чи, точніше, непроплачених, збройних контрактів України. Існує версія, що низка зарубіжних постачальників зброї висловила претензії Україні: оплатіть попередні контракти і тоді ми дамо вам нові зразки зброї. І Бондарчук тут потрібен як такий собі символ корупційної моделі - посередник, який призвів до того, що зараз Захід гальмує із передачею зброї. Модифікація цієї версії: Заходу треба показати, що зловили людину, через яку зависли старі контракти.

Версія четверта: натиснути на друзів. Дехто з експертів говорить, що головною причиною такого радикального кроку є бажання вплинути (дізнатися більше) на друзів. Серед найближчих друзів Бондарчука - куратор НАКу Ігор Діденко та голова СБУ Валентин Наливайченко. Щоправда, зараз дуже складно сказати, що може сказати Бондарчук про Діденка такого, щоб могло аж настільки зацікавити Генпрокуратуру. Щодо Валентина Наливайченка, то останнім часом доволі часто говорять, що його хочуть посунути з посади голови СБУ. Проте, Валентин Олександрович сам іти не хоче. Тим більше, що він зумів поки що не забруднитися медіа-скандалами так, як Віталій Ярема. Тому дехто з експертів не виключає, що саме тут треба шукати головні причини арешту Бондарчука, з яким Наливайченко, як голова СБУ періоду Ющенка, не міг не співпрацювати ще в ті роки.

Новые обещания