Шабунін заявляє про маніпуляції в конкурсі на голову НАБУ

30 Янв 2023 16:46

Українська влада підганяє конкурсну комісію закінчити якнайшвидше конкурс на посаду директора НАБУ, хоча до цього Кабмін пів року гальмував проведення конкурсного відбору. 

Про це повідомив голова правління громадської організації "Центр протидії корупції" Віталій Шабунін, інформує Цензор.НЕТ.

Він зауважує, що ЄС та МВФ вимагають провести конкурс тільки до кінця березня, але якісно провести конкурс за тиждень неможливо. Офіс Президента, за словами Шабуніна сподівається, що при такому поспіху не вдасться досконало перевірити кандидатів і таким чином Банкова зможе протягти "свого" кандидата.

"Президент заявив, що Україна вже через тиждень має завершити конкурс на директора НАБУ. Закінчити конкурс у такі короткі строки – просто неможливо. Цю цитату президента, сказану перед студентами Коледжу Європи, використають для тиску на комісію.

Справа в тому, що саме зараз комісія перевіряє всіх 22 відібраних раніше кандидатів на доброчесність. Зробити якісно таку перевірку за пару тижнів – неможливо. Це кропітка робота зі збору інформації, співбесід та спілкування з громадськістю.

За результатами цього етапу комісія має подати трійку фіналістів на розгляд Кабміну, який і визначить переможця. Саме тому реалістичні рамки для закінчення конкурсу – до середини березня.

Стислі терміни, в які влада намагається загнати комісію, не дадуть останній зробити свою роботу якісно. Таким чином, частина Банкової сподівається отримати у фіналі когось зі своїх "недоперевірених" кандидатів", - написав Шабунін.

Новые обещания