Інвестор, наближений до Януковича, може зруйнувати археологічну знахідку на Подолі

2 Ноя 2015 11:25

Будівництво торгового центру на Поштовій площі, який мають відкрити навесні 2016 року, ставить про загрозу руйнування унікальну археологічну знахідку – вулицю часів Київської Русі.

Будівництво торгового центру на Поштовій площі, який мають відкрити навесні 2016 року, ставить про загрозу руйнування унікальну археологічну знахідку – вулицю часів Київської Русі.

Про це йдеться в сюжеті програми "Схеми", спільного проекту Радіо Свобода та Першого суспільного каналу.

За словами археолога Михайла Сагайдака, подібна історія була і на Майдані Незалежності, коли готували територію для торговельного центру "Глобус". Тоді, попри обіцянки влади зберегти всі знахідки розкопок, підземелля просто залили бетоном.

До обіцянок влади "все зберегти" на Поштовій площі Сагайдак ставиться скептично:

"Можливо, і тут вдасться вирулити. Прохавали ж, вибачте, Майдан. Так а чому тут не "прохавають"?"

Як відомо, проект реконструкції Поштової площі, який мав збільшити пропускну здатність розв’язки, було затверджено ще у 2012 році. Автор проекту ДП "Київдормістпроект", замовник – дирекція будівництва шляхо-транспортних споруд Києва.

Саму розв’язку відкрили рік тому. Але навесні 2016-го під пішохідною плитою має запрацювати ще й торговельний центр.

Право будувати торговельні приміщення було надано у 2013-му ТОВ "Хенсфорд Україна" – фірмі, зареєстрованій за кілька місяців до оголошення конкурсу. При цьому сам проект ТЦ  був змінений.

Фірма "Хенсфорд Україна" виявилася наближеною до завгоспа Януковича Андрія Кравця – людини, наближеної до Сергія Льовочкіна, колишнього голови Адміністрації президента Віктора Януковича.

 

Засновником ТОВ "Хенсфорд Україна" є компанія "Хенсфорд Імпекс ЛЛП", яка водночас є засновником і ТОВ "Віас Груп". "Віас Груп" зареєстроване у Броварах, за однією адресою з ТОВ "Дім Лісника", яке володіло резиденцією Януковича у Сухолуччі.

Тут же була фірма "Енерго Сім", керівник якої – Марина Пелих, дружина завгоспа Януковича Андрія Кравця.

Журналісти заявляють, що мер Віталій Кличко намагається усіляко уникнути розголошення деталей угод між містом та "Хенсфорд Україна".

Мерія відмовляється надавати копії документів навіть народним депутатам у відповідь на офіційне звернення.

Однак, як з’ясувалося, у цих документах найбільша проблема полягає в тому, що цьому інвестору ніхто не надавав землі під заплановані 10 тисяч квадратних метрів торгових площ.

Артефакти на Поштовій можуть просто залити бетоном? 

Сталося це через те, що на початку будівництва концепція проекту передбачала просто реконструкцію транспортної розв’язки. Уже на пізнішому етапі будівництва додали "нове будівництво об’єкта багатофункціонального призначення".

За законом під будівництво інженерних споруд відведення землі не потрібне, але для комерційного об’єкта без цього ніяк не обійтися.

У тому, що ділянок не надавали під будівництво торгового центру, легко переконатися, відкривши публічну кадастрову карту України. На Поштовій площі є тільки одна відведена ділянка, на якій стоїть церква. Решта кварталу не надана нікому.

Журналісти відзначають, що бюджет Києва щомісяця втрачає щонайменше 200 тисяч гривень оренди, бо за 2 роки інвестор так і не отримав права користування ділянкою – тобто і не викупив її, і не взяв в оренду.

Благословили будівництво на невідведеній ділянці екс-головний архітектор Києва Сергій Целовальник, який видав містобудівні умови без оформлення права, екс-заступник міністра регіонального розвитку часів Януковича Дмитро Ісаєнко і навіть "Укрдержбудекспертиза", яка не помітила проблем і видала позитивний звіт.



Новые обещания