НАБУ оголосило в розшук "смотрящєго" за Мін'юстом Андрія Довбенка

3 Янв 2023 16:04

Національне антикорупційне бюро оголосило в розшук бізнесмена Андрія Довбенка, якого називали смотрящим за Мін'юстом часів Павла Петренка. Про це повідомляється на сайті НАБУ.

Слідство вважає, що він був організатором злочинної групи, викритої на багатомільйонних махінаціях з арештованим майном, переданим в управління Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління корупційними активами (АРМА).

Довбенко став відомий у 2019 році, коли тодішній голова Офісу президента Андрій Богдан поїхав до нього на весілля в Сен-Тропе у День Незалежності України.

За даними журналістів програми Наші гроші з Денисом Бігусом, діяльність Довбенка в Мін'юсті була настільки токсичною, що колишній міністр юстиції Павло Петренко намагався приховати знайомство з ним. За даними Bihus.info, Довбенко брав участь в офіційних нарадах у Мін'юсті разом із головою відомства.

Крім цього телеграм-канал MediaKiller повідомив, що Довбенко працював у тісному зв'язку з бізнесменом Павлом Фуксом (проти нього ще до війни запровадили санкції РНБО). Вони вибудували масштабну схему із захоплення активів. Пов'язані з ними компанії, як стверджують журналісти, отримували нерухомість, банківські борги та інші активи. У цьому їм допомагала група нотаріусів та фінкомпанії із сумнівною репутацією.

Майже три десятки нотаріусів, які працювали з Довбенком, уже втратили ліцензії від Мін'юсту. За даними ЗМІ, Довбенко якийсь час тому повідомили про підозру, але розголосу цей факт не набув.

Щодо невразливості Довбенко для правосуддя висловився екс-глава МВС Арсен Аваков: "Андрій Миколайович Довбенко — це символ корупції в Мін'юсті, знаковий персонаж того правового свавілля та рейдерських схем, які процвітали за Петра Порошенка і не усохли за Зеленського. Свого часу Андрій Довбенко отримав індульгенцію в ОП через людей Коломойського і продовжив красти сотнями мільйонів на місяць. Те, що справу проти Андрія Довбенка все-таки відкрили, скоріше спроба остригти мільярдера, ніж реально посадити. Він відкупиться, у цьому я впевнений. Ймовірно, допоможе колишня дружина — Дар'я Зарівна. Усі ми знаємо, де вона зараз працює (Заривна — речник голови ОП Андрія Єрмака)".

Новые обещания