Гонтарева и Кубив рано или поздно будут на скамье подсудимых – эксперт

19 Дек 2016 17:16

Охота на коррупционеров продолжается. Под подозрение попали все без исключения чиновники.

Охота на коррупционеров продолжается. Под подозрение попали все без исключения чиновники.

Сообщает портал «АНТИКОР» со ссылкой на СМИ.

Так, заместитель Генпрокурора Евгений Енин на международной конференции "Возвращение украденных активов коррумпированной политической элиты: арест; конфискация; управление" заявил, что в ближайшее время за коррупционные преступления будут отвечать руководители Национального и коммерческих банков.

"На сегодня мы можем говорить, что нет неприкасаемых, на скамье подсудимых буквально в ближайшее время появятся руководители НБУ, Минэкономики, "Нафтогаза", руководство коммерческих банков, а также государственных агентств. Мы ожидаем вердиктов в отношении первого заместителя Николаевской ОГА, бывшего министра юстиции, заместителя министра здравоохранения, заместителей руководителей прокуратуры и руководителей прокуратуры различных региональных и местных звеньев. Большая рыба попадает в сеть - и это не история с канала Discovery", - заявил Евгений Енин. Подробнее тему борьбы с коррупцией в Украине в эфире радиостанции Голос Столицы прокомментировал эксперт по антикоррупционной политике Василий Вакаров.

Боротьба з корупцією виходить на новий рівень, чи все це просто голосні заяви?

- По-перше, треба вітати заяву одного з очільників ГПУ про можливе затримання і арешт такої великої групи чиновників. Друге - це чистий піар, оскільки один з заступників ГПУ сказав на міжнародній конференції в Києві, а слухачами його були донори, міжнародні експерти, міжнародні діячі, тобто ті люди, в вуха яких вкладав один з очільників ГПУ про те, що займається боротьбою з корупцією.

А іншими словами, він каже, що потрібні гроші як можна швидше, як можна більше, а ми тут якось розберемося в наших справах. Третє - стосовно суті заяви. Я би хотів доповнити, якщо б пан заступник генпрокурора почув мене, що він розпочав з очільника НАК "Нафтогазу" пана Коболєва, його заступника Вітренка, які, починаючи з 2014 року, очолюють корупційну схему імпорту так званого європейського газу в Україну.

Цю схему ще очолив колишній екс-прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Стосовно службових осіб Мінекономіки - у нас немає такого міністерства, у нас є міністерство економічного розвитку і торгівлі, а заступник генпрокурора сказав, що будуть притягнуті зокрема очільники НБУ і Мінекономіки. В 2014 році головою НБУ був пан Кубів, який наразі є міністром економічного розвитку і торгівлі, тобто мова може йти про одну і ту саму особу.

Пан Кубів в 2014 році роздав більше 100 мільярдів гривень коштів на підтримку комерційних банків, які через два роки банкрутували.

Далі в списку, я так думаю, буде Валерія Гонтарева, яка на сьогоднішній день очільник НБУ, а стосовно керівника ФГВ - це і є партнер по міжнародному інвестиційному банку.

Я би хотів бачити на лаві підсудних хоча б оцих персон, яких я озвучив.

Ваші поради заступнику генпрокурора можна розцінювати як готовність свідчити?

- Абсолютно правильно, тому що є і я, і багато інших експертів, які володіють інформацією, володіють матеріалами. Колишні та нинішні працівники правоохоронних органів чекають реальної команди, реальної можливості до притягнення до відповідальності цих осіб. А стосовно заяви заступника генпрокурора - це насамперед, я думаю, тільки піар, нічим конкретним він не закінчиться.

А яка тоді може бути реакція міжнародної спільноти, експертів, які почули ці заяви?

- У нас щороку до річниці міжнародної боротьби з корупцією, тобто 9 грудня, всі експерти і вся спільнота відзначають свято, кожен з них підводить певні підсумки. Як минулого року це було: міжнародна конференція 16 листопада в дуже багатому такому будинку, офісному центрі біля Республіканського стадіону. Сьогодні це так само в готелі відбувається. Знаєте, багатий захід, але з посткомуністичним присмаком. Тобто ми звітуємо, рапортуємо лише лозунгами, а не конкретною роботою, тому це просто захід перед іноземними донорами, перед іноземними представництвами, перед іноземними компаніями, що ось ми будемо боротися з корупцією, ось-ось ми вже почнемо.

А що заважає, на вашу думку, дійсно розпочати справи?

- Я назвав персон, які реально відповідають за стан корупції в нашій країні за останній час. Для того, щоб когось з них притягнути до відповідальності, потрібно мати просту річ - бажання.

Політична воля повинна йти від перших керівників нашої країни. До Нового Року на такій же конференції президент Порошенко сказав, що він точить сокиру, і от ось-ось він підніме і лупне нею по всім корупціонерам.

Чомусь я так думаю, що він продовжує цю сокиру точити, оскільки безпосередньо його кум і політичний соратник генпрокурор України Луценко, який нещодавно став генпрокурором, кожен день там само піариться, являє собою швидше ньюзмейкера, аніж реального борця в тому числі з корупцією.

Тому що по факту ГПУ не має що пред’явити суспільству: скільки людей зараз притягнуто до корупції, скільки грошей поступило до бюджету, конкретні речі. А оскільки їх немає, то ми, на жаль, бачимо піар і чуємо чергові заяви керівників прокуратури.

Источник

Новые обещания