Фірма донецьких отримає 51 мільйон за роботи на сміттєзвалищі, які задурно виконували солдати під час АТО

16 Фев 2016 13:03

28 серпня 2015 року департамент ЖКГ і капбудівництва ОДА та «Базис» уклали договір на виконання робіт по рекультивації сміттєзвалища у Новомосковську на 51,28 млн грн.

Роботи з рекультивації міського звалища побутових відходів у місті Новомосковськ Дніпропетровської області, які департамент ЖКГ Дніпропетровської ОДА замовив у ТОВ «Будівельно-консалтингова група «Базис», виконували солдати військових загонів. Про це пише Ольга Юдіна у «БюроUA».

28 серпня 2015 року департамент ЖКГ і капбудівництва ОДА та «Базис» уклали договір на виконання робіт по рекультивації сміттєзвалища у Новомосковську на 51,28 млн грн. Про бажання взяти участь у тендері заявили 9 фірм. Сім із них не були допущені до торгів, відтак підряд розіграли «Базис» та ПП «ВВК-СТИЛЬ».

Як встановили правоохоронці, у «Базису» не було основних фондів та будь-якого автотранспорту. Переможець взяв у субпідрядники ТОВ «Будівельна компанія «Євродом-XXI» та ТОВ «Інноваційну фінансову групу» («ІФГ»). Ці фірми брали участь в тендері, але не були допущені до торгів. Причому «Базис» не повідомив ОДА про виконання робіт сторонніми організаціями, що є порушенням.

Згідно з даними порталу публічних фінансів, з жовтня по грудень 2015 департамент ЖКГ перерахував 6,35 млн грн. на рахунок «Базису» за перший етап роботи – засипку звалища глиною. За словами керівництва «Базису», всі роботи між переможцем і субпідрядними організаціями були розділені в пропорції 50 на 50, хоча це не відображено в актах виконаних робіт, підписаних «Базисом» та ОДА.

Втім, як з’ясувала журналістка, насправді переважну більшість субпідрядних робіт виконували не «Євродом» і «ІФГ», а військовослужбовці строкової служби з 194 понтонно-мостового загону та 19 окремого мостового загону 26 об’єднаного загону Державної спецслужби транспорту, які укладали договори субпідряду з «Євродомом».

Згідно з актами виконаних робіт 194 загін за жовтень-грудень 2015 отримав від «Євродому» 646 тис грн. Тобто загони отримували значно менші суми, ніж генпідрядник. Зокрема, видання з’ясувало, що за установку 165 м колючого дроту силами військовослужбовців 194 загін заробив 9 960 грн. В той же час «Базис» оцінив цю роботу і отримав оплату в сумі 271 тис грн.

Щодо іншого субпідрядника «ІФГ», то слідство встановило, що його свідоцтво платника ПДВ було анульовано 21 липня 2015 року – на наступний день після проведених в ОДА торгів по звалищу. А звітність по ПДВ свідчить про відсутність у 2015 господарської діяльності цієї фірми. За юридичною адресою «ІФГ» в Миколаєві фірму міліція не знайшла.

В липні 2015 року запорізьку фірму «Базис» було переоформлено на мешканця окупованої Ясинуватої Донецької області Сергія Бацилєва. До нього фірма була записана на Романа Грицаєнка, а потім була переоформлена на Геннадія Богатирьова з Донецька.

Богатирьов з лютого 2014 по березень 2015 очолював Запорізьке регіональне управління Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву. Посаду він отримав через місяць після призначення близького до нього депутата Донецької міськради, власника групи DMS Андрія Альоші радником з питань взаємодії з бізнесом та залучення інвестицій голови Запорізької ОДА Олександра Пеклушенка. Тоді ЗМІ стверджували, що в лиці Альоші тоді Запоріжжя отримало нового «смотрящего» від президента Віктора Януковича після того, як був заарештований його попередник Євген Анісімов.

За даними ВДЗ, «Будівельно-консалтингова група «Базис» почала вигравати тендери у 2015 році і з нею підписано договорів на суму 69,84 млн грн.

Засновником і керівником «Євродом-XXI» є Володимир Басов. Власниками «Інноваційної фінансової групи» значаться Павло Черненко і Роман Косенко, керівник Назар Гончаров.

Новые обещания