«Енергоатом» позичив 70 мільйонів у Жванії, якому підіграли єремєєвці

22 Фев 2016 12:02

ДП «НАЕК «Енергоатом» 12 лютого за результатами тендеру уклав угоду з ПАТ «Діамантбанк» про відкриття мультивалютної відновлювальної кредитної лінії у розмірі 70 млн грн.

ДП «НАЕК «Енергоатом» 12 лютого за результатами тендеру уклав угоду з ПАТ «Діамантбанк» про відкриття мультивалютної відновлювальної кредитної лінії у розмірі 70 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Річний кредит коштуватиме 16,87 млн грн., що відповідає 24% річних плюс 0,1% комісії банку. Ставка у доларах становить 14% річних плюс 0,1% комісії.

У тендерній документації не вказано призначення коштів.

Єдиним конкурентом було ПАТ «Банк інвестицій та заощаджень» («БІЗ») зі ставкою 29% плюс 1% комісії.

«Діамантбанк» належить Давиду Жванії. З 2012 року його партнерами по агентству нерухомості «Вортекс» були покійний народний депутат Ігор Єремєєв та екс-нардеп Микола Мартиненко, близький соратник Арсенія Яценюка. Пізніше Жванія вийшов зі списку власників. Наразі в нього лишається спільний бізнес із Мартиненком.

Мартиненко вважався неформальним куратором «Енергоатому». У грудні 2015 року він склав депутатський мандат через карну справу щодо хабарництва в енергосекторі, яку ведуть правоохоронці Швейцарії, Чехії та України.

В інтерв’ю «Українській правді» Жванія заявив, що компанія Steuermann, яка поставляла урановий концентрат на «СхідГЗК», належить Мартиненку. За словами Жванії, з 2007 року він не управляв спільним бізнесом, а зараз взагалі не спілкується з Мартиненком.

Мнение: Порошенко и Яценюк. Пустые люди


Востаннє «Енергоатом» позичав 70 млн грн. у «Діамантбанку» в грудні 2014 року. Тоді конкурентом також був «БІЗ».

Банк «БІЗ» на 15% належить Андрію Попову, ще 85% мають 17 неназваних осіб. До березня 2014 року серед акціонерів банку були бізнесмен Сергій Лагур і нардеп фракції «Воля народу» Степан Івахів – співвласники холдингу «Континіум» (мережа АЗС WOG) разом із Єремєєвим.

Новые обещания