Чому депутати Льовочкіна дозволяють собі «кидати» президента

3 Фев 2015 21:53

Депутатська група «УДАРу» не захотіла чистити ефір «Інтера» від проросійської пропаганди.

Сьогодні група впливу Сергія Льовочкіна у Верховній Раді зробила все можливе, щоб підконтрольний їй телеканал "Інтер" і далі транслював концерти Кобзона та серіали, що прославляють російських силовиків. 

Зокрема, депутати з фракції БПП, які входять в орбіту колишнього глави адміністрації Віктора Януковича, не підтримали проект розширення повноважень Нацради з питань телебачення та радіомовлення щодо контролю за ефіром вітчизняних каналів. Власне, в такій позиції нескладно розгледіти фобію, якою віднедавна страждає Сергій Льовьочкін - це страх втратити "Інтер". Власне це підтверджує і той факт, що тандем Фірташа-Льовочкіна учора викупив останні 29% акцій ЗМІ у російського "Первого канала", намагаючись, тим самим, хоча б формально дистанціюватися від своїх кремлівських покровителів.

Ініціативу розширити повноваження Нацради з питань телебачення і радіомовлення внесла на розгляд Ради наприкінці січня депутат від БПП Вікторія Сюмар. Йдеться про проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення" (№1889). Зокрема, документ прописує чітку процедуру провадження у справах за зверненням Нацради зі скаргами на антиукраїнський чи інший визнаний неприпустимим телевізійний продукт. Також проект дозволяє Нацраді оперативно реагувати і блокувати трансляцію відповідних передач чи фільмів. І, за даними "ДС", президент, через лідера БПП у парламенті Юрія Луценка, дуже просив депутатів фракції підтримати згадану ініціативу. 

Однак у гру включився Сергій Льовочкін, який після новорічного скандалу з трансляцією "Інтером" концерту Кобзона, вочевидь, розгледів у цьому законопроекті пряму загрозу своїм майновим правам на телеканал. Колишній керівник адміністрації Віктора Януковича дав вказівку підконтрольним йому депутатам, які пройшли в Раду по списку БПП за квотою партії "УДАР", не голосувати за розширення повноважень Нацради з питань телебачення та радіомовлення. В результаті проект отримав підтримку лише 189 депутатів. Серед тих, хто не голосував чи був відсутній і кого пов'язують з Льовочкіним, зокрема, числяться Микола Томенко, Оксана Продан, Наталя Агафонова, Артур Палатний, Роман Романюк та Сергій Тригубенко. Так само не голосувала у повному складі і фракція "Радикальної партії Олега Ляшка", яка теж пов'язують с командою Льовочкіна. Що лише підтверджує безпосередню участь екс-глави адміністрації Януковича в "зливанні" цього законопроекту.

З іншого боку, дивуватися цьому провалу президентської ініціативи не варто. Адже друг Кремля і власник проросійського телеканалу лише перестраховував власний бізнес, який водночас є впливовим пропагандистським рупором. Крім того, за останні місяці Льовочкін міг впевнитися у своїй, та своїх соратників з числа колишніх "регіоналів", повній безкарності за "подвиги" минулого. Тому і насмілився так відкрито "валити" згаданий законопроект. За що можна "подякувати" Генпрокуратурі України та особисто її керівнику - Віталію Яремі.  

Новые обещания