Чиновники за 50 мільйонів застрахували запуск у космос ракети, яку так і недобудували

18 Фев 2016 14:46

Головна військова прокуратура підозрює Державне космічне агентство України та ДП «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля» у завищенні платежів при страхуванні ракетоносія «Циклон-4» та в необґрунтованій оплаті цих послуг.

Головна військова прокуратура підозрює Державне космічне агентство України та ДП «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля» у завищенні платежів при страхуванні ракетоносія «Циклон-4» та в необґрунтованій оплаті цих послуг. Про це пише «Перша інстанція» з посиланням на ухвалу Печерського суду Києва від 14 грудня 2015 року.

Чиновників підозрюють в розтраті 47,90 млн грн. при виконанні міжнародної програми створення космічного ракетного комплексу «Циклон-4» на пусковому центрі Алькантара (Бразилія) та укладенні договорів страхування ракетоносія. Було встановлено, що на підставі спільного україно-бразильського інвестиційного проекту в 2009 році Кабмін передбачив на страхування «Циклону» $6,00 млн в рамках кредиту під державні гарантії (близько 48 млн грн. за курсом того часу). Вартість самого проекту склала 260 млн грн.

У 2012 між Державним космічним агентством України (ДКА) і ТОВ «Страховий брокер «Аероспейс Іншуренс Брокер» був укладений договір, за умовами якого брокерська винагорода при страхуванні «Циклону-4» склала 2,20 млн грн. Надалі замовник, за посередництва «Аероспейс Іншуренс Брокер» уклав договір з ПАТ «Український страховий капітал» (УСК) і британською компанією «Catlin» про страхування ракетоносія «Циклон-4» на період транспортування і передстартової підготовки.

Крім того, космічне агентство уклало угоду з УСК про страхування ракетоносія на період запуску та про страхування відповідальності перед третіми особами стосовно ризиків, пов’язаних із запуском, а з Catlin – про страхуванню на період запуску космічного апарату «Мікросат».

Страхові платежі склали 47,90 млн грн. ($5,90 млн). Платник – конструкторське бюро ім. Янгеля – у 2012 в повному обсязі перерахував брокеру і страховикам суму, забезпечену держгарантіє. Однак ракетоносій «Циклон-4» як на момент оплати, так і зараз перебуває на стадії будівництва і розміщений в приміщенні ДП «Південне». Тобто підстав для оплати страхування не було.

Прокурори також вважають, що сума страхування у розмірі 200 млн грн. є у п’ять разів меншою від балансової вартості ракетоносія (1,04 млрд.). У разі страхового випадку, укладені договори не забезпечують в повному обсязі захист майнових інтересів держави.

Власником та керівником «Аероспейс Іншуренс Брокер» є Олександр Миколайович Копитов. Людина з таким ім’ям, за даними з сайту Посіпаки, працювала помічником у нардепів Олега Тищенка (Блок Юлії Тимошенко, 6 скликання), Юрія Чмиря (Партія регіонів, 5 скликання), Олега Лукашука (Соціалістична партія).

У числі співвласників «Українського страхового капіталу» є Микола Гук (людина з таким ПІБ була помічником депутата від Комуністичної партії Світлани Шмельової) і Євген Черняк (людина з таким ПІБ була помічником нардепів 6-го скликання Олексія Логвиненка від БЮТ і Дмитра Святаша від фракції «За єдину Україну» 4 скликання).

Від «Наших грошей»:

Акціонерами ПАТ «Український страховий капітал» є ТОВ «Ювід-2009» (40,39%), ТОВ «Тома» (24%), ТОВ «Інтегралфінанс» (11,98%). Засновниками ТОВ «Ювід-2009» є Микола Гук, Сергій Котенко, Євгеній Бастрикін. Керівник – Юрій Єпіхін. Бенефіціаром ТОВ «Тома» є Євген Черняк. Керівник – Валерій Стрігін. Засновниками ТОВ «Інтегралфінанс» є також Євген Черняк, Юлія Гузенко та Рената Бабуджан.

Новые обещания