Борис Філатов заплатить з бюджету 200 мільйонів фірмі, половину якої «приватівці» отримали перед вироком суду

2 Мар 2016 12:30

Департамент комунального господарства та капітального будівництва Дніпропетровської міської ради має виплатити 204,64 млн грн.

Департамент комунального господарства та капітального будівництва Дніпропетровської міської ради має виплатити 204,64 млн грн. ТОВ «Українсько-Польське підприємство з іноземними інвестиціями «УПС». Про це свідчить рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 16 лютого.

Йдеться про кошти за будівництво автодороги на ділянці від вул. Кайдацький шлях до автомобільної дороги Київ-Луганськ-Ізварине у 2011-2014 рр. Загальна вартість об’єкта по договору складала 923,01 млн грн.

Підприємство «УПС» по контракту виконало робіт на 259,40 млн грн. Але замовник їх повністю не оплатив у зв’язку з цим утворилася заборгованість на 109,23 млн грн, пишуть nashigroshi.org

Окрім боргу, підрядник захотів стягнути 3% річних в сумі 8,66 млн грн. та інфляційні втрати у розмірі 86,75 млн грн.

Суд позовні вимоги повністю задовольнив і зауважив, що відсутність бюджетного асигнування не звільняє департамент міськради від обов’язку оплати договору. Чи подавала Дніпропетровська міська рада апеляцію на це рішення суду поки що невідомо.

Субпідрядником по будівництву автодороги було маріупольське ТОВ «Підприємство «Маст-Буд» Михайла Беккера. Восени минулого року фірма подала позов про стягнення з фірми «УПС» 175,70 млн грн. Наразі провадження у справі припинено у зв’язку з експертизою щодо вартості робіт.

Донедавна єдиним власником підприємства «УПС» був Тарас Палій, син колишнього гендиректора ДП «Дніпропетровський облавтодор». З 2008 року компанія виграла тендери на суму 2,25 млрд грн., більшість підрядів – в Дніпропетровській області.

У 2015 році проти Тараса Палія було закрито дві карні справи, що стосувалися виконання тендерних контрактів. По одній із справ підозрюваним разом із Палієм був Володимир Лисий, екс-начальника Депаратаменту капбудівництва, одного з основних замовників фірми «УПС». Їх підозрювали у привласненні 13 млн грн. на ремонтах у 2011 році, але пізніше перекваліфікували злочин у службове підроблення і амністували обох. Ще одна карна справа стосувалася можливого завищення на 145 тис грн. вартості робіт по реконструкції мосту на річці Вовча у м.Павлоград. У зв’язку зі щирим каяттям Тарас Палія звільнили від кримінальної відповідальності.

24 грудня 2015 р. у держреєстр внесено зміни про засновників «УПС». За кілька днів до того, як 30 грудня суд прийняв до розгляду заяву «УПС» про стягнення боргу, половину статутного капіталу«УПС» переоформили на словацьке ТОВ «Ароґраф». В українському реєстрі бенефіціаром «Ароґрафу» значиться громадянка Австрії – Рафаелла Татарскі. Але це застарілі дані. За даними словацького реєстру, з червня 2012 року єдиною власницею «Ароґрафу» є українка Ірина Гуназа з села Суданівка Дніпропетровської області.

Ірина Гуназа відома як контактна особа дніпропетровської міської організації партії «Україна майбутнього». Лідером цієї партії є Святослав Олійник, колишній заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Ігоря Коломойського та один з найближчих соратників лідера групи «Приват».

Нагадаємо, торік мером Дніпропетровська став Борис Філатов, який також був заступником губернатора Коломойського разом з Олійником.

Новые обещания