Екс-нардеп Олександр Шепелєв знову став акціонером КСГ Банку

16 Фев 2016 11:43

Колишній народний депутат від БЮТ і Партії регіонів Олександр Шепелев, підозрюваний в кримінальних злочинах, відновив свій статус власника істотної участі в КСГ Банку сім'ї Касьянова.

Колишній народний депутат від БЮТ і Партії регіонів Олександр Шепелев, підозрюваний в кримінальних злочинах, відновив свій статус власника істотної участі в КСГ Банку сім'ї Касьянова. Про це пише Finclub.

Як пише видання, Шепелєв, який перебуває під екстрадиційним арештом в Росії, "матеріалізувався" серед акціонерів невеликого КСГ Банку.

Станом на 1 і 27 січня 2016 року Шепелєв володів 16,3911% акцій банку безпосередньо, йдеться в списку ключових учасників в структурі власності КСГ Банку.

При цьому останній рік банк нічого про нього не згадував.

На початок 2015 року у КСГ Банку не було жодного власника істотної участі (понад 10% акцій). НБУ визнав банк непрозорим, після чого Сергій Касьянов і його дружина Ксенія викупили в акціонерів банку за 33,4603% акцій.

При цьому ні в повідомленнях НБУ і АМКУ про дозвіл операції, ні в релізі банку за підсумками покупки 66,9% акцій нічого не говорилося про те, що акціонером є Шепелєв, який знаходиться в міжнародному розшуку.

Шепелев володів 16,4% акцій з 31 серпня 2007 року, коли установа ще називалася Європейським банком раціонального фінансування. Його пакет акцій зберігався в донецькому депозитарії "Укрфінком".

Після початку бойових дій на Донбасі депозитарій перестав подавати інформацію в Нацдепозитарій. Банк просто не знав, чи є Шепелєв його акціонером.

"Акції, що належать Шепелєву, враховувалися на рахунку у зберігача, який знаходиться в зоні АТО. Банк близько року намагався домогтися того, щоб ця інформація потрапила в НБУ", - розповіли в регуляторі, уточнивши, що "Укрфінком" передав цю інформацію.

"Документи щодо акцій KSG BANK, які перебувають у власності у Шепелєва, були втрачені під час війни разом з іншими документами депозитарної установи ТОВ" Укрфінком ", що знаходиться в Донецьку.

У процесі отримання істотної участі сім'єю Касьянова менеджери НБУ просили знайти ці документи. Для цього було докладено певних зусиль менеджерами банку.

Завдяки тому що база даних "Укрфінком" була передана в Нацдепозитарій, а НКЦБФР схвалила спеціальне рішення, нам вдалося в січні 2016 року відновити інформацію про акціонерів банку в повному обсязі. Ми були "ощасливлені" цією подією", - повідомили в прес-службі КСГ Банку.

"Тепер у Нацбанку є всі підстави працювати з Шепелєвим як істотним учасником. Власники істотної участі повинні протягом усього часу відповідати вимогам закону, і регулятор відстежує це питання", - повідомили в Нацбанку.

Але не змогли сказати, як саме НБУ буде працювати з акціонером, який перебуває у СІЗО.

У КСГ Банку повідомили, що зараз неможливо здійснювати будь-які операції з акціями Шепелєва.

"Наскільки нам відомо, з 2012 року і по теперішній час на ці акції накладено арешт. За даними реєстру акціонерів, акції Шепелєва заблоковані, і він не може голосувати на загальних зборах акціонерів", - повідомили в прес-службі банку.

Незважаючи на це, мажоритарні акціонери готові підтримувати свій банк.

Як відомо, Шепелєв в ніч на 6 липня 2014 року втік разом з конвоїром з лікарні швидкої допомоги, де перебував на лікуванні після екстрадиції та утримувався під вартою.

Справу проти екс-нардепа було порушено в 2012 року. Шепелєва звинувачували в причетності до розкрадання коштів "Родовід Банку" на суму більше 220 млн грн за часів прем'єрства Юлії Тимошенко, а також в участі спільно з бізнесменом Павлом Борулько в організації розкрадання держкоштів рефінансування Нацбанку на суму 315 300 000 грн у березні-травні 2009 року.

Шепелев категорично заперечував звинувачення на свою адресу.

Згодом МВС України повідомило, що Шепелєв знаходиться в міжнародному розшуку за підозрою в замаху на вбивство і розкраданні коштів.  

Окрім того екс-депутат фігурував у справах щодо вбивства глави наглядової ради "АвтоКразБанку" Сергія Кириченка у січні 2003 року та щодо замаху на життя колишнього акціонера "Родовіда" Сергія Дядечка.

Царское село в Киеве: кому принадлежат золотые сотки столицы


Шепелев двічі обирався до парламенту за списками БЮТ, але в 2010 році був виключений з фракції і перейшов у фракцію Партії регіонів, звідки все ж згодом вийшов.  На парламентських виборах 2012 року балотувався по мажоритарному округу № 13 (Вінницька обл.) Як самовисуванець, однак посів лише 7-е місце.

Наприкінці березня 2014 року Шевченківський райсуд Києва обрав для Шепелєва запобіжний захід у вигляді двомісячного арешту.

Новые обещания