Журналист: Верховная Рада, так это и есть твоя реакция на Мариуполь?

28 Янв 2015 12:17

Внеочередное заседание Верховной Рады состоялось.

Итак, внеочередное заседание Верховной Рады состоялось. Напомню, что собрали его вослед трагедии в Мариуполе. Обещали существенные решения, вплоть до судьбоносных. И что?

Во-первых, заявление Верховной Рады о признании России страной-агрессором: специально для западных партнеров, а то они канючат, что мы сами не хотим называть вещи своими именами. Но давайте скажем честно: приняли декларативный, сугубо политический документ (хотя в зале звучали наивные реплики о его юридическом весе). Теперь разошлют его адресатам, в посольствах против нужной графы поставят галочки. И что?

Кстати, а правда ли, что озвученный вчера на фракции БПП вариант текста был заметно жестче того, что сегодня зачитала Анна Гопко?

Нет, я рад за оптимиста Юрия Березу, который в разговоре со мной назвал это заявление первым в своем роде и «нашей маленькой победой». Наверное, я пессимист, считаю, что стакан наполовину пуст. Думаю, резонанс от этого документа будет крайне недолговечным, а его раскрутка Украиной за рубежом - next to none. И еще я считаю, что, помимо Европы, это заявление - кость, брошенная неутомимым сторонникам введения военного положения. Мол, ну вот, официально назвали Того, Чье Имя Нельзя Называть, то бишь: Россия - агрессор. Что вам еще нужно?

Ну, да ладно, будем надеяться, что это Юрий Береза прав, а я - нытик и паникер. Спасибо хоть за то, что приняли адекватные моменту и здравому смыслу изменения в законодательство о признаний организаций террористическими, пишет в своем блоге на Цензоре журналист Евгений Кузьменко.

Ну, а как и что принимали (и не принимали) дальше, вам расскажут цитаты из официальной стенограммы с сайта Верховной Рады - с моими комментариями. Тут всего хватает: и разгильдяйство, и бездарная спешка при подготовке документов, и слезные просьбы к Президенту «не обмануть», и спикерский подхалимаж к тому же Президенту. Итак:

«ЛУЦЕНКО Ю.В. …Шановні колеги! В Україні є інфляція. І найбільша інфляція - на словах, слова знецінені. Фракція "Блоку Петра Порошенка" закликає сьогодні до конкретної дії: прийняти парламентом України заяву про визнання Російської Федерації країною-агресором, звернутися до парламентів світу з клопотанням про військово-матеріальну підтримку України у цій війні». (Юрий Витальевич, так это действия, или снова «знецінені слова» для картинки в ящике? И это то главное, ради чего вы собирались?!)

«БОЙКО Ю.А.: …"Опозиційний блок" вважає за необхідне зробити заяву і прийняти відповідну постанову Верховної Ради України номер 1847, яку ми зареєстрували. Визнати неможливим вирішення конфлікту на Сході України суто військовим шляхом, оскільки на цій території проживають кілька мільйонів українських громадян. Провести прямі переговори з Російською Федерацією про спільні зусилля з припинення вогню з метою забезпечення миру…» (То есть Оппозиционный Блок признает, что Россия - одна из участниц конфликта, с коей нужно вести ПРЯМЫЕ переговоры? А если признает, то почему не голосовали за признание РФ страной-агрессором?)

«ТИМОШЕНКО Ю.В.: …Крім того, зараз в Парламентській асамблеї Ради Європи моніторинговий комітет прийняв рішення зняти з Росії санкції, які були передбачені в ПАРЄ. Це недопустимо. І тому наш з вами зараз документ, який ми приймаємо, так само буде оголошений в Парламентській асамблеї Ради Європи, бо буде дуже цинічно, якщо після подій в Маріуполі і в інших…» (Неожиданно достойно, если учесть, что торги вокруг снятия санкций с россиян увязываются, если верить прессе, с освобождением голодающего нардепа от «Батькивщины» Надежды Савченко).

(При рассмотрении предлагаемых изменений в Закон Украины «Об очищении власти») «КНЯЗЕВИЧ Р.П. Шановний Голово, шановні колеги! Справді, ми отримали відповідне доручення вчора розглянути на комітеті, хоча це більше предмет відання не нашого комітету, а Комітету з питань оборони і безпеки, саме їм відповідно в законі надано відповідні повноваження. Я думаю, що тут треба було б якось виправити цю ситуацію. І зважаючи на те, що у нас велика кількість членів комітету зараз перебуває в Парламентській асамблеї Ради Європи, ми просто фізично не можемо зібрати кворум, тому просимо сесійну залу розглядати або без нашого комітету, або тоді визначатися як бути, бо комітет не прийняв жодного рішення…» (Господа, а вы хоть что-нибудь толком организовать можете?). 

(При рассмотрении того же Закона) «СОБОЛЄВ Є.В.: …Перше. Президент України почне підходити відповідально до цього права. Ми зараз говоримо про можливість повертати: Якименка, Захарченка, Пшонку - таких людей, які потрапили під Закон про люстрацію, щоб у нас не було цього. Величезне прохання до Президента України повертати виключно тих генералів, які мають відношення до оборони країни, які мають визнання з боку своїх товаришів і які пройдуть наш Комітет з оборони. Ми погоджуємося на цьому… («Нижайше просим тебя, государь-батюшка: яви милость царскую, правь по справедливости!...»)

(Отвечая на реплику Соболева) «ГОЛОВУЮЧИЙ. Я думаю, що ні в кого немає сумніву, що Президент надзвичайно відповідально ставиться до своїх обов'язків». (Без комментариев…).

(При рассмотрении важнейшего проекта Закона о военно-цивильных администрациях) «ГОЛОВУЮЧИЙ: …Відповідно до статті 116 Регламенту Верховної Ради України строк внесення пропозицій та порядок… до законопроекту від суб'єктів права законодавчої ініціативи закінчився 29 січня 2014 року о 18-й годині. У зв'язку з цим, у комітеті опрацьовані лише ті пропозиції, які вже надійшли до комітету. Однак, остаточна порівняльні таблиця до законопроекту ще не готова, оскільки пропозиції продовжують надходити…(Без комментариев…)

Новые обещания