Жириновского будет судить украинский суд.

21 Сен 2018 19:06

У Генеральній прокуратурі України заявили, що наразі триває робота щодо встановлення фактів, які підтверджують причетність Російської Федерації до підтримки, матеріального-технічного забезпечення терористичних організацій «ЛНР» і «ДНР», та притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності.

Шевченківський районний суд м. Києва 18.09.2018 задовольнив клопотання сторони обвинувачення та надав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні стосовно підозрюваного В. Жириновського та двох депутатів Державної Думи Російської Федерації.

Досудовим розслідуванням установлено, що громадянин Російської Федерації В. Жириновський, перебуваючи на території м. Москви, у березні-квітні 2014 року з метою матеріального забезпечення терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР» створив та очолив організовану групу, до складу якої увійшли окремі депутати Державної Думи Російської Федерації та члени Ліберально-демократичної партії Росії, зокрема керівники та представники регіональних відділень цієї партії, які з відповідною метою здійснювали збір грошових коштів з громадян Росії. 

Так, два депутати Державної Думи Російської Федерації, перебуваючи на території м. Москви, у березні-червні 2014 року з метою матеріального забезпечення терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР», діючи публічно, за участі представників «ДНР» у присутності засобів масової інформації закликали громадян Російської Федерації до збору коштів для матеріального забезпечення «ЛНР» та «ДНР», а також забезпечили розміщення відповідних оголошень на сайтах партії та відкриття пунктів на території Росії зі збору відповідних коштів.

Крім того, вказані депутати уклали відповідну угоду щодо матеріального забезпечення «ДНР», а також забезпечили надання учасникам цієї терористичної організації приміщення на території м. Москви для представницької діяльності. 

У подальшому за рахунок особисто внесеного майна та коштів, а також коштів, зібраних з громадян Російської Федерації, вказана група під керівництвом В. Жириновського, на прохання очільника терористичної групи «Сомалі» М. Толстих (позивний «Гіві»), упродовж 2014-2017 років здійснила постачання представникам цих злочинних формувань 6-ти транспортних засобів російського виробництва з підвищеними прохідними та експлуатаційними можливостями, окремі з яких використовувалися під час вчинення терористичних актів проти військових та правоохоронних підрозділів України, зокрема на території Донецького аеропорту. 

За цими фактами злочинної діяльності вказаної організованої групи 23.08.2017 та 27.06.2018 управлінням нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Генеральної прокуратури України стосовно В. Жириновського і двох депутатів Державної Думи Російської Федерації складено повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 258-5 (фінансування тероризму) КК України.

Інкриміновані депутатам Державної Думи Російської Федерації кримінальні правопорушення передбачають покарання на строк від десяти до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Необхідно вказати, що 12.09.2014 Євросоюз ввів економічні санкції проти Російської Федерації за сприяння у дестабілізації ситуації в України та окупації півострова Крим. Ці санкції також включають індивідуальні обмежувальні заходи, а саме: заборону в наданні віз та заморожування активів щодо окремих осіб, у тому числі щодо В. Жириновського та одного з депутатів, якому повідомлено про підозру. Такі ж санкції введені Канадою, Австралією та Швейцарією (28.04.2014, 01.09.2014 та 12.11.2014).

У червні цього року Євросоюзом пролонговано дію санкцій ще на півроку.

Крім того, стосовно В. Жириновського та його пособників Указом Президента України від 15.05.2017 №133/2017 затверджено рішення РНБОУ від 28.04.2017 «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», яке передбачає відмову в наданні та скасування віз, застосування інших заборон в’їзду на територію України; блокування активів та тимчасове обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном.

Слід зазначити, що Генеральна прокуратура України продовжує вживати вичерпних заходів з метою встановлення всіх осіб, причетних до скоєння цього та інших злочинів проти України, та притягнення винних осіб до визначеної Кримінальним кодексом України відповідальності. 

Новые обещания