Залізниця замовила військовим «алхімікам» створення миючого засобу по секретній ціні

21 Мар 2016 14:15

Створенням миючого антибактеріального препарату «Біопагдез КС» для потреб «Укрзалізниці» займалась приватна фірма, вартість послуг якої залізничники не розкрили.

Створенням миючого антибактеріального препарату «Біопагдез КС» для потреб «Укрзалізниці» займалась приватна фірма, вартість послуг якої залізничники не розкрили. Про це йдеться у сюжеті Надії Бурдей у програмі «Наші гроші».

Наприкінці 2015 року залізничники вирішили більше не купувати сторонні дезінфікуючі засоби, а створити власний антибактеріальний препарат спеціально для потреб залізниці. Розробкою й виробництвом засобу офіційно займається державне підприємство «Укртрансфармація», яке входить в структуру «Укрзалізниці».


Як з’ясувала Моніторингова група з питань закупівлі товарів, робіт і послуг для залізничної галузі, технічні умови (ТУ)  на виготовлення дезінфікуючого засобу «Біопагдез КС», яке начебто, має виготовляти держпідприємство, створила і зареєструвала приватна фірма «Інтер кємікал груп».

У відповідь на офіційний запит «Укрзалізниця» повідомила, що фірма вже передала ТУ у користування «Укртрансфармації». Однак приховало, скільки ДП заплатить приватній компанії за використання її ТУ.

ris-1-jpg_OLXspBcris-2-jpg_9TeFK09 ris-3-jpg_jsxktYZ

Показати лабораторію, у якій виготовляється засіб – залізничники також відмовились. Натомість повідомили, що для контролю виготовлення «Біопагдез КС» уклали угоду з ВЦ «10 Хіммотолігічний центр» Міноборони.

«10 Хіммотолігічний центр» займається аналізом застосування, якості пально-мастильних матеріалів та спеціальних рідин (далі – ПММ). Тобто є органом з сертифікації нафтопродуктів, а не антибактеріальних речовин.

Разом з тим, саме у цьому «10 Хіммотолігічному центрі» працює лаборанткою Надія Малежик, яка є співзасновницею ТОВ «Інтер кємікал груп». Тобто якість засобу контролюватиме центр, у якому працює власник фірми, що розробила препарат.

Методичні вказівки до засобу «Біопагдез КС» підготував брат Надії Мележик – Олександр Мележик, він же директор Інституту оцінки відповідності ДП «УкрНДНЦ» Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Новые обещания