Юрій Дерев’янко: “Нам потрібно законодавчо врегулювати право українців на захист за допомогою зброї”

7 Апр 2017 22:40

У парламенті сформували депутатське об’єднання під назвою “Право на захист”. Його мета полягає в тому, аби створити законодавчу основу для дозволу українцям носити з собою і використовувати зброю.

У парламенті сформували депутатське об’єднання під назвою “Право на захист”. Його мета полягає в тому, аби створити законодавчу основу для дозволу українцям носити з собою і використовувати зброю.

Така інформація була оприлюднена у Верховній Раді депутатом від “ВОЛІ” Юрієм Дерев’янком та парламентарями Ігорем Луценком і Тетяною Ричковою.

“Ми прагнемо створити законодавчий базис для того, щоб кожен житель нашої держави міг відповідно до закону захистити своє життя за допомогою вогнепальної зброї”, - повідомив депутат Юрій Дерев’янко, пише rating.net.ua

Нагадаємо, що петиція українців до глави держави на право користування зброєю звичайними людьми зібрала рекордну кількість голосів “за”. Для прикладу, на сотню наших громадян сьогодні в Україні припадає сім одиниць вогнепальних стволів. Тоді як в Сполучених Штатах Америки – майже 89. Поки що українцям легально можна мати при собі електрошокери, пневматику, газові балончики і газові пістолети. Вогнепальна ж зброя доступна не всім категоріям населення, а спеціального закону для її використання немає. “Прогалини” в законодавстві дають змогу кваліфікувати дії осіб, яким довелося застосувати травматичну зброю для захисту, як перевищення межі самозахисту. Крім того, відповідно до Кримінального Кодексу, за носіння, продаж, збут, купівлю травматики можна потрапити за ґрати на термін від трьох до дванадцяти років.

Відтепер члени вищезгаданого об’єднання працюватимуть над створенням єдиного законодавства для використання зброї з метою захисту.

Народний депутат від “Волі” відзначив, що в державі повинен бути чіткий механізм обігу вогнепальної зброї. Цього можна досягти, розробивши закон із жорсткими нормами – починаючи від навчання і закінчуючи самим застосуванням зброї.

“На сьогоднішній день Україна є тією країною, де ще немає “збройного” законодавства. Наразі всі процедури регулюють накази Міністерства внутрішніх справ, зокрема, це стосується обігу гладкоствольної і мисливської зброї”, - каже народний депутат від політсили “ВОЛЯ”.

Ось чому, на його думку, громадяни України часто потрапляють в такі обставини, коли довести те, що вони мають право на захист, важко.

“Недавно у Сухолуччі був інцидент, коли зловмисники грабували будинок, створюючи таким чином загрозу для здоров’я і життя його господарів. Власник тоді зумів захистити себе і свою сім’ю. І це був той випадок, коли навіть представники правоохоронних органів прагнули нагородити цього українця”, - розповів парламентар про один із прецедентних випадків.

Він також згадав, що влада і представники міністерств дарують нагородну зброю. І потім вона використовується високопосадовцями чи іншими особами. І до цього вже у хід йдуть зовсім інші підходи та стандарти.

Представник “ВОЛІ” наголосив на тому, що такі держави як Молдова, Грузія та країни Балтії вирішили проблему легального носіння зброї вже давно. Це стало поштовхом до зменшення рівня злочинності.

Депутатка від “Блоку Петра Порошенка” Т. Ричкова повідомила, що народні обранці, окрім цього, працюють над проектом закону щодо створення територіальної оборони.

“Хочемо, щоб в Україні запрацювала аналогічна система як в Швейцарії, коли кожна особа має змогу захистити сім'ю і своїх близьких. Ми маємо дати українцям право вільно користуватися зброєю. Наші чоловіки повинні бути завжди боєздатними і готовими до захисту”, - каже депутатка.

Представник партії “Батьківщина” І. Луценко відзначив, що в умовах зростання рівня злочинності і розвалу правоохоронних органів, не зовсім нормальним є те, що українським громадянамзабороняють мати короткоствольну зброю.

“Ми боремося за те, щоб наш конституційний устрій змінити із рабовласницького на вільний, коли люди матимуть право на самозахист”, - сказав Ігор Луценко.

Нагадаємо, що спікер парламенту А. Парубій у четвер анонсував створення міжфракційного об’єднання народних обранців під назвою “Право на захист”.

Новые обещания