Як Максим Бланк і компанія в "Укрзалізниці" фінансують сепаратистів та співпрацюють з агресором

16 Июл 2015 11:07

Після численних скарг на керівництво «Укрзалізниці», восени 2014 Президент Петро Порошенко ініціює перевірку стратегічного підприємства.

Після численних скарг на керівництво «Укрзалізниці», восени 2014 Президент Петро Порошенко ініціює перевірку стратегічного підприємства.

 Фахівцями з СБУ та ГПУ, були не тільки проведені обшуки у службовців "Укрзалізниці", коли прямо в квартирах і робочих кабінетах було вилучено понад 7 млн грн та півмільйона доларів. У Максима Бланка, який тоді обіймав посаду в.о керівника монополіста знайшли наркотичну сировину, пише uainfo.org

Перевірялася також фінансова документація "УЗ". І там правоохоронці знайшли шокуючу подробицю: поки на Донбасі йде війна – "УЗ" не лише не припиняє фінансувати Донецьку залізницю, на базі якої терористи створили своє фейкове Міністерство транспорту "ДНР", а й збільшує обсяги коштів та матеріальних ресурсів, які туди доправляються. Чи не перше, що зробив Остапюк, коли прийшов на посаду – змінив принципи фінансування Донецької залізниці. Що створило можливість фактично безперебійно постачати на контрольовану терористами залізницю матеріальні ресурси. Обсяги – вражають. За вказівкою гендиректора "УЗ" на Донецьку залізницю доправлено матеріальних ресурсів на 631,4 млн грн. Також терористи отримали майже 300 тисяч тонн дизпалива загальною вартістю 460 млн грн. Це – 10% від запланованого річного обсягу.

Варто зауважити що це загальновідомий факт, тоді восени всі інформаційні ресурси майоріли цими повідомленнями, тим не менш люди досі не те, що не сидять за ґратами, а продовжують керувати Укрзалізницею. Знову ж таки під час обшуку Максима Бланка правоохоронці знайшли 7 млн грн, півмільйона доларів, а також наркотики у його будинку. На його ім'я було складено адміністративний протокол відповідно до п.2 ч.1 ст.14 ЗУ "Про засади запобігання і протидії корупції". Тема була широко висвітлена у ЗМІ. Але попри прямі і фактично доведені корупційні звинувачення Бланк залишився на посаді.

Не є секретом, Максим Бланк є людина бізнесмена Юрушева, про що свідчать і цифри: одразу після його призначення першим заступником у квітні 2014 року, тендери раптово почав вигравати "Дніпропетровський завод з ремонту та будівництва пасажирських вагонів", що перебував під впливом донецького бізнесмена Леоніда Юрушева. За три місяці підприємство Юрушева заробило на "Укрзалізниці" близько 464,4 млн грн. До цього, 461,83 млн грн завод заробив на тендерах аж за п'ять років. Таку успішність пов'язували з тим, що Максим Бланк працював у керівних органах фірм, що входили у "групу Юрушева" ("Унібудінвест", "КУА Форум").

"Укрзалізниця" продовжувала вивозити сировину із зони АТО. Можливо з цієї ж причини у 2014 вже згаданий "Лемтранс" збільшив на 34,4 % вантажоперевезення, тоді як "Укрзалізниця" продовжувала зазнавати збитків через війну і падіння економіки. Бланк відновив роботу представництва "УЗ" у Російській Федерації. Фактично, нічого не зроблено для виведення управління Донецької залізниці з окупованих територій. "Укрзалізниця" продала євробонди, а отримані кошти через фірму-прокладку спрямували на "Керченський стрілочний завод", що перебуває на тимчасово окупованій території .Фактично, під керівництвом Бланка "Укрзалізниця", грубо порушує указ Президента України від 4.11.2014 щодо введення в дію рішення РНБО "Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій та Луганській областях", продовжувала співпрацювати з окупованими територіями, наражаючи на небезпеку життя людей і завдаючи матеріально-технічних втрат підприємству. Ще один факт, що тягне на окреме кримінальне провадження, який було виявлено під час перевірок "УЗ" - необґрунтоване заниження тарифів на перевезення вантажів, що призвело до мільйонних збитків і для підприємства, і для держави.

Попри те, що пересічна людина гадає, що основний вид діяльності "Укрзалізниці" - це пасажирські перевезення, це далеко не так. Пасажирські перевезення складають лише близько 20%, решта - перевезення вантажів. Теоретично, існують конкретні тарифи для здійснення таких перевезень. На практиці ж, вартість цієї послуги залежить від наближеності компанії-клієнта до адміністрації залізниці. Правоохоронцям вдалося встановити, що за безпосередньої вказівки Остапюка тарифна комісія "Укрзалізниці" надала необґрунтовані преференції компанії-посереднику у здійсненні вантажних залізничних перевезень - ТОВ "Інтертрансгруп". При розрахунку вартості послуг залізниці для цієї компанії члени тарифної комісії з якогось дива застосовували занижені на 10% коефіцієнти. В результаті, лише за три місяці "пільгових перевезень держава недоотримала понад 15 млн грн прибутку. Згодом правоохоронні органи таки змогли з'ясувати причини дивного підходу до тарифоутворення у випадку з "Інтертрансгруп": ця фірма виявилася наближеною до самого Остапюка.


Новые обещания