Як колишній головний міліціонер Києва очолив поліцію Миколаївщини

26 Авг 2016 12:59

Висловлюю своє співчуття мешканцям багатостраждальної Миколаївщини, яким судилось прийняти на себе черговий удар грузинських реформаторів.

Висловлюю своє співчуття мешканцям багатостраждальної Миколаївщини, яким судилось прийняти на себе черговий удар грузинських реформаторів. Наказом голови Національної поліції України Хатії Деканоїдзе начальником ГУ Нацполіції в Миколаївській області призначено Юрія Мороза, який має стати символом оновленої поліції та невпинного поступу реформ.

Юрій Леонідович (Мороз) – це комерційний партнер нинішнього начальника Управління державної охорони Валерія Гелетея та екс-генпрокурора Віталія Яреми. Союз Ярема-Гелетей-Мороз склався в 2005-2006 роках, коли Ярема очолював столичний главк міліції, Гелетей був його першим заступником – начальником УБОЗ у Києві, а Мороз – заступником начальника УБОЗ у Києві.

Четвертим партнером цього міліцейського бізнес-угруповання став Олексій Савченко, нинішній народний депутат від “Блоку Петра Порошенка”, який на початку нульових був заступником начальника київського УБОЗ, на той час, як начальника звали Віталій Григорович Ярема. У 2003 році після вбивства Валерія Прищика (“Прищ” - кримінальний авторитет, який володарював, зокрема, на Троєщинському ринку Києва) у Савченка раптом завелись гроші й він пішов у великий бізнес:

- спочатку очолив службу безпеки банку “Персональний комп’ютер” (згодом перейменований у “Родовід”);

- невдовзі став заступником голови правління цього банку;

- потім очолив правління “Азія Універсал Банку”;

- був першим віце-президентом “Київміськбуду”;

- головою наглядової ради “Конверсбанку”;

- і, нарешті, у 2011 році став головою правління “Авант-Банку”.

 
Так ось, саме під дахом “Авант-Банку” (який, нині визнаний неплатоспроможним) і зібрався в 2011 році квартет соратників у складі Гелетея, Яреми, Савченка та Мороза. Савченко, як голова правління, вважався формальним власником банку, Ярема – неформальним, Гелетей був офіційним співзасновником, а щойно призначений на посаду начальника поліції Миколаївської області Мороз – заступником голови правління цього банку.

Зазначу лише, що в банківському середовищі ця фінансова установа мала стійку репутацію бандитської – саме завдяки голові правління Савченку та його заступнику Морозу. За чутками, ці два високих достойники свого часу, ще працюючи в міліції, активно опікувались угрупованням “Прища”, і коли виник конфлікт між “Прищем” та його найближчими соратниками “Лічею” (колишній депутат Київради Олександр Ліщенко) й “Чебою”, підтримали останіх. У підсумку “Прища” було вбито, а його кримінальна імперія відійшла до “Лічи” та “Чеби”, які щедро віддячили міліціонерам за підтримку.

До речі, “Чеба” (Олексій Чеботарьов) – це, за версією МВС, людина, яка координувала “тітушек” під час акцій протесту на Майдані та безпосередньо причетна до викрадення 21 січня 2014 року Ігоря Луценка та Юрія Вербицького. Але можлива участь “Авант-Банку” у фінансуванні “тітушек” не розслідувалась. І це не дивно, оскільки зразу ж після втечі Віктора Януковича новий міністр внутрішніх справ Арсен Аваков за порадою генпрокурора Віталія Яреми (до речі - колишнього головного міліціонера Києва) призначив заступника голови правління цього банку Юрія Мороза начальником ГУ МВС в Києві.

Щоправда, на чолі київського міліцейського главку Мороз пропрацював недовго, але зараз знову виплив на відповідальній посаді в “оновленій поліції”. Тому я не здивуюсь, якщо народний депутат Олексій Савченко тепер виявить бажання посісти посаду голови Миколаївської облдержадміністрації: складається враження, що цю область вирішили пошматувати два кримінальних угруповання – “Мультика” та “Лічі”.

Владимир Бойко, журналист

КиевVласть

Новые обещания