ЯКІ ДІЮЧІ БАНКИ МАЮТЬ НАЙБІЛЬШІ БОРГИ ПЕРЕД НБУ

17 Май 2016 22:43

Зі звітностей банків та статистики НБУ випливає, що в І кварталі найсуттєвіше борги перед НБУ по кредитам рефінансування зменшили держбанки (Ощадбанк, Укргазбанк, Укрексімбанк).


ЯКІ ДІЮЧІ БАНКИ МАЮТЬ НАЙБІЛЬШІ БОРГИ ПЕРЕД НБУ

Зі звітностей банків та статистики НБУ випливає, що в І кварталі найсуттєвіше борги перед НБУ по кредитам рефінансування зменшили держбанки (Ощадбанк, Укргазбанк, Укрексімбанк). Натомість боргові зобов’язання Промінвестбанку зросли. Борг банку ПУМБ та «Кредит Дніпро» не змінився. 

Нагадаємо, за даними НБУ, борг банків перед ним по кредитам рефінансування в квітні зменшився на 5,52 млрд грн., або на 5,7% - до 92,1 млрд грн. У січні-квітні відповідна заборгованість скоротилася на 13,74 млрд грн., або на 13%. Банки переважно намагаються гасити борги перед НБУ через їх високу вартість та поступове зниження депозитних ставок.

Як писав Finbalance, "Платинум Банк" допустив дефолт по стабкредиту НБУ. Для Приватбанку Нацбанк реструктуризував кредити рефінансування. Водночас, наприклад, в банку ПУМБ зауважували, що ця фінустанова не поспішає повертати відповідні позики, щоб дочекатися повноцінної стабілізації системи.

Наразі НБУ офіційно оприлюднив інформацію, що в березні він надав Промінвестбанку рефінансування на 200 млн грн. Разом з тим, Промінвестбанк наводив дані, що була ще одна позика – на 267,9 млн грн. Можна припустити, що Нацбанк не оприлюднив відповідну інформацію тому, що не захотів/побоявся/не вважав за потрібне, або тому, що відповідна позика надавалася на строк менше 30 днів, пише Антикор. 

Ще нагадаємо, що за даними НБУ, 11 травня відбувся черговий кількісний тендер з рефінансування банків, за результатами якого задоволено заявку 1-го банку в загальній сумі 800,0 млн. грн. за процентною ставкою у розмірі 21,00% річних. 04 травня НБУ надав одному банку рефінансування на 270 млн грн; 20 квітня - на 799,0 млн. грн; 13 квітня - на 274,0 млн. грн.; 06 квітня – 194,5 млн. грн.; 01 квітня - 246,0 млн. грн; 16 березня - на 253 млн грн.

Нещодавно глава правління російської держкорпорації "Внєшекономбанк" Сергій Горьков заявляв, що йдуть перемовини з НБУ щодо залучення Промінвестбанком рефінансування.

Новые обещания