Всеукраїнський фестиваль Чорнобривців у Золотоноші

13 Сен 2016 10:57

Четвертий Всеукраїнський фестиваль Чорнобривців, що відбувся в Золотоноші на Черкащині, зібрав гостей з усієї країни. Серед них і представники ЗМІ з багатьох регіонів, яких запросила Національна спілка журналістів, організувавши прес-тур у партнерстві з Українським журналістським фондом та фондом «Журналістська ініціатива».

Цей фестиваль традиційно відбувається напередодні Дня міста. Святкова Золотоноша, якій виповнилося 440 років, вбирається в барви чорнобривців – з них виготовляють усілякі композиції, квітки вплітають у волосся, прикрашають одяг і навіть печуть з ними... пироги!

Цьогоріч у святі взяли участь і представники німецького міста Штольберг та району Ерцгебірге. Золотоноша і Штольберг готуються укласти угоду про побратимські відносини. Втім, на самому початку дійства німців посвятили в... українські козаки.

Велелюдний парад вишиванок пройшов центральною магістраллю міста – вулицею Шевченка, яка щороку тоне в чорнобривцях. Гігантський вінок із цих квітів ліг до підніжжя пам’ятника Великому Кобзареві поблизу міського парку. Відтак відбулися концерт і церемонія нагородження учасників низки конкурсів – вокального, на найкращі вірші, коротке оповідання про Золотоношу, квіткову композицію, вишиванку, малюнок, пироги з начинкою, костюм «чорнобривчика» тощо.

fest_vinok.jpg

Переможцям нагороди вручили голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, ініціатор фестивалю – міський голова Золотоноші Віталій Войцехівський, перший секретар Національної спілки журналістів Сергій Томіленко, представники німецької делегації, численні меценати.

Головний редактор газети «Місто Вечірнє» з Володимира-Волинського Едуард Залуський у коментарі розповів, що за чотири роки відвідин фестивалю помітив багато позитивних змін як в організації заходу, так і в житті міста.

– Мені цей захід цікавий і тому, що в себе ми також проводимо фестиваль «Українське коровай-сузір’я», – додав газетяр, наголосивши, що йому цікаво спостерігати за діяльністю команди міського голови Золотоноші, яка виявляє чимало креативу. – Важливо бачити, як інші роблять подібні заходи. Крім того, дуже подобається ідея фестивалю – саме чорнобривців. Бо фестивалі пісні, хліба – вже більш звичні, а щоб захід присвячували популярній в Україні квітці – такого ніде не чув і не бачив.

Родзинкою свята, за його словами, стало вручення нагрудного знака – Чорнобривця, виготовленого з бісеру.

fest_image.jpg

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко відзначив також те, що фестиваль Чорнобривців цьогоріч збігся з проведенням ще одного знакового заходу – фестивалю юнацької патріотичної пісні «Героям слава!», який зібрав учасників не лише з Золотоноші, а й з інших регіонів.

– З кожним роком фестиваль Чорнобривців стає дедалі популярнішим і в майбутньому може стати міжнародним. Про це свідчать велика кількість учасників, позитивні відгуки гостей, увага преси, – зазначив представник творчої спілки.

У рамках заходу на містян і гостей чекала концертна програма за участю Астраї, Анатолія Гнатюка, Ганни Твердоступ та інших митців.

fest_0021_2.jpg

Фото Максима Степанова

Новые обещания