Воздвиженка: дорога і нікому не потрібна

29 Окт 2015 12:11

Маєтки біля Андріївського узвозу належать "газовику", авторові гімну гривні, полтавському даішнику та менеджеру Аблязова

Мікрорайон "Воздвиженка", який розташовано на Подолі в історичному центрі Києва, почали будувати на початку 2000-х. 

Спершу планували побудувати на 17 гектарах в урочищі Гончари-Кожем'яки типове житло. Однак після того, як до проекту долучився "Трест "Київміськбуд-1", який належав банкірам Василю Горбалю та Олексію Омельченку, було прийнято рішення будувати невисокі елітні будинки, пише theinsider.ua

Як повідомляв 2012 року Forbes-Україна, згодом до проекту приєднався мільйонер Олександр Ярославський, який купив для перепродажу понад 100 квартир, п'ять особняків і 20 офісів загальною площею 18 000 кв. м. Загалом інвестиція харківського бізнесмена становила $60 млн.

У кризовий період, який розпочався в 2008 році, держава націоналізувала "Укргазбанк" Горбаля та Омельченка, а "Тресту "Київміськбуд-1" і DCH Ярославського довелося зупинити роздрібні продажі нерухомості. В самій "Воздвиженці" було зупинено будівництво будинків, а значну частину збудованих об'єктів не підключили до міських комунікацій.

Через те, що будинки не експлуатували, з'явилися проблеми з дренажною системою. Будинки почали затоплюватись, стіни тріскали. Воздвиженка розміщена в яру між трьома горами - Замкова, Дитинка і Воздихальниця.

В 2011 році, за даними Forbes, "Актив Девелопмент Україна", контрольована "регіоналами" Андрієм і Сергієм Клюєвими, придбала на "Воздвиженці" 30 квартир площею майже 4000 кв. м. Своєю чергою, Ярославський надав "Тресту "Київміськбуд-1" $20 млн на добудову і вирішення комунальних проблем у мікрорайоні.

Після вирішення комунальних проблем і добудови об'єктів "Воздвиженка" почала активніше заселятися новими мешканцями.

Якщо раніше "Воздвиженку" називали "мертвим районом мільйонерів", то сьогодні мікрорайон претендує на статус напівмертвого: значна частина квартир досі не заселена, чимало особняків пустують в очікуванні орендаря, або продаються. Деякі особняки знову потребують ремонту.

Наприклад, цей триповерховий особняк на 420 кв. м продають за $800 тис.

 Фото: Максим Кудимець

По сусідству продають будинок за 23 млн грн, що становить близько одного мільйона доларів.

Якщо з житловою нерухомістю все складно, то з комерційною ситуація краща – підприємці активно винаймають квадратні метри на перших поверхах у будинках елітного мікрорайону.

Загалом мікрорайон "Воздвиженка" складається з чотирьох вулиць: Воздвиженської, Кожум'яцької, Дегтярної та Гончарної. На останній розташовані елітні особняки, деякі з яких знову потребують ремонту, а на інших – багатоквартирні будинки та офіси.

INSIDER за допомогою Реєстру прав на нерухоме майно проаналізував, кому належать особняки по вулиці Гончарній. Як і у випадку з власниками Оболонської набережної, реєстр нерухомості видає не всіх власників елітних квадратних метрів на цій вулиці. Нам вдалося отримати виписки лише на половину адрес.  

Вулиця Гончарна, 24

 Фото: Максим Кудимець

У Реєстрі речових прав на нерухоме майно за цією адресою розташована земельна ділянка  на 0,14 га, яка належить Київській міській раді. Орендує її Леонід Дмитрович Бойко. Договір оренди укладено до 2020 року. Щороку Леонід Бойко сплачує у вигляді ренти київському бюджету 3% від нормативної вартості ділянки.

Нормативна грошова оцінка цих 0,14 га в елітному районі столиці становить 1,92 млн грн. Тобто щороку бюджет Києва отримує від такої оренди 57,6 тисячі грн, або $4,8 тис. Як відомо, вартість оренди невеликої однокімнатної квартири у спальному районі Києва коливається в межах 4-5 тис. грн за місяць.

На орендованій земельній ділянці розміщений елітний будинок на 885 кв. м, який Бойко придбав у 2010 році. Сам будинок було збудовано 2007-го. Це найрозкішніша будівля на вулиці. Його вікна прикрашені фамільними гербами з латинською літерою "В" (Бойко).

Окрім будинку, в цьому районі, але вже на вулиці Воздвиженська, 5, Бойкові належить квартира на 91,4 кв. м.

Власник будинку на Гончарній, 24 Леонід Бойко раніше був засновником ТОВ "Газ-МДС". Підприємство займається видобутком газу. Як повідомляв INSIDER, компанія "Газ-МДС" має договір про спільну діяльність із видобутку газу з компанією "Надра-Геоінвест", яка створена НАК "Надра України" спільно з Максимом Максіменцевим, нинішнім заступником голови правління цієї державної компанії.

Сьогодні Бойко вже вийшов зі складу засновників "Газ-МДС". Наразі компанія належить мешканцю міста Підгорне Дніпропетровської області Андрію Гавришу.

Окрім газового бізнесу, Бойкові належить і садівниче товариство "Роса 2005", яке розташоване в селі Лебедівка, що у Вишгородському районі. Сервіс Gооgle-карти вказують, що за цією адресою є декілька елітних будинків. Співзасновниками садівничого товариства "Роса 2005" є Сергій Чуприна та Олександр Стрельбицький.

Леонідові Бойку також належить компанія "Полтава-Цемент" – полтавський виробник цементу та сухих будівельних сумішей. 

Вулиця Гончарна, 22

 Фото: Максим Кудимець

Загальна площа будинку на вул. Гончарній, 22 становить 485 кв. м, з них 100 кв. м – житлова.

Будинок з липня 2012 року належить ТОВ "Метал Холдінг". Компанію заснували бізнесмени Сергій Лойченко, Олег Мельник і Володимир Побережняк. Компанія займається торгівлею стальним прокатом. У 2012 році видання "Фокус" внесло Лойченка до списку 200 найбагатших українців. Сьогодні будинок орендує посольство Кореї.

Вулиця Гончарна, 20

 Фото: Максим Кудимець

Будинок загальною площею 617 кв. м належить ТОВ "Айті Світ", яка офіційно займається виробництвом програмної продукції. Це ТОВ, своєю чергою, належить Міжнародній комерційній компанії "Колоссус трейдинг лімітед" із Белізу.

Директором "Айті Світ" є Ігор Міцкевич, який водночас є директором софтверної компанії "Синус Медія" та власником ТОВ "Нью Софт". Компанії "Айті Світ" і "Нью Софт" мають однакову адресу реєстрації: вул Дмитрівська, 71.

Вулиця Гончарна, 18-б

 Фото: Максим Кудимець

Власник будинку - ТОВ "Фонд антикризових технологій". Свідоцтво на право власності будинком видано компанії в липні 2015 року. Кінцевим власником "Фонду антикризових технологій" є бізнесмен Юрій Лєшуков.

Вулиця Гончарна, 17-б

Загальна площа будинку – 600 кв. м. Збудовано його 2007 року. Сьогодні будинок належить Благодійному фонду "Фонд відродження Десятинного храму". Заснували цей фонд п'ятеро осіб: Михайло Гойхман, Тетяна Кононіхіна, Олена Палюх, Галина Ржевська та Юрій Харон.

Гойхман був членом спостережної ради "Фідобанку" до березня 2014 року. Банк належить належить Олександру Адаричу. В 2012 році НБУ під керівництвом Сергія Арбузова випустив гімн українській гривні. Автором музики і слів був Михайло Гойхман. До слова, Адарич у ЗМІ називав себе другом Арбузова. Олена Палюх була кандидатом у депутати від партії Наталії Королевської "Україна-вперед".

Вулиця Гончарна, 15-а

 Фото: Максим Кудимець

Будинок (на 389 кв. м) з 10 жовтня 2012 року належить державному банку "Укргазбанк".

Держбанку належить іще декілька будинків на цій вулиці. Серед них будинки 11-б та 7-б, які виставлено на продаж.

Новые обещания