Вибори в Київраду. Кого веде пані Тимошенко

29 Сен 2015 10:28

Публічна епопея із висуванням кандидатів в депутати до Київради від «Батьківщини» тривала кілька днів і завершилася 28 вересня близько 16:00.

Публічна епопея із висуванням кандидатів в депутати до Київради від «Батьківщини» тривала кілька днів і завершилася 28 вересня близько 16:00.

Саме в цей час учора «Батьківщина» подала до Київської міської виборчої комісії остаточні списки кандидатів у депутати до Київради і кандидатуру на посаду мера столиці. Про це «Главкому» повідомив керівник міської організації партії Тимошенко Володимир Бондаренко.

Під час минулорічних позачергових місцевих виборах список «Батьківщини» критикували всі, кому не лінь. Кандидатами у депутати до Київради від партії Тимошенко були як скандальні забудовники (наприклад, Ваган Товмасян), так і люди Черновецького. Результат – повний провал, оскільки обранцями стали всього троє «тимошенківців». При цьому один із них, Олександр Федоренко, згодом вийшов з лав фракції «Батьківщини» у Київраді. До речі, ЗМІ півтора роки тому Федоренку приписували керівництво тіньовим штабом партії на місцевих виборах, яку офіційно очолював тодішній керівник столичного осередку «Батьківщини» Юрій Одарченко. Сьогодні начебто все прозоро, кажуть у партії. Координує місцеві вибори по всій країні Іван Кириленко, а списки затверджує особисто Юлія Тимошенко.

Та й цього разу не обійшлось без скандалу. Який, треба визнати, партія екс-прем’єра спробувала оперативно погасити.

Тиждень тому лідер Київської «Батьківщини» Володимир Бондаренко оприлюднив попередній список кандидатів до міськради. У ньому окрім колишніх нардепів, давнього адвоката Тимошенко Юрія Сухова, колишнього футболіста столичного «Динамо» Владислава Ващука опинилися вельми неоднозначні персони, які фігурували в корупційних скандалах, пов’язаних з попередньою владою. Зокрема, мова йде про колишнього воєнного аудитора Міноборони Максима Гольдарба, якого у пресі називали «правою рукою» Міністра Павла Лебедєва.

ЗМІ встигли розкритикувати такий список, назвавши його членів «агентами Кремля» і «людьми Черновецького».

«Це попередній список для того, щоб подивитися реакцію людей. В разі чого, є час змінити список до затвердження», - заспокоювали в розмові з «Главкомом» один із членів штабу партії Тимошенко за кілька днів до проведення конференції столичного осередку «Батьківщини».

У п’ятницю 25 вересня делегати столичної партійної конференції «Батьківщини» дійсно відсіяли частину людей, залишивши у списку 121 прізвище.

Без соратників Черновецького і Януковича. Але не всіх?

«Батьківщина» висунула своїх кандидатів у всіх 120 територіальних округах, які утворила ЦВК у столиці. Київську команду Тимошенко очолює перший номер, керівник столичної міської організації «Батьківщини» Володимир Бондаренко. По Деснянському районі ітиме заступник Бондаренка, діючий депутат Київради Тетяна Меліхова. Співорганізатор Майдану у Києві Ярослав Кучер балотуватрборах. Він певний час після революції був радником тоді ще голови КМДА Бондаренка, займався питаннями відновлення будівлі адміністрації.

Примітно, що «Батьківщина» дослухалася до критиків і викинула з остаточного списку не тільки Максима Гольдарба, а і голову правління ПАТ «Банк Русский Стандарт» Ігоря Дорошенка, який за первинним задумом,мав балотуватись в Деснянському районі столиці.

Раніше ЗМІ також звертали увагу на присутність у списку соратників колишнього мера Леоніда Черновецького, зокрема Сергія Безуглого, який начебто має балотуватись в Голосіївському районі. Безуглий колись був №117 Блоку Черновецького на виборах, коли ця політична сила брала в них участь. В коментарі «Главкому» Володимир Бондаренко запевнив, що «тимошенківець» Безуглий не має жодного відношення до Безуглого, який був соратником Черновецького, оскільки нинішній соратник Юлії Тимошенко просто є повним тезкою Безуглого, який працював із «космічним» мером.


Натомість в остаточному списку залишився Ваган Товмасян, який другий раз поспіль намагатиметься стати депутатом Київради за списками «Батьківщини», в Святошинскому районі Києва. Громадськості Товмасян відомий як фігурант будівельного скандалу. Ще у 2012 році столичні ЗМІ писали про незаконність вирубки зелених насаджень під забудову у районі станції метро Шулявська, у парку «Орлятко». Сама вирубка відбулася у 2009-му році. Однак конфлікт із громадськими активістами і місцевими жителями почався в далекому 2006-го року, коли в парку з’явилося кафе «Томас», яке належить, як з’ясували журналісти-розслідувачі, Вагану Товмасяну. Кілька років тому журналісти виявили ще один цікавий факт. У 2011 під час відкриття офісу Партії регіонів у Святошинському районі на урочистостях був присутній і Товмасян, який, до того ж, отримав у нагороду з рук регіоналів - срібний орден «Свобода і честь».

Екс-кандидат в президенти, «політики-пенсіонери» і їхні діти

Не обійшлося в списку «Батьківщини» і без «колишніх». Мова йде про екс-високопосадовців (міністрів, губернаторів і депутатів), які не покладають надію повернутись у владу. Так, київським депутатом намагатиметься стати Міністр ЖКГ (2007-2010 рр..) Олексій Кучеренко. Окрім того, у списках можна знайти колишнього першого заступник Голови Державної туристичної адміністрації, директора Київського технікуму готельного господарства Анатолія Матвієнка, тезки ще одного колишнього соратника Тимошенко, що тепер знайшов місце у Блоці Порошенка в парламенті.

Депутатами Київради спробують стати кандидат в президенти України 2004 року, народний депутат II скликання Микола Грабар, народний депутат VII скликання Андрій Павловський, а також його колега Олександр Чорноволенко. Останній, не потрапивши до Верховної Ради шукатиме політичне щастя у Києві разом із дружиною Людмилою Закревською, яка, до речі, є членом фракції «УДАР-Солідарність» у нинішньому складі столичної міськради і балотуватиметься на наступних виборах знову від партії влади. Кандидатом в депутати від «Батьківщини» стане і 28-річний Олександр Поживанов, син колишнього керівника Держкомрезерву і заступника міністра економіки Михайла Поживанова, що в часи Януковича переховувався від переслідування в Австрії.

Фігуранти корупційних скандалів

До списку потрапили не тільки діти, а й соратники Поживанова-старшого. Кандидатами в місцеві депутати Оболонський осередок «Батьківщини», як і минулого року, висунув Анну Свириденко, радника віце-прем’єра з питань екології, директора юридичної фірми «Добродія». Свого часу її обвинувачували у земельних оборудках, пов’язаних із виділенням землі, з використанням зв’язків у Держкомземі. Примітно, що Свириденко є чинний суддя Господарського суду Київської області Павло Горбасенко, який не підпав під люстрацію, хоча працює на своїй посаді з часів Януковича.

Інший висунутий партією «Батьківщина» претендент на депутатство Сергій Арутюнян, коли працював судовим виконавцем у Печерському суді, він фігурував у низці рейдерських захоплень. Окрім того, у відкритих джерелах можна знайти інформацію про те, як Арутюнян у Дарницькому районі Києва начебто намагався виконати судове рішення Ворошиловського суду Донецької області щодо реєстрації змін до статуту одного з підприємств у 2006 році. Тобто намагався «допомогти» виконати рішення суду, який не мав жодного відношення до столиці.

Проте, керівник столичного осередку «Батьківщини», кандидат на посаду Київського міського голови Володимир Бондаренко, всі обвинувачення у тому, що у списку залишилися скандальні претенденти на депутатство відкидає. «Ми і не думали Гольдарба ставити, про що ви говорите?... Окрім нього ми викинули (зі списку) представника банку Михайлівський, бо коріння цього банку може іти до російського прем’єра», - пояснив Бондаренко принцип, за якими «люстрували» претендентів на депутатство від «Батьківщини». За його словами, всі, хто наговорює на Анну Свириденко, займаються наклепництвом, а ті, хто критикує Товмасяна є людьми, які зрадили партію. «Це ті, хто пішов в інші політичні сили. Це «комплект», який пішов від нас разом з Федоренком», - пояснив Бондаренко. Щодо дій пана Арутюняна, то дії виконавчої служби, в який він працював «нагадують те, про що пишуть (ЗМІ), що він був рейдером, але він не рейдер, він просто був державним виконавцем судових рішень. Тому у когось могли виникнути такі підозри», - зазначив Бондаренко.

Відповідно до регламенту проведення виборів, до 30 вересня включно місцеві осередки партій можуть офіційно висувати кандидатів у депутати і мери. А вже 1 жовтня виборчі комісії мають ухвалити остаточні рішення про реєстрацію чи відмову претендентам в кандидати у депутати. Після цього самі кандидати за 20 днів до виборів, а саме до 5 жовтня включно, мають право передумати, відмовитися від балотування.


Новые обещания