В керівники аеропорту «Бориспіль» мітить казнокрад Андрій Мазур

8 Дек 2016 12:58

Скандальний і звільнений в 2006 році екс-директор МА «Бориспіль» Андрій Мазур може знову сісти у крісло керівника головного аеропорту країни. Про це все частіше говорять в високих кабінетах виконавчої влади. Кандидатуру Мазура лобіюють політики і чиновники так званої «старої закалки», знуджені за часом можновладною вседозволеностю.

Скандальний і звільнений в 2006 році екс-директор МА «Бориспіль» Андрій Мазур може знову сісти у крісло керівника головного аеропорту країни. Про це все частіше говорять в високих кабінетах виконавчої влади. Кандидатуру Мазура лобіюють політики і чиновники так званої «старої закалки», знуджені за часом можновладною вседозволеностю.

Директора ДП МА «Бориспіль» призначає Кабмін, за результатами відкритого конкурсу. Перша спроба відбору відбулася в липні 2016 і була безуспішною – уряд відхилив кандидатуру Ю. Солончука (одного з екс-керівників аеропорту), яку пропонував номінаційний комітет. Як пояснив пізніше глава мінекономрозвитку С. Кубів, рішення прийняли виходячи з протесту частини незалежних членів комітету. Другу спробу відбору директора МА призначили на серпень, але справа раптово зупинилось.

За посаду керівника держпідприємства МА «Бориспіль» йде серйозна боротьба – розповідають джерела в Кабміні. Крісло це дуже м'яке, а гроші - дуже великі. Міжнародний аеропорт є підприємством надприбутковим. На сайті ДП зазначено, що за 9 місяців поточного року воно отримало дохід в розмірі 1,26 млрд. гривень. Гроші приносило все навколо - пасажирський збір, збори за зліт-посадку, оренда, комерційна діяльність і т. д. Величезний прибуток принесли також валютні коливання з гривнею, адже не секрет, що всі збори і послуги в аеропорту прив'язані до долара. Тобто, доходи у гривні у підприємства зросли пропорційно до подорожчання американської валюти в Україні. 

Згідно з даними Державної фіскальної служби України МА «Бориспіль» один з найбільших платників податків в державі. Станом на вересень 2016 року, сума виплат аеропорту до держбюджету склала майже 900 млн. гривень. І це – у чотири рази більше ніж за аналогічний період 2015 року. Втім, дивного тут мало, адже «Бориспіль» забезпечує понад 68% пасажирських авіаперевезень України. З ним співпрацюють 50 авіакомпаній, які здійснюють польоти за 100 маршрутами. У тому числі - обслуговують далекомагістральні рейси. Аеропорт є членом Міжнародної асоціації повітряного транспорту, Міжнародної ради аеропортів та Міжнародної організації цивільної авіації. 


Надприбутковим аеропорт був завжди. Чим і користувалися екс-керівники МА «Бориспіль», розкрадаючи фінанси підприємства. Так, влітку 2006 року Генеральним директором «Борисполя» був призначений молодий фахівець, з підозріло жвавим кар'єрним ростом - 29-річний Андрій Мазур, який до цього очолював ДП «Зал офіційних делегацій». 

Лобіював призначення Мазура на посаду керівника аеропорту міністр транспорту і зв'язку Віктор Бондар, на той час політик з близького оточення Президента Ющенка. Вибір Андрія Мазура тоді був цілком зрозумілий - претендент на високу посаду, за роки роботи в залі офіційних делегацій, навів потрібні зв'язки і з владою, і з опозицією. 

Попрацювати гендиректором «Борисполя» А. Мазур встиг 4 місяці. За підсумками цього керівництва підприємство зазнало збитків на суму 2 млн. 223 тисячі гривень. «Трудову діяльність» Мазур почав з оновлення відомчого автопарку. На закупівлю престижних авто для верхівки МА витрачалися мільйони державних коштів. Зокрема, у компанії «Автохаус Київ» були закуплені 12 автомобілів «Фольксваген» 2006 року випуску (договір № ФЮ-2006-135 (10-21.61-228)). Ціна угоди — 2,5 мільйона. Ці «Caddi Combi Basis» і «Jetta Comfortline» коштували по 43 тисячі доларів, що перевищувало вартість кожний базової моделі на 5 тисяч. 

Себе Гендиректор теж порадував. За рахунок ГТ МП «Бориспіль» Андрій Мазур придбав VW «Touareg», вартістю 100 тисяч доларів. Як виявилося, до комфорту Мазур був дуже примхливий. Адже салон авто був оброблений благородної деревиною кореня горіхового дерева, шкіряним кермом, салоном «cricket», автоматичним закриттям задніх дверей, і навіть кондиціонером з роздільним регулюванням мікроклімату. Договору на придбання автомобілів гендиректор Мазур підписував особисто, хоча, як пізніше встановила перевірка, у підприємства не було необхідності в придбанні машин для аеропорту. 

Подальше рішення Гендиректора МА «Бориспіль» і зовсім шокувало. Андрій Мазур, на гроші держпідприємства, а саме 800 тисяч гривень, уклав договір з компанією СК «Вексель» на страховку практично всього майна аеропорту. Наприклад, по цьому дивовижному документом, застрахована була злітно-посадочна смуга «Борисполя» - на випадок урагану, цунамі і зсувів. Очевидно, що угода складалося для відкату, оскільки розміри платежів за страховку були суттєво завищені і сплачені авансом до кінця року. До речі страхова компанія СК «Вексель», з якої, з легкої руки Мазура, співпрацював авіагігант «Бориспіль», виявилася фирмочкой ненадійною, бо незабаром збанкрутіла і була ліквідована. 

З держзакупівлями Андрій Мазур теж «відзначився», уклавши «кумовську» угода аеропорту на постачання бензину з бориспільським ТОВ «Найс». Його власником був Володимир Байчас – нині депутата ВР. Бензин цієї компанії автомобілісти купувати уникали, називаючи його самопалом. Крім того, за домовленістю з Мазуром, Бальчас а також вічний парламентарій «тушка» Сергій Міщенко (якого називають негласним королем мафії бориспільського району), контролювали ринок таксі та автоперевезень на території МА «Бориспіль». 

Не варто забувати, що саме при Мазуре, в аеропорту «Бориспіль» значно погіршилася криміногенна ситуація. Багаж пасажирів крали безбожно, особливо у тих, хто летів за кордон. Повернути втрачене, в таких випадках, було нереально. Розцвіла також контрабанда. По прильоту деякі пасажири «забували» забрати свій багаж, і його - в обхід митниці - доставляли на склад зберігання. Звідти він, природно, раптово зникав. Розійшовся не на жарт, для легалізації злочинної діяльності, Андрій Мазур просив у влади дозвіл створити відомче охоронне підприємство. Та ось тільки, управління державної служби йому в цьому відмовив. Оскільки слава про свавілля на ДП МА «Бориспіль» потроху стала доходити до вищого керівництва країни. Та 28 грудня 2006 пропрацювавши менше півроку, Андрій Мазур був звільнений з посади згідно наказу № 1212 нового міністра транспорту і зв'язку М.Рудьковського - з формулюванням «порушення умов трудового контракту та статуту підприємства». 

Тим не менш, хороші стосунки з політиками Мазур зберіг. Після звільнення з «Борисполя» він встиг подепутатствувати і попрацювати головою Бориспільської та Броварської РДА. Почекавши час і уникнувши покарання за минулі гріхи, Андрій Мазур знову рветься очолити аеропорт. Вважається, мабуть, на старі зв'язки з політиками так званої бориспільської мафії. Залишається сподіватися, що конкурсна комісія врахує «послужний список» такого кандидата і КМУ відмовить йому у призначенні. А правоохоронці навпаки зацікавляться справами цього «повітряного» злодюжки. 

INSIDER LIFE NEWS

Новые обещания