Укравтодор стягує 78 мільйонів з іспанців, яких при Януковичу вигнали з ремонту дороги за гроші Світового банку

10 Мар 2016 12:56

Cуд стягує з іспанської компанії «Хока Інхеньерія І Конструксіонес» та її українського представництва ТОВ «Хока-Україна» 77,87 млн грн. на користь Державного агентства автомобільних доріг України.

Cуд стягує з іспанської компанії «Хока Інхеньерія І Конструксіонес» та її українського представництва ТОВ «Хока-Україна» 77,87 млн грн. на користь Державного агентства автомобільних доріг України. Про це свідчить постанова Львівського апеляційного госпсуду від 24 лютого.

У лютому 2010 року Укравтодор і «Хока інхеньерія і конструксіонес» підписали договір щодо капітального ремонту автомобільної дороги М03 Київ-Харків-Довжанський на ділянці від км 164+500 до км 170+500. Вартість проекту склала 89,78 млн грн. Ремонт фінансувався із кредиту Світового банку, пишуть nashigroshi.org

У жовтні 2010 року Укравтодор повідомив іспанську компанію про припинення контракту в односторонньому порядку і вимагав звільнити місце робіт.

Як відомо з рішення суду, фірма «Хока» і посол Іспанії звертався до українських посадовців з проханням переглянути рішення про припинення контракту. Посол вказав, що компанія має престижну репутацію і завжди відзначалася високим рівнем професіоналізму. Зазначено, що проектний інститут Укрдіпродор не надав вчасно проектну документацію, що спричинило затримку у виконанні робіт фірмою «Хока».

Укравтодор дослухався до наполягань «Хока» і продовжив контракт. Однак у червні 2011 р. Укравтодор знову заявив, що договір треба розірвати. Причиною було те, що в зимовий період не виконано підготовчі роботи щодо мобілізації персоналу, мобілізації лабораторії, погодження матеріалів, застосовуваних у роботі.

У серпні 2011 р. Укравтодор за результатами тендеру уклав угоду з турецькою компанією «Онур».

Також Укравтодор звернувся до компанії «Хока» за компенсацією від розірвання контракту в сумі 10,52 млн грн. Загальна ж сума вимог склала 86,85 млн грн. і включала сплачений колишньому підряднику аванс.

Разом з тим, відомо, що «Хока-Україна» перераховано 8,98 млн грн. авансу. Тому у червні минулого року суд першої інстанції видав рішення про стягнення на користь Укравтодору тільки цієї суми.

Укравтодор не погодився і подав апеляцію, вимагаючи задовольнити вимоги повністю. Укравтодор повідомив про додаткові витрати, пов’язані із завершенням робіт новим підрядником – фірмою «Онур», з якою підписано договір на 173,31 млн грн.

«Хока-Україна» також подала апеляцію, де стверджувала, що замовник не давав йому інструкцій щодо початку робіт, строки виконання робіт не були встановлені. Крім того «Хока» вказала на те, що вартість нового контракту з фірмою «Онур» удвічі вища за той, що укладався з нею. На думку компанії, це може свідчити про інший склад робіт, що і є причиною додаткових витрат замовника.

Суд задовольнив апеляцію Укравтодору і стягнув з компанії «Хока» та її українського представництва 63,61 млн грн. втрат, 8,77 млн грн. авансу і 14,47 млн грн. витрат податку на додану вартість. Разом з тим, загальна сума стягнення склала 77,87 млн грн., тобто була зменшена на 8,98 млн грн., які присудив до стягнення Укравтодору ще суд першої інстанції.

Як повідомляється на сайті «Хока інхеньерія і конструксіонес», компанія входить «Хока Корпорейт Груп», що була створена в Іспанії у 1977 році і нині представлена у 5 країнах.

Минулого року проти «Онур Конструкціон Інтернешнл» в Україні було порушено кримінальне провадження за заволодіння бюджетними коштами при реконструкції вулиць у Києві.

Новые обещания