У Хорошковського хочуть відібрати 26 гектарів лісу на Канівщині

2 Дек 2016 16:25

Прокуратура Черкаської області скерувала до суду позов про визнання недійсним розпорядження Канівської РДА про надання у власність приватним особам 26 га земель лісогосподарського призначення у Канівському районі.

Прокуратура Черкаської області скерувала до суду позов про визнання недійсним розпорядження Канівської РДА про надання у власність приватним особам 26 га земель лісогосподарського призначення у Канівському районі. Ці ділянки, вартістю майже 10 млн. грн, у 2005 році були незаконно передані з вини місцевих органів виконавчої влади, зазначають у відомстві. Згодом власником лісів, украдених у держави, став Валерій Хорошковський.

За даними Держземкадастру, право власності на усі ці ділянки пан Хорошковський зареєстрував чи не в один день у вересні цього року. Посвідчив процедуру київський міський нотаріус Мартиненко В.О.

26 га лісу, які належать Валерієві Хорошковському

26 га лісу, які поки що належать Валерієві Хорошковському

47-річний Валерій Хорошковський – український бізнесмен, мільярдер, державний і політичний діяч. За фахом – юрист.

У 2002-2004 рр. – був міністром економіки та з питань європейської інтеграції України.

Фото з відкритих джерел

З 2003 – голова наглядової ради НАК «Нафтогаз України».

У 2005 році став президентом «Євраз груп», найбільшого виробника сталі у Росії.

Був акціонером «Укрсоцбанку», який контролював «Кримський содовий завод» і «Луганськобленерго». У 2004 році продав банк Вікторові Пінчуку.

З 2006 року – власник (голова Наглядової ради) медіакомпанії «Інтер». 2006 призначений на посаду першого заступника Секретаря Ради національної безпеки і оборони.

У 2007 році Віктор Ющенко звільнив Валерія Хорошковського з посади першого заступника секретаря РНБО. З грудня 2007 року – Голова Державної митної служби України.

horoshkovsky-sbu

2010 року – голова Служби безпеки України. У 2011-му Янукович дав Хорошковському «в порядку переатестації» звання генерала армії.

18 січня 2012 року Валерія Хорошковського призначили міністром фінансів України. 22 лютого того ж року його звільнили з цієї посади та призначили першим віце-прем’єр-міністром України. 14 грудня 2012 року Хорошковський пішов у відставку.

horoshkovsky

У 2009 році Валерій Хорошковський задекларував майже шість мільйонів гривень доходу. У 2010 році журнал «Кореспондент» оцінив капітал Хорошковського в $ 804 млн.

У 2013 році Валерій Хорошковський продав 100% акцій Inter компанії GDF Media limited Дмитра Фірташа.

За даними Форбс,  нині статки Валерія Хорошковського становлять $137 млн.

Відомо, що Валерій Хорошковський фінансує відновлення Свято-Покровського чоловічого монастиря в Голосіївському районі Києва.

За даними YouControl, Валерій Хорошковський є кінцевим бенефіціарним власником кількох товариств. До прикладу, ТОВ “МЕДІА ГЕНЕРАЦІЯ”. Засноване у 2014 році “ПАРКЛЕНД ТРЕЙДІНГ ЛІМІТЕД”, адреса якого – Беліз Маріна Тауерс, офіс 303, Ньютаун Барракс, Беліз.

Розмір внеску до статутного фонду – 11 015 125,00 грн. Види дільності – виробництво кіно- та відеофільмів, телевізійних програм, консультування з питань комерційної діяльності й керування (основний).

hor-media-generacija

ТОВ “ТЕХНО-ЦЕНТР” зареєстроване 13 років тому, бенефіціарієм є той же пан Хорошковський. Засновник, якому належить левова частка підприємства – 99,90%, – компанія K.H. Development limited, розташована за адресою: м.Нікосія, вулиця Аджиоу Павлоу, 15, Кіпр. Розмір внеску до статутного фонду – 53 382 801,76 грн.

ТОВ “МЕЛОРАМА ПРОДАКШН” має 10,5 років від утворення. Засновник IRONFIST INVESTMENTS LIMITED (АЙРОНФІСТ ІНВЕСТМЕНТС ЛІМІТЕД) – 100,00%. Його адреса – Ньютаун Барракс, офіс 303, Беліз. Розмір внеску до статутного фонду – 5 300 000,00 грн.

melorama-prodakshn-skrin-z-yukontrol

Хто ж так великодушно подарував зовсім небідному панові Хорошковському завидні землі на Черкащині? 

На наш запит у ДП «Канівське лісове господарство» відповіли, що не мають до цього ніякого стосунку, оскільки вказана ділянка на той період не відносилася до лісогосподарських угідь держпідприємства.

cherk-kanivlisg-vidpov

У Канівській РДА, пославшись на дані Управління Держгеокадастру у Канівському районі Черкаської області, «Ні корупції!» повідомили, що в рамках кримінального провадження матеріали вилученні правоохоронцями. Тому надати їх нам цей орган владних повноважень не може.

Порадили звернутися за копіями до органу, «що прийняв таке рішення при умові знаходження в нього на момент здійснення запиту оригінального примірника».

cherk-kaniv-rda-vidpov

Що ж це за орган? Спробуємо з’ясувати у правоохоронців.

У прокуратурі Черкаської області в офіційному повідомленні «Ні корупції!» йдеться: «розпорядженням Канівської РДА від 03.02.2005 № 34 затверджено проект відводу землі, яка перебувала у державній власності загальною площею 67,0427 га у власність 46 громадянам для ведення особистого селянського господарства та частково для ведення садівництва в адміністративних межах Бобрицької сільської ради Канівського району».

cherk-prok-607До того ж, при видачі державних актів на право власності на земельні ділянки порушено вимоги Земельного кодексу України, Лісового кодексу України, Закону України «Про землеустрій», Закону України «Про державну експертизу землевпорядної документації».

kanivlis-horoshkovsky

Місцевим до лісу через такий “кордон” – зась

Як повідомили у прокуратурі, земельні ділянки на момент передачі у приватну власність відносились до лісів І-групи, і їхнє цільове призначення не змінювалось. Нині, як бачимо, призначення лісу змінили на «для ведення садівництва» та «ведення особистого селянського господарства».

kadastr-vytiag-horosk

kadastr-vytiag-horosk-sadivn

Хтозна, що насправді було заплановано за кількаметровою червоною огорожею. Мешканці довколишніх сіл вже й не пригадують, коли востаннє були у тому лісі. Раніше ходили сюди за хмизом, грибами та ягодами.

Як зазначають екологи, істотної шкоди штучною перешкодою, такою,  як суцільна огорожа, завдано і довкіллю.

Огорожі вистачило і на яри, якими помережана місцевість

Огорожі вистачило і на яри, якими помережана місцевість

«Огорожа створює мозаїчність ландшафту та перешкоди для добових, сезонних міграцій тварин, їхнього розмноження. Адже певні види не сприймають присутності техногенних об’єктів і намагаються звідти піти. Тому, однозначно, наслідки таких обмежень для природи – негативні. І чим довше існує такий вплив, тим більша шкода», – стверджує Олександр Спрягайло, кандидат біологічних наук.

Нещодавно, як писав “Ні корупції!”, за результатом досудового розслідування незаконного виділення земель, прокуратура Черкаської області скерувала до суду обвинувальний акт щодо колишнього начальника Канівського районного відділу земельних ресурсів за вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Нагадаємо, йдеться про затриманого наприкінці липня цього року колишнього начальника Канівського районного відділу земельних ресурсів, підозрюваного у незаконній передачі 46 фізичним особам земельних ділянок на Канівщині. Суд звільнив корупціонера від покарання, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, у зв’язку із закінченням строків давності притягнення останнього до кримінальної відповідальності.

У зв’язку з порушеннями земельного та лісового законодавства, допущеними при приватизації земель, за дорученням Генеральної прокуратури України прокуратура Черкаської області пред’явила до суду позов про визнання наведеного розпорядження недійсним та  витребування з незаконного володіння 26 га. земель. Стосовно інших земельних ділянок прокуратура області підготувала проект позову, який скерують до суду після його погодження.

«На сьогодні лісистість в області є нижчою від рівня, оптимального для забезпечення позитивного впливу на навколишнє природне середовище і здоров’я людей, розпорядження і використання земель лісогосподарського призначення та вкритих зеленими насадженнями нерідко здійснюються з порушеннями вимог законодавства, наслідком чого є зменшення площі цих земель», – стверджує Світлана Андрійченко, прес-секретар прокуратури Черкаської області.

Як повідомили у відомстві, протягом цього року на Черкащині у державну власність повернуто 665 га земель.

 “Ні корупції!”

Новые обещания