У Гройсмана планують значно збільшити передоплату за транспорт «порошенківців» та інших

25 Янв 2017 16:22

Уряд пропонує збільшити майже вдвічі розмір авансу для комунальників на закупівлю міського транспорту, а строки поставок самої техніки для виробників – в три-чотири рази. Відповідні зміни до постанови Кабміну від 2014 року підготувало Мінекономрозвитку, їх  було подано на розгляд урядового комітету 24 січня.

Уряд пропонує збільшити майже вдвічі розмір авансу для комунальників на закупівлю міського транспорту, а строки поставок самої техніки для виробників – в три-чотири рази.

Відповідні зміни до постанови Кабміну від 2014 року підготувало Мінекономрозвитку, їх  було подано на розгляд урядового комітету 24 січня.

В пояснювальній записці сказано, що нині комунальні установи платять виробникам автобусів, електроавтобусів, тролейбусів та трамваїв 30% авансу за транспорт, який має бути поставлений протягом 90 днів. Але позитивний факт від отриманих коштів для виробників нівелюються строком поставок імпортних комплектуючих, який становить від 12 тижнів до 7,5-8 місяців за умови 100% передоплати. При цьому, обсяги імпортних запчастин складає від 24% до 28% в готовій продукції, інформує nashigroshi.org

Українські дилери також вимагають передоплати на рівні 50-70%, що значно перевищує розміри отриманого заводом авансу. Строк поставок, наприклад, двигунів ДП «Завод «Електроважмаш», складає 90 днів.

В Мінекономрозвитку стверджують, що технологічний цикл виробництва автобусів і тролейбусів за сприятливих умов складає 60 днів, але через затримку з комплектуючими нині перевищує встановлені  90 днів, а строк виробництва трамваїв взагалі зростає до 8-9 місяців. Крім того, для покриття витрат підприємства змушені залучати банківські кредити, що збільшує собівартість виготовленого транспорту.

Тому, в Мінекономрозвитку пропонують збільшити розмір авансу для комунальників при закупівлі транспорту до 70%, а термін поставки для автобусів і тролейбусів до 8 місяців, а для трамваїв – до року.

Нагадаємо, за даними «Наших грошей», з 1 березня 2014 року по 12 грудня 2016 року місцеві органи влади уклали угоди про закупівлю нових та вживаних автобусів і тролейбусів майже на 3 млрд грн.

Найбільше транспорту було закуплено у корпорації «Богдан», яка виграла підрядів на 617,10 млн грн. Співвласником корпорації «Богдан» раніше був президент Петро Порошенко, а тепер вона належить його бізнес-партнеру Олегу Гладковському, першому заступнику секретаря РНБОУ.

Друге місце за обсягом тендерних перемог зайняв дилер Мінського автомобільного заводу «МАЗтранссервіс», отримавши 535,10 млн грн. При цьому «Богдан» та білоруський МАЗ у березні уклали угоду про спільне виробництво вантажівок подвійного призначення у Черкасах.

Найбільші замовлення транспорту фірми «порошенківців» та білорусів отримали від КП «Київпастранс», яке курує  начальник Департаменту транспортної інфраструктури КМДА, депутат  Київради від БПП Сергій Майзелю. «Богдан» у жовтні отримав підряд на тролейбуси для столиці на 202,34 млн грн., «МАЗтранссервісу» замовили автобусів на 472,38 млн грн.

Трійку найбільших постачальників громадського транспорту замикає «Спільне українсько-німецьке підприємство «Електронтранс», якому Львівська міськрада зробила замовлень на 360,97 млн грн.

Новые обещания