Торгівля з терористами: кому це насправді вигідно

2 Фев 2017 21:42

Минулого тижня українські активісти перекрили одну із залізничних колій, які сполучають окуповані території Луганщини з рештою українських міст. Зробили це для того, щоб не допустити постачання будь-чого бойовикам.

Минулого тижня українські активісти перекрили одну із залізничних колій, які сполучають окуповані території Луганщини з рештою українських міст. Зробили це для того, щоб не допустити постачання будь-чого бойовикам. Та такі дії не до вподоби українським можновладцям.

Залізничні шляхи, які з'єднують Україну з окупованими районами Донбасу, перекрили тиждень тому. Учасники блокади говорять про одну особливість – між станціями відправлення і прибуття є десятки кілометрів "сліпих зон", де відсутній будь-який контроль. Саме там можливе завантаження "додаткових" предметів. Таким чином з ОРДЛО в Україну і навпаки постачають не лише вугілля.

Слідом за чиновниками з обласних цивільно-військових адміністрацій та Кабміну, вже й Служба безпеки оприлюднила заклик не блокувати колії, якими возять вугілля. Бо через його брак можуть початися "віялові" відключення електроенергії. Момент перекваліфікації Служби безпеки у Міністерство енергетики українці, схоже проґавили. Адже СБУ продовжує ігнорувати повідомлення активістів про нелегальні потоки контрабанди з ОРДЛО, запевняючи у своїй заяві, що контрабанду не кришує. 

 

"Поділяючи позицію своїх колег, які стоять на передньому краю боротьби з тероризмом, та абсолютної більшості громадськості, Служба безпеки України категорично відкидає будь-які звинувачення у комерційній "зацікавленості" торгівлі з так званих "ДНР/ЛНР", – йдеться в заяві СБУ.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман ніби й не проти блокування торгівлі. Але наполягає на своєму. Вугілля потрібне понад усе.

Якщо хтось може дати інший варіант вугілля – я тільки це вітаю. Постачайте з ПАР, інших країн. Блокуєте торгівлю – блокуйте, блокуєте контрабанду – будь ласка. Але все те, що працює в інтересах простого українського громадянина – підтримуйте,
– заявив Володимир Гройсман.

Але ці заяви суперечать діям. Ще 11 січня Уряд затвердив програму "реінтеграції тимчасово неконтрольованих районів Донбасу в Україну". В ній передбачено "розвиток внутрішнього ринку" ОРДЛО, а також "створення сприятливих умов для розвитку підприємництва, зниження тиску на бізнес з боку контролюючих органів".

Кабмін видав абсурдну постанову, і це не більше ніж спроба легалізації закупівлі вугілля в "ДНР/ЛНР". Як вони можуть збільшувати економічну політику на території, яка їм фізично непідконтрольна, де немає фізичного доступу до цих підприємств, – зазначає економіст Андрій Новак.

Як вказують експерти, вугілля, яке звідти везуть в Україну, не класу А, а найнижчої якості, з копанок тимчасово окупованих Свердловська та Антрациту.

Собівартість видобутку цього вугілля – 500 гривень за тонну, ми купуємо втричі дорожче. От чому в Кабміні і силових структурах така паніка – їх відривають від годівниці вартістю в мільярди гривень,
– переконаний військовий експерт Дмитро Снєгирьов.

Своїм розпорядженням Кабмін дбає не лише про бізнес Ріната Ахметова, який успішно функціонує в ОРДЛО. Серед решти – не менш відомі імена Іванющенка, Єфремова, Королевскої.

Назважаючи на звіти податківців про надходження відрахувань в бюджет країни від підприємств із окупованих територій, експерти кажуть про відвертий перекіс. Отримуємо в рази менше, ніж віддаємо. А частина грошей йде в російський бюджет.

Українська влада не контролює окуповані території, відповідно не може контролювати діяльність тамтешнього бізнесу. Він живе і працює за законами бойовиків. Відповідно фінансування будь-якої господарської діяльності на тих територіях – це пряме фінансування терористичних квазіутворень.


Новые обещания