Суд зацементував оборудку «Дельта банку» по кредиту на $4,5 мільйона

18 Апр 2016 13:09

Суд визнав припиненим зобов’язання ТОВ «Стройбуд Іллічівськ» повернути «Дельта банку» $4,51 млн боргу і визнав припиненою іпотеку ділянки в Чорноморську (колишній Іллічівськ) Одеської області.

Суд визнав припиненим зобов’язання ТОВ «Стройбуд Іллічівськ» повернути «Дельта банку» $4,51 млн боргу і визнав припиненою іпотеку ділянки в Чорноморську (колишній Іллічівськ) Одеської області. Про це свідчить постанова Вищого госпсуду від 7 квітня.

У червні 2012 року «Дельта банк» відкрив ТОВ «Стройбуд Іллічівськ» кредитну лінію, по якій у фірми виникла заборгованість у розмірі 112,52 млн грн. (станом на 09.02.2015 – $4,51 млн), пишуть nashigroshi.org

В забезпечення по кредиту фірма передала банку в іпотеку ділянку площею 1,75 га з цільовим призначенням – для розміщення олійножиркомбінату. Вона розташована в Чорноморську по вул. Транспортній, 48. Її ринкова вартість станом на 2012 р становила 154,06 млн грн.

9 лютого 2015 року «Стройбуд Іллічівськ» направив «Дельта банку» заяву про припинення вимог на суму $4,51 млн по кредиту. А 17 лютого прислала банку лист про припинення договорів забезпечення, в тому числі іпотечного.

Підставою для таких дій фірма вказала те, що вона стала кредитором банку на суму $5,25 млн. Це сталося завдяки акредитиву, який, як стверджує уповноважений Фонду гарантування вкладів, «Дельта банк» не видавав. Однак суд визнав доведеним факт відкриття акредитиву.

У червні 2014 року «Дельта банк» надіслав Deutsche Bank AG повідомлення про відкриття за заявою ТОВ «Агроновоком» резервного безвідкличного акредитива на користь компанії CFSIT Inc. (Cargill Financial Services International, у 2014 р контролювала 29,4% акцій «Дельта Банку») на суму $5,25 млн.

У грудня 2014-го компанія CFSIT Inc. звернулася з вимогою сплатити $5,25 млн до Deutsche Bank AG, який перенаправив цей запит «Дельта банку». Однак останній платіж не здійснив.

5 лютого 2015 року компанія CFSIT Inc. передала права вимоги за акредитивом на суму $5,25 млн фірмі «Стройбуд Іллічівськ». Суд підкреслив, що зобов’язання банку по акредитиву є дійсними.

Суди дійшли висновку, що зобов’язання «Стройбуд Іллічівськ» по кредиту повністю припинилися у зв’язку із зарахуванням зустрічних вимог фірми по акредитиву.

Стосовно того, що «Дельта банк» з 3 березня 2015 року ліквідується, суд зазначив, що у даному випадку заборона зарахування зустрічних вимог під час тимчасової адміністрації не застосовується, оскільки «Стройбуд Іллічівськ» надіслав листи про припинення вимог по кредиту на $4,51 і іпотечному договору у лютому, тобто до початку процедури виведення «Дельта банку» з ринку.

Нагадаємо, Генпрокуратура проводить розслідування щодо виведення «Дельта банком» 4,1 млрд грн, які він отримав у рамках рефінансування від НБУ. За ці кошти «Дельта банк» придбав $535,3 млн, перерахувавши їх за кордон в інтересах 12 пов’язаних між собою українських компаній, службові особи яких були співробітниками «Дельта банку» (серед них і ТОВ «Агроновоком»).

Крім цього, низка боржників «Дельта банку» припинили свої зобов’язання по кредитах, посилаючись на сумнівне зарахування зустрічних вимог (серед них і ТОВ «Стройбуд Іллічівськ»).

Засновником київського ТОВ «Стройбуд Іллічівськ» є ТОВ «Іллічівськ Констракшн», засновниками якого є значаться Павло Бородін (0,1%) і кіпрська компанія «Вонстер Менеджмент Лімітед» (99,9%). Бенефіціарним власником Wonster Management Limited значиться кіпріот Георгіос к. Кірроу.

Засновником ТОВ «Агроновоком» у 2014 році був Тихончук Олексій Володимирович з с. Зірне Рівненської області.

Новые обещания