Студенти педуніверситету ім. Драгоманова звинувачують ректора у фінансових махінаціях

21 Мар 2016 12:37

Активісти та студенти Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова у Києві звинувачують очільника вишу у фінансових махінація.

Активісти та студенти Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова у Києві звинувачують очільника вишу у фінансових махінація. Зокрема, їх зацікавила територія університету, яку ректор добровільно віддав приватній фірмі та ресторан у приміщенні вузу, який, буцімто, належить родичам керівника навчального закладу.

Про це йдеться у сюжеті інформаційно-аналітичного проекту «Погляд на тиждень» (щосуботи о 21:00 на телеканалі ZIK).

Три тижні тому Микола Бойчук був призначений т.в.о. проректора педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова. А вже сьогодні він – безробітний. Хоча до призначення викладав у виші п’ятнадцять років. Причиною такого блискавичного звільнення пан Бойчук називає свою спробу викрити махінації із майном навчального закладу. Мовляв, до рук йому потрапили документи, за якими ще у 2005році ректор університету самовільно віддав шмат території приватній фірмі під парковку. Коли ж пан Микола звернувся за поясненнями до керівництва, одразу отримав вказівку на двері.

«Ректор запросив мене і сказав,що прийняв рішення звільнити на підставі розслідування документу, якого ніхто не бачив, без пояснень причини», – обурюється Микола Бойчук.

Радикальний крок стосовно підлеглого сам ректор Віктор Андрущенко пояснює коротко: звільнив, бо не правильно його призначив. Каже: усі документи про передачу вузівського майна у приватні руки бачить уперше, підписи називає фальшивими, а про приватну парковку, поряд із вишомом, дізнався від журналістів.

«Ми ж навіть якось не звертали на це уваги. А «добрі люди» заволоділи нашою ділянкою. Ми про це навіть не знали», – запевняв Віктор Андрущенко.

Проте з’ясувалось, що це лише вершина айсбергу. Студенти та викладачі навперебій розповідають про зловживання керівництва вишу. Зокрема про професорів, яких давно ніхто не бачив,про приватні вузи на базі університету та оренду навчальних приміщень, наприклад, під ресторан. І це в той час, коли бракує аудиторій для занять. 

«Є викладачі, які вже років так чотири не відвідують наш університет, а потім ми дізнаємось, що це люди, які є родичами деканів чи проректорів», – розповідає студентка Лідія Сасенко.

«Є проблема із здачею в оренду великої частини центрального корпусу на вулиці Пирогова під приватний ресторан. За певною інформацією він належить родині керівництва університету», – додає студент Богдан Кучер.

Проте всі ці закиди ректор сприймає із посмішкою та переконує, що студенти брешуть.

«Це нонсенс. Мій зять – держслужбовець першого рангу, і якщо б в нього було якесь право власності, то його б уже вигнали з роботи», – каже Віктор Андрущенко.

Та як би там не було, найбільшої шкоди будівництво ресторану завдало бібліотеці університету: водою залило рукописи ХVIII століття, вентиляційні системи і досі не полагоджені,а вікна через заклад харчування, тут просто наглухо зачинені. Що цікаво: попри півмільйонні борги ресторану перед університетом, договір про оренду ніхто не розриває.

Цікавою є й форма співпраці вишу із кафе «Матусина кухня», яке теж прописалося у приміщенні університету.

«Ми університету сплачуємо лише за комунальні послуги – електроенергія, вода і так далі. Взагалі за оренду держмайна платиться фонду дережмайна. Але її ми також не сплачуємо, бо у нас із ними договір про сумісну діяльність», – розповіли працівники «Матусиної кухні».

Тобто у кафе є тільки договори на організацію харчування, але відсутні документи на оренду. Студенти переконують: не існує їх і з магазинами в приміщеннях гуртожитків, де місць і так бракує.

Розібратися у бізнесовому павутинні довкола університету його активісти намагаються давно. Проте у ректораті усі запити ігнорують, через що студенти і викладачі звернулися з вимогою про перевірку до Міносвіти. Проте у відповідь керівництво вузу попросило її скасувати.

«Університет просить її скасувати, але наявність дозволу чи не дозволу університету не підстава скасовувати перевірку. Ми відправляємо перевірку по факту,якщо що у нас є звернення про порушення», – зазначила перший заступник міністра освіти й науки України Інна Совсун.

Щоб захистити свої права студенти вирішили піти і до антикорупційного комітету парламенту. Там пообіцяли передати звернення правоохоронцям. Тож тепер виш має перевірити прокуратура та СБУ. Тим часом Віктор Андрущенко переконував, що до перевірок готовий і не має образи на своїх колег та студентів, які зчинили бунт. Та за інформацією журналістів ZIKу, насправді є список із прізвищами студентів-активістів, яких подано на відрахування. 

Новые обещания