Скандальчик: Банковая скрывает декларации своего руководителя, его заместителя и даже 'главного борца с коррупцией'

14 Май 2014 00:00

В адміністрації президента взяли на озброєння парламентську практику ігнорування закону 'Про доступ до публічної інформації' і тепер охороняють декларації своїх чиновників ще дужче, ніж депутати - свої.

Адміністрація в.о.президента України всупереч вимогам закону відмовила інформагентству 'Українські Новини' у наданні декларацій про доходи своїх 6 (!) високопосадовців: в.о. глави АПУ Сергія Пашинського, заступника в.о. Андрія Сенченка, штатних радників президента Івана Крулька, Юрія Луценка та Ігоря Смешка і навіть 'головного борця з корупцією' Олени Тищенко.

Що може бути простіше, ніж дати копії декларацій, як це передбачає п.6 статті 6 закону 'Про доступ до публічної інформації'? Закон дає право отримати копію декларації будь-якого державного службовця.

Скан

Однак на Банковій зробили вигляд, що цієї норми закону не існує. Вони вирішили, що будуть надавати декларації лише тих високопосадовців, які й так зобов'язані публікувати свої декларації в офіційних виданнях. А це - суттєве звуження норм законів як 'Про доступ до публічної інформації', так і 'Про засади запобігання і протидії корупції'.

скан

Банкова прирівнює надання копії декларації з її оприлюдненням. Чиновники адміністрації кажуть, що не можуть 'оприлюднити декларацію' радника Крулька, посилаючись на норми Закону 'Про засади запобігання і протидії корупції', оскільки його посади немає в переліку осіб, зобов'язаних офіційно публікувати свою декларацію в ЗМІ та на офіційних сайтах.

Але до чого тут оприлюднення? Ми не просили публікувати декларацію пана Крулька, а лише просили дати її копію. Відбулася підміна понять 'офіційне оприлюднення' і 'надання копії декларації'. Чиновник Крулько справді не зобов'язаний публікувати свою декларацію. Але це не означає, що запитувач не має права отримати її за запитом.

До честі Олександра Турчинова, він оприлюднив свою декларацію після запиту 'Українські новини'.  

Хоча і зробив це в дивний спосіб - після отримання запиту. Але його вчинок вартий поваги. Його не змогли повторити підлеглі пана Турчинова з адміністрації в.о.президента. 

Банкова - не перша установа, яка намаєаться приховати декларації своїх високо посадовців. Раніше різними прийомами користувалися у парламенті, щоб уникнути надання декларацій депутатів. Тепер Адміністрація президента взяла на озброєння хибну парламентську практику ігнорування закону про доступ, на яку скаржаться журналісти і громадські активісти. Замість того, щоб надати копію декларації держслужбовця, на Банковій вимагають якусь міфічну 'згоду декларанта' і прикриваються захистом персональних даних, що прямо заборонено законом.

Якщо питати у кожного високопосадовця згоду на оприлюднення декларації, то жодної з них ніхто не побачить. Якби була їхня воля - вони б і декларації скасували.

Кожен держслужбовець вже надав згоду на доступ до своєї декларації, вступаючи на державну службу і підписуючи присягу. При цьому він щомісяця пролонгує цю згоду, отримуючи зарплат з держбюджету. Адже платники податків мають право знати на що витрачають їх гроші. 

17 квітня в.о.президента Олександр Турчинов підписав закон 0947, який прямо забороняє посилатися на персональні дані і вимагати згоди держслжбовця, надаючи доступ до його декларації.

скан

Зміни до закону, які мали б унеможливити приховування інформації через захист персональних даних.

Верховна Рада і в.о. президента ухвалили цей закон під тиском журналістів і громадськості, які вимагали більшої прозорості і, зокрема, публікації декларацій народних депутатів.

0947

Громадські активісти Олексій Хмара (Transparency International Україна) і Світлана Заліщук (ГО 'Центр UA') пікетують ВР з вимогою ухвалити закон 0947 про посилення доступ до інформації.

Але схоже, що на Банковій не читають те, що підписує в.о.президента. Декларації в.о.глави адміністрації президента Сергія Пашинського, його заступника Андрія Сенченка (обидва незаконно суміщають посади в АПУ з мандатами народних депутатів) досі недоступні. Вони, як кажуть на Банковій, не є штатними працівниками АП, а лише виконують функції 'на громадських засадах'

Верховна Рада, навіть після голосування за закон 0947, не полишає практику порушення цього закону.

скан

Відмова ВР надати копії декларацій депутатів

Ще дивнішою є ситуація з деклараціями штатних працівників АП: радників президента Івана Курулька, Юрія Луценка, Ігоря Смешка.

Кому радять радники президента Крулько, Луценко і Смєшко, якщо в Україні немає президента, а є лише виконувач обов'язків? Я не хочу ставити під сумнів поради цих радників. Якщо вони справді настільки корисні, Олександр Турчинов міг призначити їх радниками голови ВР. Ця посада - не менш почесна. До того ж спікер ВР немає приставки 'в.о.'. А так виходить, що радники є, а президента немає(

Але і декларації радників неіснуючого президента  - теж велика таємниця!

скан

Найцинічнішою була відмова Банкової в отриманні копії декларації 'головного борця з корупцією' Олени Тищенко. Нині вона працює заступником Керівника Головного управління з питань правоохоронних органів та протидії корупції, а також очолює Міжвідомчу робочу групу з питань антикорупційного законодавства. За логікою назви посади саме вона мала б розробляти зміни до законодавства, покликані закрити прогалини, що нині використовуються для приховування чиновниками своїх декларацій. І вона мала б бути взірцем виконання закону!

Практика інша - Банкова у декларації відмовила. Хоча повідомила цікаву деталь - проти 'головного борця з корупцією' торік у Росії було порушено кримінальну справу за відмивання грошей.

скан

Сергію Пашинському вже довелося виправдовуватися за Олени Тищенко, коли інтернетом поповзли чутки, що вона є дружиною його бізнес-партнера і саме тому отримала високу посаду

Тоді Сергій Пашинський  все заперечив і послався на Тетяну Чорновіл: мовляв, це її кандидатура.

Мені важко уявити, щоб боротися з корупцією до польського уряду було призначено людину, проти якої у Німеччині було порушено кримінальне провадження.

Новые обещания