Син начальника лісгоспу Криму може ще на 25 років залишити собі 17 гектарів лісу зі ставком під Києвом

29 Фев 2016 12:07

Суд відправив на новий розгляд справу про виділення «Центру ландшафтного дизайну «Едельвейс»17 га лісу на Київщині.

Суд відправив на новий розгляд справу про виділення «Центру ландшафтного дизайну «Едельвейс»17 га лісу на Київщині. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 16 лютого, пишуть nashigroshi.org

У листопаді 2012 року в.о. голови Київської обласної державної адміністрації Володимир Максименко видав розпорядження про виділення «Центру ландшафтного дизайну «Едельвейс» у користування на 27 років для проведення науково-дослідних робіт та освітньо-виховних цілей лісові ділянки площею 17 га, що знаходяться у постійному користуванні ДП «Білоцерківське лісове господарство», а саме у Томилівському лісництві на території Шкарівської сільської ради Білоцерківського району Київської області.

У лютому 2013 року на підставі цього розпорядження Білоцерківський лісгосп уклав з «Едельвейсом» договір, який був зареєстрований Київським обласним управлінням лісового та мисливського господарства.

Торік суди перших двох інстанцій задовольнили позов першого заступника прокурора Києво-Святошинського району, що представляв інтереси Держагентства лісових ресурсів України та Білоцерківський лісгосп.

Було визнано незаконним і скасовано розпорядження в.о. голови Київської ОДА, визнано недійсним договір з фірмою і зобов’язано її повернути ділянки лісгоспу.

Суди виходили з того, що на момент прийняття розпорядження про виділення ділянок набули чинності зміни до Лісового кодексу, згідно з якими повноваження Київського облуправління лісового та мисливського господарства щодо погодження виділення лісів у довгострокове користування припинились. Це перейшло до повноважень центрального органу, тобто Держагентства лісових ресурсів України, яке, у свою чергу, не погоджувало передачу 17 га лісу «Едельвейсу». При цьому фірма разом з лісовими ділянками отримала у користування ставок, що є водним об’єктом загальнодержавного значення.

Та Вищий госпсуд (судді Грейц К.В., Бакуліна С.В. і Поляк О.І.) з такими висновками судів не погодився і відправив справу на новий розгляд.

ВГСУ вказує, що Київське облуправління лісового та мисливського господарства погодження щодо передачі ділянок «Едельвейсу» надало ще у квітні 2012 року, тобто за півроку до прийняття розпорядження в.о. голови КОДА і в період дії попередньої редакції Лісового кодексу.

Окрім дослідження обставин прийняття розпорядження в.о. голови КОДА, суди при новому розгляді також мають встановити, чи перебував ставок у користування лісгоспу та чи можливо було передати його фірмі окремо від землі.

Засновником і керівником ТОВ «Центру ландшафтного дизайну «Едельвейс» є Максим Трофименко з Сімферополя. Раніше фірма була зареєстрована у столиці АРК. У Білу Церкву «Едельвейс» перереєструвався на початку 2015 року.

Максим Трофименко є сином Ірини Трофименко, яка була начальником управління лісового господарства Республіканського комітету АР Крим з лісового та мисливського господарства. Після анексії Криму Росією Трофименко залишилася на посаді, яка тепер звучить як начальник Управління лісового господарства Держкомітету з лісового та мисливського господарства Республіки Крим.

У 2013 році працівники Сімферопольського лісгоспу написали відкритого листа голові Ради Міністрів АРК Анатолію Могильову про корупційні схеми у відомстві. Зокрема, вони розповіли, що через фірму «Едельвейс» реалізуються саджанці, які безкоштовно беруться у лісгоспу.

Київське обласне управління лісового та мисливського господарства з 2007 року очолює Валерій Цибулько. У 2013 році це відомство було перейменовано у Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства.

ДП «Білоцерківське лісове господарство» у 2009-2013 рр очолював Володимир Охріменко.

Новые обещания