Ірпінь: як врятувати від сокири віковий гай?

28 Апр 2016 00:24

Проблема незаконної вирубки лісів під забудову в Ірпені за останні роки набула масштабів екологічного лиха.

Передмістя столиці, яке не так давно славилося своєю густою зеленню й чистим повітрям, вважалося курортною зоною, стрімко "лисіє" – достатньо порівняти позаминулорічні або навіть минулорічні супутникові знімки з Карт Google із теперішніми.

 

Земельні ділянки відводяться (як водиться, часто з порушеннями), ліс рубають, житлові комплекси ростуть, як на дріжджах, а власники новозбудованих квартир тільки розводять руками, побачивши замість омріяної зелені суцільні кам’яні джунглі.

Не оминула загроза знищення й мальовничу місцину між вулицями Сковороди та Новооскольською, відому під назвою Чорний гай.

Тут ростуть унікальні чорні граби (за деякими даними, останні в Київській області), плодові дерева, дуби та сосни. Вік деяких дерев становить 200-300 років.

 Чорний гай

Мешканці прилеглих будинків відпочивають тут на вихідних і в свята, прогулюються з дітьми, адже це фактично єдина зелена зона, що залишилася в пішохідній доступності: решту території зайняли численні житлові комплекси.

Про гай місцеві жителі дбають – на відміну від багатьох лісових і паркових зон, тут зразково чисто, навіть папірець або недопалок нечасто зустрінеш.

Протистояння із забудовниками почалося ще в 2013 році – тоді, попри спротив громади й активістів, значну частину Чорного гаю було знищено. Цікавий факт: при виділенні земельної ділянки територію з віковими деревами було класифіковано як чагарник (зараз факт відведення ділянки та дозвіл спилювати дерева розслідує прокуратура, триває слідство).

Ось ці дерева назвали чагарником

14 квітня 2016 року над зеленою зоною знову нависла небезпека: забудовник, який уже звів одну багатоповерхівку на вулиці Новооскольській, установив новий паркан, огородивши близько 200 дерев, хоча мав дозвіл на спилювання лише восьми.

Проте вже під вечір місцеві мешканці разом з ірпінськими активістами, які захищають зелені зони міста, розібрали огорожу (до слова, збиток за її знесення забудовник оцінив у "скромні" 265 тисяч гривень).

Того ж вечора ініціативна група встановила нічне чергування з місцевих чоловіків, щоб запобігти повторному встановленню паркану. Громада вирішила добиватися повернення цієї території в комунальну власність і надання їй статусу скверу.

20 квітня захисників гаю та представників забудовника прийняв заступник міського голови Ірпеня Дмитро Христюк. Було вирішено призупинити роботи й видачу документів забудовнику, заборонити вирубування дерев, а паркан установити за 5 метрів від уже готового будинку.

Те, що поки що залишилося від Чорного гаю

Проте вже 25 квітня забудовник поновив спроби встановити паркан під приводом "облаштування прибудинкової території" і зайняти 20 метрів замість дозволених п’яти.

У Вербну неділю, 24 квітня, в Чорному гаї було встановлено й освячено уклінний хрест.

Таким чином громада намагається додатково захистити цю землю, адже знесення об’єкта релігійного культу прирівнюватиметься до акту вандалізму. Та й підтримка вищих сил у цій історії не завадить.

На 27 квітня призначено зустріч активістів і представників забудовника з мером Ірпеня Володимиром Карплюком на предмет обміну ділянки забудовника на інші та збереження території гаю.

 

Мешканці вулиці Сковороди налаштовані рішуче.

Якщо Карплюк не стане на нашу сторону, будемо прив’язувати себе до дерев і лягати під бульдозери. Відступати нам нікуди", – наголосили активісти.

 

Вікторія Бондаренко, місцева мешканка 


Новые обещания