Прокуратуру пустили до документів «Укрпатенту», який зливав мільйони чоловіку своєї директорки

21 Фев 2016 12:50

Прокуратура розслідує зловживання службовим становищем у ДП «Український інститут інтелектуальної власності». Про це свідчать дані реєстру судових рішень.

Прокуратура розслідує зловживання службовим становищем у ДП «Український інститут інтелектуальної власності». Про це свідчать дані реєстру судових рішень.

Кримінальне провадження відкрито 4 лютого 2014 року.

Досудовим розслідуванням встановлено, що протягом 10 років розробка програмних продуктів «Автоматизована система «Винаходи та корисні моделі», «Автоматизована система «Промислові зразки» та «Автоматизована система «Знаки для товарів і послуг» замовлялася у КМП «Інформпроект» (власники – Тетяна Сасоненко і Андрій Репех) та ТОВ «Техінформ» (власник Юрій Ластовець), пишуть nashigroshi.org

Договорами про розробку програм передбачалося, що майнові права на них належатимуть ДП «Український інститут інтелектуальної власності» («Укрпатент»). Однак ці майнові права залишились у приватних розробників.

Подарки для прокурора: Как скандальному Константину Кулику элитные квартиры дарили


Відтак у 2006-2012 рр. «Укрпатент» замовляв супроводження цих програм тільки у компаній «Інформпроект» і «Техінформ» у звязку з наявністю в них авторських майнових прав.

26 червня 2015 року суд надав доступ прокурору Печерського району до документації «Укрпатенту» по закупівлях програмного забезпечення.

У січні цього року слідчий Генпрокуратури в рамках цієї ж карної справи отримав доступ до документів ТОВ «Науково-технічні переклади».

Раніше Держфінінспекція виявила завищення вартості послуг фірми «Науково-технічні переклади» на 7,83 млн грн. ДП «Укрпатент» намагався повернути цю переплату, звернувшись до суду, але програв позов у всіх трьох інстанціях. 16 вересня у позові відмовив Вищий господарський суд. Суди виходили з того, що завдання збитків є недоведеним і фірма отримувала кошти законно, за договором. Суд зазначив, що акт ревізії ДФІ не встановлює обставини завищення ціни і не є законною підставою для безумовного повернення коштів.

З 1998-2008 рр. ТОВ «Науково-технічні переклади» очолював Георгій Жарінов, у 2006-2010 рр. він також значився співзасновником фірми.

У 2000-2012 рр. ДП «Український інститут промислової власності» очолювала дружина Георгія Жарінова – Алла Жарінова (раніше носила прізвище Красовська по першому чоловікові).

У листопаді 2014 року Алла Жарінова призначена керівником Державної служби інтелектуальної власності. При цьому вона сама виключила себе з люстраційної перевірки.

18 лютого Кабінет міністрів звільнив Жарінову з посади керівника Державної служби інтелектуальної власності. Юрист «Центру протидії корупції» Андрій Савін повідомив ЗМІ, що за зловживаннями на держпідприємстві в часи Жарінової відкрито понад 20 кримінальних проваджень. Однак підозр Жаріновій досі ніхто не виніс.

Новые обещания