Призначення Генпрокурора: хто і що виторгував

10 Фев 2015 22:10

Затвердження нового Генпрокурора в парламенті принесло свої дивіденди і БПП, і партії Яценюка, і «Батьківщині», і «радикалам» Ляшка, і навіть «Опозиційному блоку».

Щедрі 318 голосів, які сьогодні Верховна Рада дала за призначення Віктора Шокіна новим керівником Генпрокуратури, на перший погляд, можна розцінити, як високу довіру до кадрової політики президента. Однак, за кулісами цього важливого рішення залишились складні торги, внаслідок яких Шокін і отримав крісло очільника ГПУ. Зокрема, за даними "ДС", в обмін на це кадрове рішення, пропрезидентська коаліція домовилась саботувати розгляд всіх законопроектів, які стосуватимуться обмеження впливу Ігоря Коломойського в "Укрнафті". Крім того, БПП отримав гарантії від НФ про підтримку законопроекту, який суттєво розширить можливості НБУ по ліквідації проблемних банків. Свої політичні дивіденди від прокурорської епопеї отримав і Олег Ляшко, фракція якого відмовилась голосувати за нового Генпрокурора.

Гра Ляшка і Льовочкіна

Попри те, що "Радикальна партія Олега Ляшка" формально є учасником пропрезидентської коаліції, сьогодні ця політична сила навідріз відмовилась голосувати за Віктора Шокіна. Заявлена причина – Шокін є вихідцем зі старої прокурорської системи, а, відтак, не здатен її реформувати. Крім того, за словами Ляшка новий Генпрокурор вже мав можливість проявити себе в цьому відомстві будучи заступником щойно відставленого Віталія Яреми. Однак, особливих успіхів не досягнув. І такі аргументи, здавалось би, важко заперечити. 

Але істинна причина демаршу Ляшка значно простіша – це банальне бажання попіаритися, виступивши в ролі внутрішнього опозиціонера до влади, яку скандальний політик і представляє. Крім того, Олег Ляшко чудово знав, що неучасть його фракції у цьому кадровому голосуванні, жодним чином не відобразиться на його результаті. Адже фракція "Опозиційного блоку", куди входить найбільше представників команди Януковича, і якими мала б в першу чергу зацікавитися Генпрокуратура, "несподівано" вирішила підтримати кандидатуру Віктора Шокіна. За даними "ДС", ініціатором позитивного голосування за нового Генпрокурора був Сергій Льовочкін. Тим самим колишній глава адміністрації Януковича отримав подвійний результат: кинув тінь на правлячу коаліцію, а саме так можна розцінити підтримку колишніми "регіоналами" кандидатури Шокіна, і виставив у привабливому світлі свого таємного союзника Олега Ляшка. 

Розрахунок Юлії Тимошенко

Доволі неочікуваною стала і підтримка Віктора Шокіна з боку фракції "Батьківщини". Особливо в світлі того, що саме соратники Юлії Тимошенко були одними з найактивніших прибічників відставки його попередника і колишнього шефа – Віталія Яреми. Але логіка дій "біло-сердечних" також цілком зрозуміла. Тимошенко наперед знала, що за Шокіна не голосуватимуть дві з п"яти фракцій коаліції – "Радикальна партія" та "Самопоміч". Відтак Юлія Володимирівна вирішила зіграти на цьому, виступивши в ролі політика, який володіє в коаліції "золотою акцією". Мовляв, бачите Петре Олексійовичу, ми, на відміну від інших дрібних союзників, завжди готові підставити вам плече в потрібний момент, тому радимо з цим рахуватися.

Хоча насправді Тимошенко явно переоцінює свої можливості. Власне, це доводить цифра у 318 голосів, які отримав Шокін. Адже "Батьківщині" належать лише 14 з них. Тобто, так чи інакше, БПП мав достатній запас голосів і без підтримки партії Тимошенко. Тому її красива гра у підтримку кадрових ініціатив президента, не більше ніж перебільшення власних можливостей.

Торг Арсенія Яценюка

Значно кращі можливості для торгу цього дня мав "Народний фронт", який ще до 11 години ранку категорично заявляв, що підтримувати кандидатуру Віктора Шокіна не буде. Але за цією категоричністю теж крилося банальне "а що ми за це отримаємо?". Питанням № 1 на сьогодні для команди Арсенія Петровича, за даними "ДС", - захист інтересів Ігоря Коломойського, а саме – збереження його контролю над державним підприємством "Укрнафта". 

Нагадаємо, що в січні цього року парламент проголосував закон, яким зменшив необхідний кворум для зібрання акціонерів у вітчизняних підприємствах, де більшість акцій належить державі, з "60%+1" акція до "50%+1 акція". Що мало б позбавити Коломойського, якому належить 42% акцій компанії, можливість блокувати зібрання її акціонерів. Але автори проекту, одним з яких був і Олег Ляшко, недогледіли один важливий нюанс. А саме те, що формальним власником більшості акцій "Укрнафти" є не держава в особі Фонду держмайна, а юридична особа НАК "Нафтогаз України". Відтак, прийнятий закон виявився холостим і вплив олігарха на "Укрнафту" ніяк не зменшив. Тому, щоб змінити ситуацію, потрібно приймати новий закон, але в ньому не зацікавлений "Народний фронт", який є надійним політичним партнером команди Ігоря Коломойського. І сьогодні, за даними "ДС", фракції Яценюка вдалося виторгувати свої голоси на підтримку Віктора Шокіна на посаду Генпрокурора на чесне слово БПП, що депутати цієї фракції не голосуватимуть за законодавчі ініціативи, які стосуватимуться "Укрнафти". 

Те, що така домовленість працює, стало зрозуміло також сьогодні, коли успішно був провалений проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення захисту майнових прав акціонерів" №1839.

Інтерес президента

Звичайно, ключовим питанням на сьогодні для "Блоку Петра Порошенка" в Раді було призначення Віктора Шокіна Генпрокурором. Але попри це, партії глави держави вдалося також виторгувати додатковий бонус. Це гарантія від "Народного фронту" підтримати законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов'язаних із банком осіб" № 2085. Автором цього документу є сам президент, а його суть зводиться до посилення відповідальності керівництва та фактичних власників банків за всі операції, в тому числі і "ризиковані" з точки зору законодавця.

Іншими словами, президентській команді потрібен жорсткий контроль за всіма фінансовими операціями вітчизняних банків, які можуть вважатися такими, що завдають шкоди вітчизняній фінансовій системі. А в нинішніх умовах в цю категорію може потрапити більшість українських банків. Серед експертів навіть став популярним прогноз про те, що в цьому році в Україні може бути ліквідовано до 70 банків. І цим питанням займатиметься скандально відома Валерія Гонтарєва. А оскільки цей кадр вже "проявила" себе у провальній валютній політиці, то є серйозні побоювання відносно того, які наслідки матиме її діяльність і в "полюванні на банківських відьом", яке вона зможе розпочати з прийняттям згаданого законопроекту.

Новые обещания