Поліція підозрює «Фонд сприяння оборони Запорізької області» в розтраті коштів для бійців АТО

19 Фев 2016 12:28

Перевірка відбувається в рамках кримінального провадження №12015080050006271, порушеного  за ч.2 ст.364 КК – зловживання владою, що спричинило тяжкі наслідки.

Ленінське відділення поліції вивчає діяльність ОБФ «Фонд сприяння оборони Запорізької області». Про це повідомляють «Наші гроші. Запоріжжя» з посиланням на ухвалу Ленінського районного суду м. Запоріжжя від 2 лютого, якою слідчим надано дозвіл на доступ до банківського рахунку фонду.

Перевірка відбувається в рамках кримінального провадження №12015080050006271, порушеного  за ч.2 ст.364 КК – зловживання владою, що спричинило тяжкі наслідки.

Андрей Пышный. Кум Яценюка и убийца Ощадбанка


Згідно фабули провадження, з листопада 2014 року по теперішній час посадові особи Запорізької обласної адміністрації спільно з іншими особами, зловживаючи службовим становищем, скоїли незаконні дії, пов’язані з перерахуванням грошових коштів, які надійшли з рахунків запорізьких підприємств з метою забезпечення українських військових в зоні АТО, чим спричинили тяжкі наслідки.

Відповідно до інформації слідства, на рахунки фонду поступала допомога від АТ «Мотор Січ», ВАТ «Запоріжсталь», ПАО «ЗАЗ» та інших підприємств на загальну суму понад 1,6 млн грн., більша частина із яких була використана не за призначенням. Крім того, під час публічного звіту ОБФ «Фонд сприяння обороні Запорізької області» була отримана інформація, що приблизно 250 тис грн. перераховані на рахунок фонду комунальним підприємством «Запорізьке міське інвестиційне агентство», незважаючи на те, що законодавством не передбачено фінансування фондів та інших об’єктів, які не мають відношення до інфраструктури міста.

Фонд створений при Раді оборони Запорізької області, до складу якої входять голова ОДА, начальник обласної поліції, керівник СБУ та низка інших високопосадовців. Керівником фонду є Катерина  Акула, яка з 2011-го року очолює  Громадську раду при виконавчому комітеті Запорізької міської ради. Одним з співзасновників Фонду є Павло Молчадський, який поділяє сепаратистські погляди. Разом з третім співзасновником Ларисою Щербань, Акула та Молчадський входять до складу Громадської ради при місцевій Екологічній інспекції.

Зі сторінки Молчадського у "ОДнокласниках"

Зі сторінки Молчадського у “Однокласниках”


Згідно  звіту  Фонду за 2015-й рік, на свої рахунки він отримав протягом року 7,62 млн. грн. Головними донорами були «Мотор-Січ» (3  млн грн.), «Запоріжсталь» (2,6 млн грн.), вже згадуване КП «Запорізьке міське інвестиційне агентство» (1,6 млн грн). Переважна частина грошей (4,6 млн грн.) були сплачені за будівництво фортифікаційних споруд фірмами «Південспецбуд» та  «Комунтех».

Нагадаємо, ТОВ «Південспецбуд» в квітні минулого року отримало підряд на будівництво фортифікаційних споруд в зоні АТО на 60 мільйонів від Запорізької ОДА.  Ділянка фронту, на якій мали проводитись роботи від Запорізької області, розташовувалась довкола Волновахи. Крім того, у липні 2015-го року Рада національної безпеки й оборони заявила про неналежне будівництво оборонних рубежів на ділянці, закріпленій за Запорізькою ОДА, і пообіцяла притягти винних до відповідальності. Після цього, в серпні підряд на додаткові роботи з будівництва укріплень в Донецькій області вартістю 18,1 млн грн. отримало ТОВ «Комунтех».

У листопаді податкова міліція звинуватила будівельників фортифікаційних споруд в Донецькій області у розкрадання 800 тис грн. За інформацією податківців, фірма укладала угоди на придбання матеріалів та проведення будівельних робіт за завищеною вартістю.

Новые обещания