Партнер Супруненка довів суду, що законно купив будинок зі знижкою по оголошенню в одній газеті

11 Мар 2016 11:47

ТОВ «Міллагро» через суд скасувало рішення суду 2011 р., яким було зобов’язано повернути у комунальну власність міста Києва нежилий будинок на вул. Бориса Грінченка, 3-а.

ТОВ «Міллагро» через суд скасувало рішення суду 2011 р., яким було зобов’язано повернути у комунальну власність міста Києва нежилий будинок на вул. Бориса Грінченка, 3-а. Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 23 лютого.

Цей будинок площею 10 006 кв.м. у липні 2010 року купило ТОВ «Реакс Резиденце» на аукціоні в Головного управління комунальної власності м. Києва за 28,02 млн грн.

У серпні 2010 року «Реакс Резиденце» продало будинок фірмі «Міллагро» за 29,30 млн грн.

У 2011 році Головне управління комунальної власності м. Києва виграло судовий спір про визнання недійсними договорів купівлі-продажу приміщення і повернення його у комунальну власність, пишуть nashigroshi.org

Продаж будинку визнали недійсним, оскільки управління комунальної власності, всупереч закону про малу приватизацію, не визначило, в яких інформаційних бюлетенях та місцевій пресі, інших друкованих виданнях публікуються оголошення про продаж об’єктів. Натомість управління Київради уклало договір щодо проведення аукціону з Українською універсальною товарною біржею. За договором, біржа зобов’язалась розмістити у друкованих ЗМІ дані про об’єкти, що продаються. Однак договором не передбачено обов’язку біржі щодо відбору таких ЗМІ, а тільки загальне зобов’язання опублікування.

Відтак оголошення про продаж будинку на Грінченка з’явилося тільки в одній газеті – «Дивіденди інформ» від 4 червня 2010 року. Суд зазначив, що це призвело до звуження кола потенційних покупців. У зв’язку з цим аукціон з першого разу не відбувся, а при повторному продажу початкову ціну знизили на 30% – від 40,02 млн грн. до 28,02 млн грн. Саме за цією стартовою ціною будинок і купила фірма «Реакс Резиденце», яка потім перепродала його «Міллагро».

У 2011 р. рішення суду було підтверджене в апеляційному і Вищому господарському суді.

Чи відбулося за останні 5 років переоформлення будинку у комунальну власність невідомо, оскільки у реєстрі нерухомості зазначено, що відомості про права власності на об’єкт відсутні. Натомість відомо, що фірма «Міллагро» намагалась стягнути з Київради 39,16 млн грн. Ця сума включала гроші за придбання будинку, а також відшкодування упущеної вигоди. Остаточно фірма програла цей спір у червні минулого року. Суди відмовили у стягненні коштів, оскільки «Міллагро» не купувало будинок напряму в управління Київради.

Паралельно у серпні 2014 р. компанія «Міллагро» звернулась до суду про перегляд за нововиявленими обставинами рішення 2011 р. витребування будинку у комунальну власність. Суди першої та апеляційної інстанції у перегляді відмовили. Тільки у вересні минулого року Вищий госпсуд задовольнив заяву «Міллагро» і направив справу на новий розгляд у Госпсуд. м.Києва.

В якості нововиявлених обставин розглядався лист Головного управління комунальної власності м. Києва від 2010 р., яким управління дозволило Українській універсальній товарній біржі публікувати оголошення про приватизацію у виданнях на свій вибір. Для цього біржа уклала договір про публікацію з виданнями «Дивіденди-інформ», «Дивіденди», «Дивіденди-Київщина». Надалі біржа надсилала управлінню Київради по два примірники публікації оголошення по кожному об’єкту, що продавався на аукціоні. Відтак Київрада знала, в яких виданнях є такі оголошення і зауважень до них не мала.

Тільки у 2011 році визначено, що інформація про приватизацію комунального майна м. Києва оприлюднюється в газеті «Хрещатик». Це сталося тому, що Київрада затвердила програму приватизації комунального майна Києва на 2011 – 2012 рр.

Фірма «Міллагро» повідомила, що дізналась про про умови співпраці Київради з біржею тільки у 2014 році, отримавши відповідний лист від біржі.

Основним власником «Міллагро» є ТОВ «ФДГ Пропріум», що записане на «Пропріум Лімітед» (Кіпр) та Андрія Гнатюка, який до серпня 2015 р. мав близько 10% у ПАТ «Асвіо банк», де основні пакети акцій мають Олександр і В’ячеслав Супруненки і депутат Київради Роман Ярошенко.

В’ячеслав Супруненко – колишній зять екс-мера Києва Леоніда Черновецького. З 2011 р. він перебував у міжнародному розшуку за підозрою у розбійному нападі на адвоката, який мав документи про майнові махінації Супруненка. З розшуку Інтерполу Супруненка зняли тільки після Євромайдану у травні 2014 р. на підставі листа прокуратури м.Києва.

На останніх парламентських виборах його брат – Олександр Супруненко – обрався народним депутатом по округу в Києві як самовисуванець. У Верховній Раді він позафракційний.

Новые обещания