Охоронці "у спадок": чому Порошенка оберігають охоронці Януковича

5 Авг 2016 23:28

У програмі журналістських розслідувань "Схеми. Корупція в деталях" спеціально для 24 Каналу від "Радіо "Свободи" та Першого суспільного каналу — охоронці, які тривалий час охороняли президента Віктора Януковича, тепер охороняють президента Петра Порошенка.

У програмі журналістських розслідувань "Схеми. Корупція в деталях" спеціально для 24 Каналу від "Радіо "Свободи" та Першого суспільного каналу — охоронці, які тривалий час охороняли президента Віктора Януковича, тепер охороняють президента Петра Порошенка.

Щоб це з'ясувати та ідентифікувати охоронців, "Схеми" надіслали запит та фотографії до Управління державної охорони. Але там однозначно дали зрозуміти, що допомагати журналістам у цій справі не будуть.

"На службу (роботу) в Управління державної охорони України приймаються на договірній основі громадяни України, здатні своїми діловими і моральними якостями, освітнім рівнем і станом здоров’я ефективно виконувати службові обов’язки. Відповідно до частини шостої статті 6 Закону України "Про захист персональних даних", не допускається обробка даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією. Начальник Управління Валерій Гелетей", — йдеться у відповіді на запит.

 

 Згодом журналісти помітили ще два знайомі обличчя. Їх вдалося ідентифікувати. Перший — це Віктор Володимирович Резніченко.

На ресурсі Yanukovychleaks — інтернет-сайті, де зберігаються скановані документи з Межигір’я, — "Схеми" знайшли згадки і про Віктора Резніченка, який тепер оберігає Порошенка. Є відомості про отримання коштів у іноземній валюті: у загальному списку відділу особистої охорони навпроти його даних — 1250 доларів. Та заробітна плата за серпень 2011 року — 1250 доларів.

Ще один ідентифікований охоронець Порошенка — Вадим В’ячеславович Чучковський. Тепер Чучковський не просто один із багатьох охоронців Петра Порошенка, а, за інформацією програми "Схеми", — заступник начальника його служби безпеки.

При цьому дані Вадима Чучковського, як і Віктора Резніченка, журналісти програми теж знайшли у документах із Межигір’я. На відміну від Резніченка, у Чучковського фігурують більші суми готівкової доплати — 1550 доларів на місяць. Очевидно, тому, що Чучковський у них значиться як керівник відділення.

Саме у цей період — із 2008 по 2012 роки — охороною Віктора Януковича опікувався колишній громадянин Росії В’ячеслав Заневський. Він досі живе в Україні. Із 2010 року він особисто відбирав охоронців у Службу безпеки президента (СБП). Цей окремий підрозділ Управління держохорони створений за Януковича. Тепер він опікується безпекою і Порошенка.

Більше про те, як сталося, що охоронці Януковича тепер відповідають за Порошенка, чи несе це якісь ризики з точки зору безпеки президента та держави, та що про це думають головні силовики країни — дивіться у розслідуванні.


Новые обещания