Об этом говорят: Кто во власти подпадает под люстрацию

3 Окт 2014 00:00

Президент Порошенко оголосив про намір підписати закон про люстрацію. Документ охоплює значний перелік державних службовців, щодо яких буде проведена люстрація - починаючи від керівництва Кабміну, адміністрації президента, центральних органів виконавчої влади і силових структур, і закінчуючи головами райдержадміністрацій, місцевих правоохоронних відомств і судів.

Для перевірки цих людей на предмет відповідності посаді передбачені критерії, які можна розділити на декілька основних категорій, пише УП.

Перша - це керівники всіх центральних відомств і їх перші заступники (за винятком МВС - там люструються і звичайні заступники), які працювали на відповідних посадах за часів Януковича не менше року.

Друга - ті ж самі люди, що і в першій категорії, а також їх звичайні заступники, які перебували на посаді під час подій на Майдані з 21 листопада 2013 по 22 лютого 2014 року незалежно від терміну роботи, і не звільнилися за власним бажанням.

Тобто кожний умовний заступник начальника одного з державних відомств, який у цей період ходив на свою досить далеку від політики роботу, буде відлучений від можливості працювати на держслужбі на 10 років.

Також під люстрацію повинні потрапити люди, які 'здійснювали заходи, спрямовані на узурпацію влади президентом України Віктором Януковичем, підрив основ національної безпеки, оборони чи територіальної цілісності України, що спричинило порушення прав і свобод людини'. У цьому випадку визначати провину буде суд.

Крім того, своїх посад повинні позбутися судді і правоохоронці, причетні до переслідування активістів під час подій на Майдані; високопосадовці компартій часів СРСР; ті, хто співпрацював з радянськими спецслужбами або отримав відповідну освіту; прихильники сепаратизму, а також керівники держпідприємств, які не пройдуть майнову люстрацію.

При цьому виборчі посади, такі як президент і народні депутати, отже й керівництво Верховної ради під люстрацію не потрапляють.

Про недосконалість закону свідчить також ситуація з Центральною виборчою комісією. Передбачено, що щодо членів ЦВК здійснюватимуться заходи щодо люстрації, але відповідні критерії для цього у документі не прописані - факт роботи цих людей у комісії за часів Януковича не вказаний як підстава для їх звільнення.

Це означає, що люструвати нинішній склад ЦВК за цим законом не вдасться - можливо, саме це дозволяє членам комісії так сміливо реєструвати за відверто липовими документами таких людей як Валерій Хорошковський і Олександр Онищенко і відмовляти у реєстрації висуванцям від Правого сектору та рядовим членам партії громадських активістів 'Воля'.  Останнім довелося доводити своє право бути обраними через суди.

Детальніше почитати про критерії люстрації ви можете у статті депутата і одного з авторів закону Юрія Дерев'янка.

'Українська правда' перевірила, хто з нинішніх можновладців не відповідає букві майбутнього закону і повинен буде покинути свою посаду. Загалом під люстрацію повинні потрапити тисячі чиновників (у владі навіть говорили про мільйон), тому ми обмежилися лише центральними органами влади. Та навіть цей список може бути не вичерпним. 

Зараз значна частина чиновників часів Януковича вже залишила свої посади, але багато хто продовжує працювати досі.

Особам, які підпадуть під люстрацію, буде забороно займати державні посади терміном на 5 або 10 років. Всі вони будуть вписані в єдиний реєстр, який вестиме Мін'юст.

У майбутньому особи, які претендуватимуть на посади з люстраційних списків, повинні будуть подавати заяву про те, що до неї не застосовуються заборони закону про люстрацію та про згоду на проходження перевірки та на оприлюднення відомостей стосовно неї.

УРЯД

Жоден з нині діючих міністрів формально під люстрацію не підпадає. Проте у більшості з них досі є заступники часів Януковича, які не відповідають тим чи іншим параметрам.

 

Семчук Григорій Михайлович. Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ. Працює в керівництві міністерства з червня 2010 року.

 

Кабаненко Ігор ВасильовичЗаступник міністра оборони з питань європейської інтеграції.

Працював на посаді першого заступника начальника Генштабу Збройних сил з квітня 2012 по грудень 2013 року.

Восени 2013 року Кабаненко також опинився у центрі гучного скандалущодо розголошення державної таємниці, в результаті якого був позбавлений доступу до неї. Крім того ЗМІ писали про виділення чиновнику п'яти державних квартир. В результаті скандалу виділення нової квартири було скасовано.

У квітні 2014 року указом Кабміну був призначений заступником міністра.

 

Сень Олександр ВасильовичЗаступник міністра аграрної політики та продовольства - керівник апарату.

 

Яровий Сергій АнатолійовичЗаступник міністра внутрішніх справ.

З 2010 по 2012 роки працював начальником Головного управління - командувачем внутрішніх військ МВС. Як пояснив 'Українській правді' один з авторів закону про люстрацію, народний депутат Леонід Ємець, Яровий підпадає під люстрацію, оскільки очолював спеціальне військове формування МВС більше року.

 

Сакал Віталій Миколайович. Заступник Міністра внутрішніх справ - начальник Головного слідчого управління. З 2008 по 2013 роки працював у керівництві Київського та Одеського обласних ГУМВС.

 

Корнієнко Володимир ВолодимировичЗаступник міністра інфраструктури - керівник апарату.

 

Дніпров Олексій СергійовичЗаступник міністра освіти і науки, молоді та спорту - керівник апарату.

 

Мярковський Анатолій ІвановичПерший заступник міністра фінансів.

Працює на посаді з грудня 2010 року. У 2013 році навколо Мярковського розгорівся скандал через те, що він прийшов виступати у Раду начебто напідпитку.

 

Ємельянова Інна Іванівна. Перший заступник міністра юстиції.

АДМІНІСТРАЦІЯ ПРЕЗИДЕНТА

 

Рафальський Олег Олексійович. Заступник глави Адміністрації президента.

Працює на посаді з 25 лютого 2010 року - дня вступу Януковича на посаду президента.

СБУ

 

Наливайченко Валентин Олександрович. Голова СБУ.

Підпадає під люстрацію, оскільки у 1991 - 1993 роках навчався у Червонознаменному імені Андропова Інституті зовнішньої розвідки КДБ СРСР.

Показово, що на сторінці Наливайченка на сайті СБУ про це немає жодного слова. Крім того, українська Вікіпедія у статті про Наливайченка стверджує, що він відмовився від диплому цього вузу. Джерелом цієї інформації вказана новина 'Української правди' від 2008 року, хоча у ній про таку відмову немає жодного слова.

У цій новині речник СБУ Марина Остапенко стверджувала, що її шеф вчився 'не в школі КДБ, а у Інституті розвідки ім. Андропова', хоча цей інститут і входив у структуру КДБ.

При цьому сам Наливайченко у своєму інтерв'ю признавав, що отримав у цьому інституті другу вищу освіту. Крім того, він дав зрозуміти, що це навчання йому запропонували радянські спецслужби: '... дядя из кабинета, расположенного напротив, подошел ко мне, помялся немного и говорит: 'Так, мол, и так, а вот вы бы не хотели поучиться еще?' - 'А где учиться? Меня же в партию не взяли'. - 'Вам объяснят'. Еще долго напускали тумана, пока я понял, что предлагают поучиться в Москве, в Институте разведки имени Андропова. Отсюда у меня и второе высшее образование'.

Крім того, з його слів у цьому інтерв'ю можна припустити, що він не лише вчився при КДБ, але й працював у його структурі, оскільки пізніше йому довелося проситися, щоб його звідти відпустили: 'Вернулся (в Україну - ред.), когда КГБ Украины был на этапе развала. Взмолился: 'Отпустите, люди добрі' - и меня отпустили'.

ГЕНШТАБ

 

Муженко Віктор Миколайович. Начальник Генерального штабу - Головнокомандувач Збройних Сил України.

Працював заступником начальника Генштабу з травня 2012 року. У липні 2014 року призначений начальником відомства.

На даний момент проти Муженка розслідується кримінальна справа Слідчим комітетом Росії за 'геноцид' жителів сходу України.

Муженко досі є депутатом Житомирської обласної ради. До лютого 2014 року входив у фракцію Партії регіонів, вийшов з неї під час кульмінації подій на Майдані.

НАЦБАНК

 

Приходько Борис Вікторович. Заступник голови.

З грудня 2012 року до квітня 2014 року був першим заступником глави Нацбанку. У квітні був звільнений і призначений на посаду заступника.

31 липня 2014 року був затриманий Генпрокуратурою, а наступного дня заарештований судом за підозрою у розкраданні більше двох мільярдів гривень Аграрного фонду. Досі значиться на посаді заступника глави НБУ.

 

Ричаківська Віра Іванівна. Заступник голови.

НАЦІНВЕСТПРОЕКТ

Горезвісне відомство Владислава Каськіва, яке було створене для залучення масштабних іноземних інвестицій в Україну. Натомість може похвалитися хіба що масштабними розтратами державних коштів та гучними скандалами. Сам Каськів покинув посаду у березні 2014 року.

 

Євтушенко Сергій Анатолійович, голова. Очолював це відомство у 2010 - 2011 роках, повернувся у крісло після звільнення Каськіва.

Відповідальний також за такі 'вічні' проекти як LNG-термінал та Кільцева дорога навколо Києва.

ФОНД ДЕРЖМАЙНА

 

Миронюк Ігор Миколайович. Заступник голови.

ДЕРЖКОМТЕЛЕРАДІО

 

Кравченко Дмитро Володимирович. Заступник голови.

НАЦКОМФІНПОСЛУГ

Вважається однією з найбільш корумпованих структур в країні - найбільшим 'конвертацій ним центром', через який проганялися гроші 'Сім'ї'. Підлягає люстрації у повному складі за винятком т.в.о. голови відомства Максима Полякова, який прийшов у відомство у березні 2014 року. Решта членів працювали на посаді довше року за часів Януковича.

 

Берлін Віктор Михайлович. Член комісії.

Працює у відомстві з вересня 2010 року. Вважався 'уповноваженим 'Сім'ї' на страховому ринку, лобіював страхові компанії Сергія Арбузова.

Бірюк Сергій Олексійович

Литвин Андрій Володимирович

Левченко Валентина Петрівна

Назаренко Юрій Миколайович

НАЦКОМІСІЯ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ ТА ФОНДОВОГО РИНКУ

 

Підлягає люстрації у повному складі, оскільки всі її члени працювали за часів Януковича довше року. Назарчук був на посаді лиш з червня 2013 року, але не звільнився у часи Майдану:

Тевелєв Дмитро Михайлович (голова Національної комісія з цінних паперів та фондового ринку).

Амелін Анатолій Ігоревич

Воропаєв Євген Юрійович

Назарчук Михайло Ігоревич

 

Мозговий Олег Миколайович

Петрашко Олексій Геннадійович

Тарасенко Олексій Олександрович

ВИЩА КВАЛІФІКАЦІЙНА КОМІСІЯ СУДДІВ

Підлягає люстрації у повному складі, оскільки працювали на посаді довше року за часів Януковича ,за винятком, можливо, Зайцева Михайла Петровича і Шевкової Тетяни Анатоліївни, які були обрані у лютому 2013 році 'членами комісії на випадок вибуття члена комісії'. Остаточно у повноваження вони вступили лише у липні 2014 року, тому їх доля, ймовірно, потребує юридичних уточнень.

 

Самсін Ігор Леонович (голова)

Пінчук Микола Григорович

Віхров Володимир Васильович

Колеснік Галина Антонівна

 

Мельник Микола Григорович

Мікулін Віктор Петрович

Сокуренко Дмитро Михайлович

Фадєєва Ніна Миколаївна

ДЕРЖАВНА СУДОВА АДМІНІСТРАЦІЯ

Під люстрацію потрапляє все вище керівництво відомства - голова і троє його заступників.

 

Холоднюк Зеновій Васильович. Голова Державної судової адміністрації.

З березня 2013 року обіймав посаду заступника голови Державної судової адміністрації, тобто перебував на посаді під час подій на Майдані. У квітні 2014 року був призначений головою відомства.

Півторак Володимир Вікторович і Положишник Віталій Володимирович були на посаді при Януковичі довше року.

Гізатуліна Людмила Василівна. Працює на посаді лише з травня 2014 року, але підпадає під люстрацію, оскільки з липня 2010 року до листопада 2011 року працювала заступником голови Державної казначейської служби.

Новые обещания