Нардеп з "Самопомічі" виступила проти підвищення "мінімалки"

7 Дек 2016 16:26

Підвищувати мінімальну заробітну плату для українців до 3200 ризиковано. Про це в коментарі повідомила народний депутат фракції "Самопоміч", секретар Комітету, голова підкомітету з питань державних соціальних гарантій, забезпечення достатнього життєвого рівня Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Наталія Веселова.

Вона вважає, що людям вистачить лише 2600 грн зарплати.

Підвищувати мінімальну заробітну плату для українців до 3200 ризиковано. Про це в коментарі власному кореспонденту UAINFO повідомила народний депутат фракції "Самопоміч", секретар Комітету, голова підкомітету з питань державних соціальних гарантій, забезпечення достатнього життєвого рівня Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Наталія Веселова.

Вона підкреслила, що інформація про підвищення "мінімалки" до 3200 стало несподіванкою для всіх. "Невідомо звідки взялася така цифра - 3200. Мій колега Андрій Журжій довго працював із Міністерством соцполітики. Вони вираховували, до якої межі можна піднімати мінімальну заробітну плату, вираховували ризики, всі надходження, видатки і зупинилися на цифрі 2600 гривень. Тобто це той розмір мінімальної зарплати, який би був вигідний всім і не призводив до дисбалансу в бюджеті, відходу в тінь підприємців", - повідомила Н.Веселова.

За її словами, навантаження у 2600 гривень втримали б і бюджетні організації, і підприємці.

"Сума в 3200 гривень значно вище. Чим вона обґрунтована - невідомо. ЇЇ цифру озвучив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, тому я сподіваюся, що в Кабміні все ж таки якимось чином були проведені розрахунки. Бачила, що від цієї цифри відштовхуються, коли говорять про зменшення дефіциту Пенсійного фонду за рахунок надходження із цих 3200. Називаються цифри в 14 мільярдів, хоча інші, наприклад, громадські організації, які займаються питаннями бюджету, говорять про цифру 6 мільярдів і про те, що багато підприємців «підуть в тінь» після підвищення до 3200. Це великий ризик", - запевнила депутат.

Рішення щодо підвищення, підкреслила Н.Веселова, приймає Кабмін, який враховує всі видатки та надходження, виходячи із суми в 3200.

"Далі, звичайно, голосує коаліція, як парламентська більшість. Вони беруть на себе відповідальність,за те, що буде далі", - повідомила депутат.

У той же час, підкреслила, якщо говорити про зарплату людини, що 3200 гривень - невелика сума і недостатня.

"А якщо мислити в масштабах країни, то це може призвести до загрози, про які говорила вище", - зауважила депутат.

Новые обещания