Начальника з Держкомрезерву Володимира Богуна, який розпиляв 68 мільйонів на мазуті, відпустили за строком давності

15 Мар 2016 12:34

Суд закрив кримінальне провадження проти екс-керівника ДП «Ресурспостач» Володимира Богуна, чия службова недбалість завдала державі збитків на 67,94 млн грн.

Суд закрив кримінальне провадження проти екс-керівника ДП «Ресурспостач» Володимира Богуна, чия службова недбалість завдала державі збитків на 67,94 млн грн. Про це свідчить ухвала Шевченківського райсуду м.Києва від 21 січня.

Провадження закрито у зв’язку із закінчення строків давності, оскільки злочини скоєно у 2007-2008 рр. Прокурор Борисенко О.В. проти звільнення Богуна від кримінальної відповідальності не заперечував.

У 2010 році ГУМВС м.Києва порушило справу на Богуна за зловживання службовим становищем (ч.2 ст.364 ККУ). У 2013 році Богуна судили за шістьма статтями Кримінального кодексу, в тому числі привласнення майна і відмивання грошей в особливо великих розмірах або організованою групою. Ці злочини караються позбавленням волі на 7-15 років.

Однак суд відправив справу на додаткове розслідування, після чого Богуну інкримінували тільки фіктивне підприємництво (ч.1 ст.205 ККУ) і службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки (ч.2 ст.367 ККУ).

Це злочини невеликої і середньої тяжкості. Строк давності для них складає 2 роки і 5 років, відповідно. На відміну від зловживання службовим становищем (ч.2 с.364 ККУ), що є тяжким злочином із строком давності 10 років.

За даними слідства, у березні 2007 року після призначення на посаду директора ДП «Ресурспостач», що в структурі Держкомрезерву, обвинувачений дізнався про закупівлі та продажі у Держкомрезерві і вирішив використати ці дані для власного збагачення. Для цього Олег Богун організував реєстрацію фіктивного ТОВ «Альтернатива груп» на підставну особу, а також підконтрольних йому ТОВ «Баришівська екологічна компанія» і ТОВ «Національно-інвестиційна група «Ресурси».

У подальшому ці підприємства взяли участь у тендері Держкомрезерву України щодо придбання пневматичних шин для вантажних автомобілів. У липні 2008 р. тендерний комітет Держкомрезерву визнав ТОВ «Національно-інвестиційна група «Ресурси» переможцем торгів. За даними «Віснику держзакупівель» вартість контракту склала 28,42 млн грн.

Прокуратура розцінила дії начальника «Ресурспостач» як фіктивне підприємництво (ч.1 ст.205 ККУ), злочин невеликої тяжкості, який карається не обмеженням волі, а призначенням штрафу. Однак із часу вчинення злочину минуло понад 7 років, а тому є підстави для звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності.

Інший епізод кваліфіковано як службову недбалість і він стосується продажу Держкомрезервом мазуту за заниженою ціною.

ДП «Ресурспостач» відповідало за визначення ринкової вартості продукції державного резерву, що підлягає реалізації. Так, у листопаді 2007 р. Володимиру Богуну доручено з’ясувати ринкову ціну мазуту топкового марки М-100. У результаті замовленої Богуном експертизи зразки мазуту, начебто відібрані за одними й тими ж протоколами, отримали різні висновки про масову частку води в мазуті. Від цього показника залежить ціна на мазут. Попри розбіжності, директор «Ресурспостач» не організував повторних аналізів, а продав мазут, враховуючи вищі показники води, по 500 грн./т. Покупцем всього мазуту за 38,17 млн грн. стало ТОВ «Торговий дім «Ресурси». У 2010 році судова експертиза встановила, що ринкова вартість мазуту була 106,11 млн грн., по 1390 грн/т. Сума збитків державі склала 67,94 млн грн.

Прокуратура кваліфікувала ці дії Богуна як службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки (ч.2 ст.367 ККУ). З моменту вчинення злочину і набрання вироком законної сили минуло 8 років, а тому суд погодився, що є підстави для звільнення від кримінальної відповідальності.

«Торговий дім «Ресурси», що купив мазут задешево, у 2007-2008 рр. належав Ігорю Максименку з Бердянська. Це батько Олексія Максименка, на якого переписали «Баришівську екологічну компанію», якою раніше володіла дружина екс-начальника ДП «Ресурспостач» Світлана Богун. У 2009-2012 рр. ТД «Ресурси» належало Сергію Олійнику, який у 2008 р. очолював інвесткомпанію «Гарант» Людмили Паніної, що була прописана в київській квартирі Володимира та Світлани Богунів.

Новые обещания