На покупку "Брокбизнесбанка" Курченко взял деньги у него же

9 Мар 2017 11:18

Відповідно до ухвали Печерського райсуду м. Києва від 10.02.2017, слідчі Генпрокуратури в рамках кримінального провадження №12013220540000400 встановили, що Сергій Курченко придбав 80% акцій Брокбізнесбанку в братів Буряків за рахунок кредитних коштів отриманих… у Брокбізнесбанку,

Відповідно до ухвали Печерського райсуду м. Києва від 10.02.2017, слідчі Генпрокуратури в рамках кримінального провадження №12013220540000400 встановили, що Сергій Курченко придбав 80% акцій Брокбізнесбанку в братів Буряків за рахунок кредитних коштів отриманих… у Брокбізнесбанку, пише Finbalance.

«У липні-серпні 2013 року колишні акціонери АТ «Брокбізнесбанк» ОСОБА_6 та ОСОБА_7 продали частину своїх акцій ТОВ «Муйне», ТОВ «Айнам», ТОВ «Амінамі», ТОВ «Анкона-Торг», ТОВ «Амадіна», ТОВ «Хіган», ТОВ «Алконост», ТОВ «Ультрастарінвест», ТОВ «Східно - європейська паливно-енергетична компанія», які були підконтрольні ОСОБА_3.

Реалізація акцій була здійснення шляхом незаконного виведення коштів на загальну суму понад 2 млрд грн з АТ «Брокбізнесбанк» шляхом видачі фіктивних кредитів ряду підконтрольним ОСОБА_3 підприємствам, подальшого перерахування ними коштів ТОВ «Муйне», ТОВ «Айнам», ТОВ «Амінамі», ТОВ «Анкона-Торг», ТОВ «Амадіна», ТОВ «Хіган», ТОВ «Алконост», ТОВ «Ультрастарінвест», ТОВ «Східно-європейська паливно-енергетична компанія» та наступного придбання вказаними товариствами акцій АТ «Брокбізнесбанк» фактично за рахунок коштів банку у ОСОБА_6 та ОСОБА_7.

Незважаючи на колегіальність правління і наглядової ради банку, фактично керівництво діяльністю банку здійснювалось ОСОБА_3 та іншими учасниками злочинної організації, якими у подальшому у період з липня 2013 року по лютий 2014 року здійснено низку тяжких та особливо тяжких злочинів, в т.ч. незаконне заволодіння за попередньою змовою групою осіб шляхом зловживання службовим становищем коштами ПАТ «Аграрний фонд» в особливо великих розмірах на загальну суму 2 069 194 000 грн., легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, під час укладення низки удаваних угод щодо купівлі-продажу облігацій внутрішньої державної позики з ПАТ «Аграрний фонд» та договорів прямого репо з Національним банком України, з наступним розміщенням коштів на депозитних рахунках АТ «Бкробізнесбанк», без наміру їх повернення ПАТ «Аграрний фонд».

Злочинна діяльність вказаних осіб, зокрема в частині виведення коштів зАТ «Брокбізнесбанк» призвела до того, що постановою Правління Національного банку України від 28.02.2014 № 107 АТ «Брокбізнесбанк» віднесено до категорії неплатоспроможних, а 10.06.2014 відкликано його банківську ліцензію та розпочато процедуру ліквідації.

При цьому встановлено, що зазначені грошові кошти було незаконно виведено з банку шляхом здійснення низки перерахувань на рахунки підконтрольних підприємств», - йдеться в ухвалі суду.

Нагадаємо, в січні 2016 року Печерський райсуд м. Києва накладав арешт на акції Брокбізнесбанку, що належать вказаним структурам, сообщает: oligarh.org.ua

Водночас заступник голови наглядової ради ВЕТЕК Борис Тимонькин у 2013 році зазначав, що ця холдингова структура С. Курченка придбала не 80% акцій Брокбізнесбанку. «Разом з нами в капітал банку увійдуть 4 компанії - фінансових інвестори. Після завершення угоди ВЕТЕК буде належати близько 40%. 20%-ний пакет залишиться у колишніх власників - Олександра та Сергія Буряків», - констатував Б. Тимонькин.

«Новим власникам банк обійдеться в серйозну суму - більше 1 млрд грн. Ми дамо ці гроші акціонерам, вони внесуть їх до статутних фондів підприємств-боржників, і погані активи будуть погашені. Що стосується найбільшого позичальника - аграрного холдингу «Сварог Вест Груп», акціонерами якого є Олександр і Сергій Буряки, то по ньому вже є всі необхідні домовленості. Його заборгованість буде реструктуризована на 5 років. Фінансовий стан холдингу дозволяє обслуговувати кредит», - додавав Б. Тимонькин.

Як писав Finbalance, відповідно до ухвали Дніпровського райсуду м. Києва від 29.07.2016, у провадженні Дніпровського управління поліції ГУ Нацполіції в м. Києві були матеріали кримінального провадження №42015100040000206 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.5 ст.191 Кримінального кодексу («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»).

Як зазначалося в судових матеріалах, "досудовим розслідуванням встановлено, що службовими особами ПАТ «Брокбізнесбанк» в період часу з 2012 по 2014 роки здійснено дії по заволодінню грошовими коштами банку шляхом надання незабезпечених кредитів та перерахування грошових коштів на підконтрольні компанії". Йшлося про компанії, пов’язані з агрохолдингом «Сварог Вест Груп» братів Буряків.

За даними Фонду гарантування, на 01 лютого 2017 року вкладникам Брокбізнесбанку в межах гарантійної суми було виплачено 2,6 млрд грн (96,6% запланованих виплат). Як відомо, компенсації вкладникам банків-банкрутів здійснюються, передусім, за рахунок емісійних коштів НБУ (який надає кредити Фонду та монетизовує облігації, які для Фонду випускає Мінфіну), що провокувало девальвацію та розкручування інфляції.

Новые обещания