На контролі в КНК: екологічна «бомба уповільненої дії» під Херсоном

13 Окт 2015 17:17

В селі Східному, що на Херсонщині, власники птахоферми без жодних докорів сумління скидають відходи виробництва просто у місцеву річку Вірьовчина та власноруч створюють стихійне сміттєзвалище.

Скарги місцевих мешканців звучать приблизно так: «усі відходи тваринного походження викидаються у поле або виливаються у річку, а від смороду, який стоїть над селом, неможливо дихати». Люди скаржаться, що від викидів у повітря та воду у дітей майже зруйнований імунітет, малі хворіють щомісяця. У дорослих проблеми із серцем, судинами, шкірою та дихальними шляхами.

На таке екологічне правопорушення негайно відреагували борці за екологічну справедливість – херсонські народні контролери, представники місцевого осередку КНК. Разом із робочою групою, створеною за розпорядженням голови ХОДА, вони приїхали у Східне, щоб перевірити цей агрокомплекс, пише biznesoblast.com

Що відчувається одразу, як заїжджаєш у Східне, то це жахливий сморід над селом. Всюди! І біля сільської ради, і в магазині, і в оселях.

Пізніше активісти виявили, що вся вода, якою миють цей фермерський комплекс, стікає по трубі просто у річку Вірьовчина. Ніяких очисних споруд нема – вода не фільтрується. Біля річки стоїть жахливий сморід та вимерла вся фауна. Річка просто бродить! Крім цього, вентиляція на самій фермі не обладнана фільтрами.

Не кращою виявилась ситуація з відходами тваринного походження (простіше кажучи, це звичайний курячий послід), які власники підприємства просто звозять на орендовану ними ділянку, де відходи лежать під відкритим небом на території розміром у 30 гектарів! Власники нехтують правилами, де значиться, що вивозити сміття вони зобов’язані у спеціальних гідроізольованих брикетах, а не викидати просто в поле, сприяючи тому, щоб всі нечистоти потрапляли у ґрунтові води.

Після рейду народним контролерам вдалося поспілкувалися з місцевими жителями. З’ясувалося, що пташина ферма входить до складу агрохолдингу «Авангард», який належить підприємцю та політику, власнику UkrLandFarming Олегу Бахматюку. Місцеві не проти цього птахівничого комплексу, адже він надає багатьом селянам робочі місця. Але виробництво має працювати на благо села та його мешканців, а не знищувати довкілля. Також активісти розповіли про погрози від служби безпеки цього комплексу, і про байдужість всіх органів контролю до яких звертались селяни.

Робоча група взяла проби води та землі на дослідження, і зараз обраховується територія забрудненої зони. Але як порахувати скільки хімікатів та бруду потрапило з дощами в ґрунтові води та скільки бруду вже випили мешканці Херсонщини? Здається, що власники цього комплексу настільки затьмарені прибутками ферми, що їм зручніше просто платити мізерні штрафи, аби не встановлювати очисне обладнання. Фактично створюється екологічна «бомба уповільненої дії»!

КНК Медіа буде контролювати ситуацію навколо цього екологічного свавілля і домагатиметься негайного та справедливого розслідування. Херсонські активісти КНК рішучі у своїх діях: або власники встановлять все відповідне обладнання, або зовсім припинять свою злочинну діяльність!

Савко Лілія

Новые обещания