МОЗ підмінило документи по закупівлі ліків для дітей-аутистів

5 Мар 2016 21:48

Минулого року МОЗ скоротило програму фінансування по закупівлі ліків для дітей-аутистів.

Минулого року МОЗ скоротило програму фінансування по закупівлі ліків для дітей-аутистів. 

Паспорт програми на закупівлю медикаментів 2015 р. мав становити 18 млн грн, однак на затвердження в Мінфін подали 5 млн грн. А на виділені кошти закупили дітям препарат, який призначається дорослим, пише bihus.info

Централізована програма закупівлі ліків дітям з аутизмом існує з 2013 р. Вартувала 10 млн грн на рік. Потреба у 2015 році становила 18 млн грн. Програма спирається на документ спеціаліста МОЗу з «Дитячої психіатрії», в ньому враховується кількість дітей, необхідні ліки та ціни на них. Загалом мали пролікувати 2 376 дітей. Дані вноситься у паспорт держпрограми, який МОЗ подає на затвердження в Мінфін. Документ, який надав МОЗу головний позаштатний спеціаліст Ігор Марценковський містив цифру у 18 млн грн, а затвердили в Мінфіні за поданням МОЗу - 5 млн грн на ту саму кількість дітей. Ігор Марценковський щодо затверджуваного фінансування наголосив: «Я таких розрахунків не давав, таких паперів не підписував». А заступник Міністра охорони здоров’я Віктор Шафранський пояснив, що за зміни в документації МОЗу відповідає велика кількість працівників, а отже підміна документів малоймовірна. 



Навіть на виділені 5 млн МОЗ закупило сумнівні ліки. З 16 ліків торги відбулись лише по 5. Але до одного препарату в батьків претензії, бо дітям він не підходить. З 2013 року Україна закуповувала оригінальний препарат «Рисполепт» бельгійського виробництва. Оригінальний препарат навіть дешевший за свою копію. Однак минулого року Рисполепт на торги не вийшов, а ще дві компанії відхилили через неправильно оформлені документи. На тендері переміг препарат канадської фірми «Фармасайнс Інк». Але батьки сумніваються, чи правильно використовує його МОЗ. В українській інструкції зазначено, що дітям ці ліки можна виписувати, але в оригінальних документах виробника сказано, що препарат дітям не рекомендується, бо не досліджувався. Генерик «Риспетрил» від основного лікарського засобу «Рисполепту» відрізняється тим, що містить консервант сорбіту - розчин Е 420. Заступник Міністра охорони здоров’я і голова тендерного комітету МОЗу Віктор Шафранський запевнив, що всі торги відбуваються в рамках закону і прозоро.


Довідково: Аутизм - це група психічних захворювань і є найпоширенішим психічним розладом дитячого віку. Дітям з аутистичними розладами важко взаємодіяти із навколишнім світом через проблеми з мовою, моторикою та поведінкою. За статистикою таких дітей близько 1%. 

Новые обещания