Мнение: Нож в спину АТО

29 Авг 2014 00:00

Розкрадають підприємство, яке потрібне обороні - АТЕК

На жаль, в умовах сьогодення нікого не здивувати руїнами колись могутніх промислових гігантів. Проте, зустрічаються підприємства, потенціал, яких не вдалося остаточно знищити ні часу, ні кризі, ні шахраям. Поки що не вдалося...

Величезне підприємство з гучним ім'ям, відомим на весь колишній СРСР, 'Червоний Екскаватор', а нині АТ 'АТЕК', теж спіткала доля занепаду та неплатоспроможності. Наслідок - ухвалою Господарського суду міста Києва від 27.12.2011р порушено провадження у справі № 15/181-б про банкрутство ЗАТ 'Атек' http://reyestr.court.gov.ua/Review/20531554 ( код ЄДРПОУ 00240112). Адреса : 03062, м, Київ, проспект Перемоги, 83. 

Але не треба лякатись слова 'банкрутство', адже теоретично, це шанс для підприємства відновити платоспроможність та ефективну господарську діяльність через певні законодавчо визначені преференції: забороняється стягнення на підставі виконавчих документів, не нараховується неустойка, не застосовуються інші фінансові санкції та інше.

ВИДЕО

Та не так сталося, як законодавцем гадалося. Загальновідомо, що банкрутство у нашій країні завжди було інструментом шахрайських схем привласнення та наживи. Не стала виключенням і справа АТЕКа, адже на роздачі у системі банкрутства стояв тодішній голова Вищого господарського суду Татьков В.І. Саме під пильним наглядом Татькова та його правої руки Ємельянова А. працювала уся система суддівських призначень арбітражних керуючих на 'цікаві' підприємства з метою їх 'дерибану'.

Саме такого 'кишенькового' арбітражного керуючого було призначено й на АТЕК. Обранцем долі і корупціонерів став досі нікому не відомий та абсолютно недосвідчений арбітражний керуючий Косякевич С. Сталася ця знаменна подія ще у серпні 2012 року, а уже в грудні того ж року на Косякевича було покладено виконання обов'язків генерального директора. Проаналізувавши фінансово-господарський стан підприємства, як того вимагає Закон, Косякевичу нікуди було діти незручну правду - платоспроможність підприємства можна відновити за участю інвестора (процедура санації). Але що ж робити з величезною кількість виробничого обладнання на мільйони гривень навіть по ціні металобрухту, невже віддати інвестору для виробництва якихось там екскаваторів? Тож, ось уже два роки, уміло маніпулюючи судовими процесами, спритники відтягують введення процедури фінансового оздоровлення заводу, розпродуючи направо і наліво так званий 'металобрухт', за допомогою якого, як мінімум, можна було б ремонтувати військову техніку.

Останнім яскравим доказом деструктивності нинішніх господарів заводу є  засідання комітету кредиторів АТ 'АТЕК' (22 серпня 2014 року), яке намагалися зірвати так звані представники заводу, які вірвалися до зали як 'вежлівиє люді' до Криму. Засідання було ініційоване податковою інспекцією у Святошинському районі (головою комітету кредиторів) та мало на меті заслуховування звіту Косякевича. Ще б пак, Україна палає у вогні, а у центрі столиці міліція ночами ловить машини з неврахованим металобрухтом, які виїздять з території АТЕКу (як доказ є порушення кримінальної справи РВ УМВС України у Святошинському р-ні м. Києва).

На засіданні представники податкового органу правомірно поставили питання: чим займається керівник заводу Косякевич, якщо у нього вже 2 роки  не вистачає сили волі ні прозвітувати про свою діяльність, ні припинити нарощування боргів перед бюджетом. Тут варто зробити ліричний відступ і повідомити допитливого читача, що заборгованість АТ 'АТЕК' перед державним бюджетом складає більше 25 млн.грн. та щомісяця зростає на 200 тис.грн.  Також є проблема невиплати заборгованої заробітної плати працівникам. Питання податкова поставила, проте відповіді не отримала, адже пан Косякевич на засідання не з'вився не дивлячись на запрошення.

Справжня, а не куплена громадськість в особі АвтоМайдану таки взяла під контроль питання заводу АТЕК. Тож активісти АвтоМайдану поставили питання, що ж діється на заводі, і чому правоохоронні органи досі не повідрубували щупальці спруту старої  корупційної системи. Лише після такого втручання активізували роботу прокуратура та податкова інспекція Святошинського району.

Група ж підтримки Косякевича та сам горе-керівник не здаються, внаслідок чого засідання суду щодо введення санації підприємства вкотре було перенесено.

Отже, 25 млн.грн.... Чи це не ті самі гроші, яких так потребує наша армія, наша економіка. Чи за те гинуть наші хлопці на сході, щоб такі як Косякевич та недолюстровані судді вправно грабували країну. Питання риторичні, але відповіді немає. Хочеться нарешті вірити, що до фіскальних та правоохоронних органів приходять чесні люди, та й вони не всесильні без нашої з вами свідомої допомоги.


 

Новые обещания