Матвійчук Віталій Анатолійович – прокурор Сумської області? Чи хрещений батько нової мафії?

8 Дек 2016 16:14

Злочинні «подвиги» Віталія Матвійчука тягнуть і на третю частину статей. Взагалі, за мотивами діяльності справжньої мафії у найвищих кабінетах області можна було б відзняти один-два сезони кримінального серіалу. Проте насправді не до жартів…

Історія про одіозного прокурора Сумської області вже викладена у двох частинах, але замало і цього.

Злочинні «подвиги» Віталія Матвійчука тягнуть і на третю частину статей. Взагалі, за мотивами діяльності справжньої мафії у найвищих кабінетах області можна було б відзняти один-два сезони кримінального серіалу. Проте насправді не до жартів…

З першого погляду, місто Суми – мальовничий, дуже проукраїнський край, не дивлячись на близькість Російської Федерації. І гуляючи містом неможливо навіть уявити, що воно в прямому сенсі оповите павутинням кримінальної імперії. Імперії, тому що насправді згаданий обласний прокурор Матвійчук далеко не єдиний кримінальний «король» вищого чиновницького ешелону.

Але ситуація могла бути іншою. Вдала виборча кампанія політичної партії «УДАР» у 2012 році багато в чому була реалізована завдяки голові обласної організації партії Сергію Лихману – колишньому спортсмену, діячу «Фронту змін». Саме в цій партії С. Лихман тісно співпрацював із Миколою Клочком. Лихман мав більш міцний характер, був сміливішим, тож основне кар’єрне просування друзів відбувалося завдяки Сергію. Клочко ж завжди залишався «на підхваті», і навіть посада голови облради виглядала вторинною - навесні 2014 року лунають перші соцопитування, з яких виходило, що президентом стане Порошенко. Абсолютно логічно, що губернаторами на місця будуть призначені місцеві голови пропрезидентської політичної сили, а отже Лихман.

В цей момент чаша заздрості була переповнена. Микола Клочко, відчуваючи безпорадність випередити завжди лідируючого друга, зв’язується із своїм наставником, впливовим бізнесменом, політиком Андрієм Деркачем. Лихман почав заважати. Пан Деркач, син колишнього голови СБУ України, знав, що робити із небажаними фігурами. Тим більше, Клочко приніс йому самі переваги – прибрати С. Лихмана, зробити Клочка співучасником, а отже поглибити його залежність та слухняність, але вже в якості губернатора Сумської області. Залишалися технічні деталі – виконавець, який і справу зробить, і у поліції «підмазаний».

Деркач та Клочко М.О. вирішують довірити справу добре знайомому Деркачу сумському авторитету Сємєннікову С.В.. Останній керує в обласному центрі чималим злочинним угрупуванням, та має низку необхідних зв’язків.

Справа завершена за планом.

Тандем Клочка-Деркача успішно функціонує на Сумщині. Деркач займається депутатською групою «Воля народу», губернатор Клочко будує величезний особняк у самісінькому центрі Сум по вул. Героїв Сумщини. Кажуть, що з вікна кабінету Клочка в адміністрації можна слідкувати за будівництвом маєтку.

І все було б добре, аби не певні кадри. Справу Лихмана спустили на гальмах усі інстанції, крім прокуратури. Пошуком зниклого Лихмана регулярно цікавився заступник прокурора Сум Сергій Маслюк. Маслюк – уродженець міста Глухів, добре розуміє специфіку міста під контролем Деркача. Це створювало певні проблеми, тому після призначення Віталя Матвійчука, мафії необхідно було посилити контакти із новим прокурором. Найбільш активно налагодженням «співпраці» з прокурором зайнявся Сємєнніков С.В.

Заради гарантії своєї прихильності Сємєнніков навіть запропонував значну частку від свого основного доходу – фінансових, кредитних махінацій, які проектував колишній голова Харківської дирекції НадраБанку Юрченко Юрій Миколайович. Матвійчук долю прийняв. Між іншим статки Матвійчука, за інформацією інсайдера Сумської прокуратури, становлять понад 300 млн. гривень. А це тільки «доля» від ідей та умінь Юрченка Ю.М.

Цілком логічно, що Матвійчук В.А. став лобіювати інтереси Сємєннікова і його групи. Задача була не складною, адже у МВС теж усе «схвачено». У січні 2016 року головою УМВС Сумщини стає Микола Миколайович Лушпієнко, заступником якого є славнозвісний Григоров О.О. (друг дитинства Сємєннікова С.В.) (Читайте більше про Лушпієнка у попередніх статтях серії).


На фото зліва направо


Облпрокурор Віталій Матвійчук, голова МВС Сумщини Лушпієнко, через одного – губернатор області Микола Клочко.

Матвійчук із Сємєнніковим захоплюють діяльність низки підприємств, серед яких у власності останнього частина макаронного заводу у Білопіллі, по вул. Макаренка, 1М (територія машинобудівного заводу). Завод макаронний, але основна продукція - контрафактні цигарки, що продаються у м. Суми, області, та більше того, контрабандою Сємєннікова постачаються до Росії. Безкарність набула такого масштабу, що ці цигарки продавав навіть магазин Гончарова Юрія Олеговича – голови СБУ Сумської області.

Можна було б подумати, що Сємєнніков С.В. такий щедрий спонсор, що роздає частки свого прибутку прокурорам, губернаторам. Проте насправді, окрім цигарок, завдяки частці від обігу котрих закривається питання з органами та чиновниками, Сємєнніков налагоджує контрабанду наркотиків. Тут доходи вищі, і частка тільки одна – власна.

Виходить, справа С. Лихмана та знайдених його кісток залишиться «заритою», бо один застпрокурора Маслюк пішов проти мафії, що складається із служби безпеки, губернатора, нардепа…

Примітно, що злочинна влада фактично помінялася місцями із діючим злодієм у законі. Нібито такі люди завжди відповідальні за кримінальну ситуацію регіону. Наприклад, відомому Льорі Сумському приписували «кришування» викрадень автомобілів. Начебто поважний та забезпечений «вор» мав доходи від угонів авто середніх класів. Також відомий у Сумах факт, що Льора досить справедлива та щедра у своїх колах людина, намагався відповідно до свого статусу завадити неконтрольованому розгулу злочинності в місті, і не погоджувався із безкарною злочинністю влади.

Декілька місяців тому поліція проводила обшук у помешканні Сергія Лисенка (Льора), проте далі обшуку справа не пішла. Однак після цього Лисенка в Сумах бачили вкрай рідко. Судячи з усього, досвідчений та заможний кримінальний авторитет, відомий своєю справедливістю, зумів відхаращитись від спроб органів «повісити» на нього низку злодіянь і вирішив певний час не з’являтися у місті.

От тільки викрадень авто від цього не поменшало. Схоже, що Сємєнніков С.В., Лушпієнко М.М., Матвійчук В.А. і навіть губернатор-Клочко стали монополістами кримінального світу Сумщини. Із СБУ домовлено, губернатор свій, кримінальні конкуренти витіснені. А без названих кадрів прокуратури, не буде матеріалів навіть для журналістських статей. Абсолют мафії.

Джерело

Новые обещания