Мінюст встав на бік одного з власників ТОВ АПА «АГРОСВІТ»

7 Дек 2016 16:27

Корпоративний конфлікт, що відбувається навколо АПА «АГРОСВІТ», триває вже більше двох років.

Корпоративний конфлікт, що відбувається навколо АПА «АГРОСВІТ», триває вже більше двох років. Весь час не останню роль в цій сутичці відіграє Міністерство юстиції України, зокрема Комісія з питань розгляду скарг у  сфері державної реєстрації (далі - Комісія) під головуванням Павла Мороза.

Фактично, намагання одного з акціонерів повернути підприємство відбулося завдяки активної участі Комісії, так, у березні 2016 року, «завдяки» рішенню Комісії було змінено керівника ТОВ АПА «АГРОСВІТ».

Однак на цьому Міністерство юстиції України не зупиняється та продовжує активно брати участь у черговій спробі повернути компанію у власність одного з акціонерів.

На сьогоднішній день, не зважаючи на порушення, Комісія приймає до розгляду скаргу відносно АПА «АГРОСВІТ», ігноруючи судові процеси по ряду реєстраційних дій, в рамках яких, Міністерство юстиції України надає офіційні відповіді суду про відсутність заборон, про що свідчить додана копія листа Мінюсту.

Цей випадок є показником того, як члени Комісії, маючи доступ до Реєстру, будучи обізнаним про зміни в ЄДР, які в такому ж складі були присутні на попередніх засіданнях Комісії з аналогічних питань, беззаперечно володіючи інформацією та достовірно знаючи про сплив строків для оскарження, безцеремонно  розглядають скаргу в порушення встановлених строків.

Про причетність Міністерства юстиції України до спірної ситуації навколо АПА «АГРОСВІТ» вказують листи за підписом Мороза П.О. на запити судів, з яких вбачається, що під час реєстраційних дій державного реєстратора Петрик А.В., в реєстрі не існувало жодної заборони.

Будь – який реєстратор, який має доступ до відповідного реєстру, побачить, що державний реєстратор Київської обласної філії Державного підприємства «Державний інститут судових економіко-правових та технічних експертних досліджень» Петрик Анастасія Віталіївна, грубо порушуючи вимоги діючого законодавства, без жодних на те підстав та без жодного документу виключила запис про існуючу в Реєстрі заборону.

Окрім цього, зацікавленою особою доведено факт порушення встановленого строку скаржником та до Комісії надано беззаперечні докази. Однак Мороз П.О. та його підлеглі вперто ігнорують даний факт, що може свідчити про комерційну зацікавленість у вирішенні даного питання.

Мороз П.О. та члени Комісії, відчуваючи свою безкарність, продовжують сприяти відібранню майна у осіб, яким воно по праву належить.

До того ж, саме у вересні 2016 року за участю ТОВ АПА «АГРОСВІТ» заявлено низку позовів з оскарження вказаних дій в судових установах, і це однозначно підтверджує, що 23.11.2016 року (день подачі скарги до Комісії) -  60 денний термін оскарження давно сплинув, але Комісія приймає скаргу до розгляду і розглядає її на засіданні 02.12.2016 р.

Крім того, на день розгляду скарги, 02 грудня 2016 року існувала і була внесена до Єдиного державного реєстру судових рішень Ухвала Києво – святошинського районного суду м. Києва від 01.12.2016р. у справі 369/11128/16-ц, якою ЗАБОРОНЕНО Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Міністерства юстиції України вчиняти будь – які дії з розгляду питань щодо зміни будь – яких без виключення відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань щодо ТОВ АПА «АГРОСВІТ». Про це на засіданні було заявлено представником компанії «БОРЕТІСАНО ХОЛДІНГС ЛТД», яка саме набула права власності на частку у статутному капіталі ТОВ АПА «АГРОСВІТ» за результатами реєстраційних дій, які оскаржуються.

Але, не зважаючи на перелічені факти, Комісія Мінюсту з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, яку очолює Павло Мороз, 02.12.2016 р., поза увагою залишаючи порушення встановленого строку, на своєму засіданні розглянула дане питання.

Про результати розгляду зацікавлені сторони досі не повідомлені, але беручи до уваги те, які відповіді Павло Мороз дає на запити щодо наявності заборон в ЄДР щодо ТОВ АПА «АГРОСВІТ», спотворюючи факти, не варто сподіватись на правомірне рішення з даного питання і цього разу.

Що ж насправді змушує членів Комісії, яку очолює Павло Мороз, не бачити очевидне, ігнорувати Закон та діяти саме таким чином, можливо впевненість у безкарності перед органами Національної поліції України, органами прокуратури, Національним антикорупційним бюро, а можливо обіцяна винагорода за результати таких дій?

Нагадуємо, що АПА «АГРОСВІТ» є провідним гравцем на всеукраїнському ринку виробництва та збуту сільськогосподарської продукції. Дана компанія зосередила значний земельний банк, має сучасні виробничі потужності та власну техніку.

Погодьтесь, ласий кусочок для нечистих на руку ділків. Прикро, що орган державної влади, який покликаний власне створювати умови для недопущення подібних випадків та жорстко присікати будь які прояви такого ганебного явища, по суті стає поряд та практично очолює це.

Переконані, що ситуація з ТОВ АПА «АГРОСВІТ» далеко не єдина.

З цього приводу потерпілі ініціюватимуть звернення до НАБУ на предмет розслідування можливого перевищення службових повноважень та отримання неправомірної вигоди Павлом Морозом.

Виникає питання, чому ж Петренко П.Д. не вгамує Мороза П.О. та не припинить цей безлад?

Новые обещания