Ляшко: Барак Обама не в ладах з реальністю

13 Янв 2016 13:38

Президент США, як виявилося, не в ладах з реальністю. Багатьох в Україні та Америці шокував та глибоко обурив пасаж щодо України та Росії в останньому щорічному посланні Конгресу.

Олег Ляшко



Барак Обама не в ладах з реальністю. Це багато що пояснює.

Президент США Барак Обама, як виявилося, не в ладах з реальністю. Багатьох в Україні та Америці шокував та глибоко обурив пасаж щодо України та Росії в останньому щорічному посланні Конгресу США, з яким Барак Обама виступив минулої ночі. Так, у виголошеному тексті послання стверджується, що попри скорочення її економіки "Росія вливає ресурси в підтримку (!) України та Сирії" (Russia is pouring resources to prop up (!) Ukraine and Syria – ориг.).

Мабуть усім притомним людям у світі відомо, що Росія насправді витрачає шалені ресурси на дестабілізацію як України, так і Сирії, і прагне знищити українську державність. Слова Обами про Україну, які багато хто з оглядачів вже встиг розтлумачити як "обмовка по-Фрейду" та фактичне визнання України "державою-клієнтом", тобто утриманкою або сателітом Росії, викликають глибоке здивування та обурення. Адже цивілізована світова спільнота звикла вважати, що Президент США – країни світового лідера – вже за своєю посадою має бути одним з найбільш поінформованих та реально мислячих державних діячів світу.

Більше того, вже у наступному пасажі Барак Обама заявив, що "міжнародна система, побудована нами після Другої світової війни, ледь встигає за цією новою реальністю (?). Ми маємо допомогти переробити (?) цю систему. А це означає, що ми маємо встановити пріоритети."

Конституция «на крови». Дожмет ли Порошенко «особый статус Донбасса»


Це взагалі вкрай загрозлива та небезпечна теза, оскільки потенційно відкриває двері необмеженій ревізії світового правопорядку, міжнародному хаосу та спробам ревізіоністських чи реваншистських держав, зокрема Росії, Ірану та Китаю, провести нові розподільчі лінії та встановити сфери впливу відповідно до своїх уявлень про сьогоднішній баланс сил та інтересів у своїх регіонах та у світі в цілому. А шлях до цієї "переробки міжнародної системи" може виявитися залитим морем людської крові та страждань.

І очевидно актуальне для України питання, породжене такою "геніальною" думкою Барака Обами: чи виявляться серед нових пріоритетів такі базові цінності поки що існуючої міжнародної системи як суверенітет, територіальна цілісність і непорушність кордонів держав, а також необхідність неухильного дотримання взятих на себе міжнародних зобов’язань. Зокрема зобов’язань ядерних держав за Будапештським "Меморандумом про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї", за яким Україна погодилася здати третій у світі ядерний потенціал та набути статус без’ядерної держави.

Тож це послання Барака Обами до Конгресу США багато що пояснює. Вперше так промовисто. Я вже давно критикую Адміністрацію Президента США Барака Обами за млявість, непослідовність і зволікання в підтримці України, а також за фактичне дистанціювання від безпекових гарантій, що були дані Україні в Будапештському меморандумі 1994 року. Саме "миротворець" Барак Обама виявився, на жаль, головною перешкодою для переосмислення позиції американської влади й переходу до впровадження повноцінної політики стримування агресора – реваншистської путінської Росії та надання масштабної допомоги, зокрема військової, Україні, що знаходиться на передньому краї захисту цивілізованого світу від експансіоністських планів Кремля.

Путінізм, як ідеологія нехтування цивілізованими цінностями та нормами життя, схоже, є заразною хворобою, особливо небезпечною в умовах відсутності потужних і принципових лідерів сучасного демократичного світу, готових постати на захист фундаментальних цінностей цивілізації. Таких, якими у свій час були Черчилль, де Голль, Рузвельт, Тетчер та Рейган.

Готовність до принципових поступок агресивному ревізіонізму, реваншизму та фундаменталізму з боку нинішніх "пацифістських" лідерів Заходу є, безумовно, лякаючою і небезпечною. Україну очікує як мінімум важкий рік до зміни влади у США у січні 2017 року.
Маємо бути сильними та покладатися передусім на самих себе. Вірю в український Дух і наш народ. Слава Україні!



Новые обещания