Корупція в Київській ОДА: Ковальчуку дали сигнал вгомонитися

19 Сен 2016 11:02

Голосний скандал із хабарництвом вищих посадових осіб Київської облдержадміністрації, яких на початку вересня взяли на гарячому правоохоронні органи, поступово втрачає резонанс.

Голосний скандал із хабарництвом вищих посадових осіб Київської облдержадміністрації, яких на початку вересня взяли на гарячому правоохоронні органи, поступово втрачає резонанс. Судячи з того, як розвивається ситуація, є всі шанси, що VIP-посадок не буде, слідство обмежиться «стрілочниками», а головні фігуранти вийдуть сухими із води.

Нагадаємо, 09 вересня 2016 року міністр МВС Арсен Аваков повідомив, що заступника голови Київської ОДА Ігоря Любка затримали на хабарі у розмірі 200 тис. гривень. Повідомлялося, що Любко через свого посередника із одного з департаментів обладміністрації вимагав та одержав неправомірну вигоду від підлеглої за сприяння у переведенні її на іншу державну посаду.

Наступного дня Генпрокурор України Юрій Луценко заявив про можливу причетність до корупційної справи губернатора Київщини Максима Мельничука, однак наголосив, що слідство тільки вивчає ситуацію.

Хто такі?

І Мельничук, і Любко потрапили на роботу в Київську ОДА не просто так.

ЗМІ писали, що за своє призначення Максим Мельничук заплатив 3 млн. доларів одному з топ-менеджерів Адміністрації президента. Багато хто сходиться на думці, що цим «топ-менеджером» був перший заступник АП Віталій Ковальчук. Тоді навіть ширилися чутки, що начебто не всі кошти дійшли до адресата, але інцидент не отримав продовження.

Якщо прихід на посаду Мельничука супроводжувався грошима і проханнями впливових людей, то зам губернатора Ігор Любко за своє призначення повинен напряму дякувати своєму кумові Віталію Ковальчуку.

Любко і Ковальчук – давні друзі по службі і бізнесу. У 2006-2010 рр. вони разом трудилися в Голосіївському районі м. Києві на посадах заступників голови РДА і були депутатами Голосіївської районної ради. Тоді їх пов’язувала не тільки державна служба, а й спільна бізнесова діяльність – Ігор Любко деякий час керував фірмою «Аква–Х», яка належала близьким родичам нинішнього першого зама АП.

Пізніше робити чиновницьку кар’єру Ігорю Любку допомагала й близька до Ковальчука Марія Іонова, яка вже другу каденцію є народним депутатом України. Саме її помічником-консультантом працював Любко у Верховній Раді VIII скликання.

Безымянный.jpg

А вже у березні 2016-го Ігоря Віталійовича підвищують із посади радника голови КОДА до зама губернатора Київської області. Неофіційно для того, щоби бути «смотрящим» при Мельничуку за процесами у столичному регіоні.

Справу зливають

Корупційний скандал, в який потрапили ставленики АП, затихає. Сьогодні екс-губернатор Максим Мельничук взагалі не розглядається як підозрюваний у кримінальному провадженні, а проходить лише як свідок. В той час як його зам Любко (який не тільки вимагав, але й отримав (!) хабар) виявляється також проходить у справі як свідок і вже випущений на свободу. Печерський районний суд Києва вирішив не заарештовувати заступника голови КОДА і призначити йому запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 1 млн. гривень, внесення якої для чиновника і його патрона в АП особливої складності не принесло.

Більше того, директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник вже заявив, що із розслідування справи про хабарництво в Київській ОДА швидше за все виникнуть проблеми, бо поліція не передає слідство НАБУ і через порушення правил підслідності підозрюваним нічого не загрожує.

«З цією справою будуть проблеми. Поліція не захотіла співпрацювати з нами як з органом, якому підслідна корупційна справа в КОДА, відповідно, цей матеріал реалізувала Генпрокуратура. Ми вже бачили це на прикладі справи мера Вишгорода, який зараз повністю поновлений на посаді, у нього немає запобіжних заходів у зв’язку з порушенням правил підслідності, але чомусь правоохоронні органи все одно йдуть на ці порушення», - сказав у коментарі журналістам очільник НАБУ.

Тому юридично грамотне та об’єктивне розслідування справи про хабарі чиновників КОДА, а також притягнення винних до відповідальності можуть бути лише у випадку передачі їх на розгляд НАБУ і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

Справа проти чиновників КОДА – сигнал Ковальчуку?

Після гучних заяв МВС і Генпрокуратури про корупцію серед керівництва Київської ОДА в політикумі почалися дискусії чому саме зараз виникли корупційні справи і кому це вигідно. Погодьтеся, навіть 200 тис. гривень – не та сума, заради якої губернатор і його свита будуть ризикувати кар’єрою.

Тому заслуговує на увагу версія про те, що таким чином робився натяк їхньому куратору з АП Віталію Ковальчуку, в якого в оточенні президента існує чимало ворогів. Тобто, «закривати» столичних чиновників ніхто й не збирався, але дати сигнал Ковальчуку – цього цілком достатньо.

Безымянный.jpg

Справа у тому, що не без внутрішніх скандалів обійшлася кампанія по призначенню нового глави Адміністрації президента після відставки Бориса Ложкіна. Як відомо, саме Ковальчук вважався претендентом № 1 на це місце. Але проти його кандидатури виступили не тільки нинішній прем’єр В.Гройсман, але й інші наближені соратники президента Ю.Луценко та І.Кононенко. Тому сталося так, як сталося.

Поговорюють,  між Ковальчуком і Райніном почалася справжня боротьба за реальне керівництво в АП і за доступ до тіла президента. А ще кажуть, у Райніна дуже близькі стосунки з Аваковим.

Можливо цим і пояснюється синхронність заяв МВС і Генпрокуратури по відношенню до корупції в КОДА? Раз Ковальчук відповідає за регіональну політику та особисто за діяльність керівництва обласних адміністрацій, так треба показати не ідеальність кадрової політики та корупцію на місцях. І кінцевий адресат тут навіть не суспільство, а президент Порошенко, до якого останнім часом сильно наблизився перший зам його адміністрації. І який, до речі, має амбіції набагато більші, ніж посада в АП.

Новые обещания