Компанії, пов’язані із банком “Союз” Сергія Дядечко, намагаються відсудити у залізниці 208 млн грн

16 Мар 2016 17:36

Компанія “Інтертрансконсалтинг” з орбіти банку “Союз” відомого бізнесмена Сергія Дядечко намагаються відсудити 208 мільйонів гривень у ДП “Укрзалізничпостач” за ніби-то поставлену раніше продукцію.

Компанія “Інтертрансконсалтинг” з орбіти банку “Союз” відомого бізнесмена Сергія Дядечко намагаються відсудити 208 мільйонів гривень у ДП “Укрзалізничпостач” за ніби-то поставлену раніше продукцію. 

Судове засідання за цією справою відбулось 16 листопада у Господарському суді Києва, йдеться у сюжеті Надії Бурдєй для програми “Наші гроші” (ЗІК), пише bihus.info 

 


У 2013 ДП «Укрзалізничпостач», за результатами тендерів уклав 26 договорів на постачання товарів і послуг для Укрзалізниці. Серед постачальників: ТОВ “ТД “БМЗ”, ТОВ “РДГ”, ТОВ “КСЗ”, ТОВ “ТД “ЛЕМЗ”, ТОВ “УЗП”,  ТОВ “Фірма ЛЕДА”, ТОВ “ТД “Робікон”, ТОВ “Інтерпайп Україна”, ТОВ “Метконтракт” та ТОВ “ТД Агрінол”. Гроші за поставки “Укрзалізничпостач” не зміг виплатити одразу після укладення угод. 

За нього заплатив банк АТ “КБ “СОЮЗ” та факторингова компанія “Інтертопресурс”. Банк та «Інтертопресурс» виплатили  борг “Укрзалізничпостача” постачальникам, натомість отримали право вимоги оплати боргу від залізничників. Формат угоди, за якою стороння компанія фактично здійснює виплати, та отримує право вимагати кошти від того, за кого вона заплатила, називається факторингом.

У 2014 році  “СОЮЗ” переуступив всі права вимоги боргу до залізничників -  “Інтертопресурсу”. Після цього “Інтертопресурс” сконцентрував 115 мільйонів боргу “Укрзалізничпостача”. У листопаді того ж  року компанія “Інтертопресурс” за власною заявою починає процедуру банкрутства, яку проводить засновник і одночасно ліквідатор Олександр Коваленко. 

Коваленко жодного разу не з’явився на засідання суду щодо банкрутства своєї фірми. Можливо тому, що як раз в цей час перебував у СІЗО. Людина із таким самим П.І.Б., з такою самою датою народження і донецькою пропискою -  5 жовтня померла у Маріупольському СІЗО. Офіційна причина –  “слідчозаарештоаний  Коваленко помер через захворювання гепатитом”.  Неофіційна, яку поширили ЗМІ, – насильницька смерть через катування. Однак, пенітенціарії цю версію спростовують.  

В серпні 2015 року суд визнає компанію “Інтертопресурс” - банкрутом. 

Після ліквідації “Інтертопресурсу” до суду звертається “Інтертрансконсалтинг”, і намагається стягнути з “Укрзалізничпостача” 208 мільйонів гривень. Позивач зазначає, що “Інтертопресурс” переуступив йому право вимоги.

Новий кредитор додав до боргу: 87 млн грн — інфляційних нарахувань та 5,5 млн грн  — 3% річних. Ці вимоги абсолютно необґрунтовані, оскільки була порушена процедура переуступлення права вимоги, а донарахування проводились без узгодження із боржником. 

Відповідно до норм ЦКУ, ст. 1082: боржник, а в даному випадку “Укрзалізничпостач”, зобов'язаний здійснити платіж “Інтертрансконсалтингу”, за умови, що він одержав від “Інтертопресурсу” -  письмове повідомлення про відступлення права грошової вимоги. Тобто, “Інтертопресурс” мав повідомити залізничників про зміну кредитора. Окрім того, в договорах поставки прописано, що “права і обов’язки за договором постачання можуть бути відступленні лише за взаємною письмовою згодою сторін”.  Залізничники у офіційній відповіді на запит зазначають, що такої згоди не надавали. 




У випадку, якщо факторингова компанія здійснила переуступлення права боргу без письмового погодження  – така угода визнається недійсною, а  сторона яка здійснила відступлення - має виплатити штраф “Укрзалізничпостачу”. Такі умови договору. Однак, банкрут “Інтертопресурс” виплатити штраф вже не зможе, втім і права вимагати борг – він також втратив у серпні 2015 року, коли рішенням суду був визнаний банкрутом.

Всі задіяні у спробі стягнути кошти компанії так чи інакше пов’язані із банком “СОЮЗ”.


Керівник “Інтертрансконсалтингу” – Роман Тищенко. У 2014 році  він був головою правління ПАТ “Ясна поляна”, яка  була міноритарним (7,3%) співвласником  акцій банку “СОЮЗ”. 

До 2011 року керівником  “Інтертопресурсу”  є Вадим Макаров.  У 2014 році Вадим Макаров був головою правління страхової компанії “ЄВРОСІБІНВЕСТ”, яка була міноритарним власником (9,9%) акцій банку “СОЮЗ”. Власником  “ЄВРОСІБІНВЕСТу” була компанія ТОВ “ФОРТАЙМ”, засновником якої був Олег Хільченко, який разом із Сергієм Дядечко є співзасновником компанії “Інвестиційні бізнес Інструменти”. 


Листи для “Інтертопресурсу” суд надсилав за адресою - Київ, Суворова,4. Це юридична і фактична адреса банку “СОЮЗ”. Так вказано в ухвалі про банкрутство факторингової компанії.  Натомість, юридична адреса “Інтертопресурсу” - Донецьк. 

Сам банк “СОЮЗ” до 2014 року належав двадцяти фізичним особам. Однак, після відкриття Нацбанком кінцевих бенефіціарних власників – структура власності “Союзу” істотно змінилась. Сьогодні  99% акцій банку  належать широко відомому Сергію Дядечко.


У реєстрі Мінюсту – прізвище власника вказано, як Сергій Дяченко, однак цю інформацію легко спростувати, отримавши витяг із сайту НБУ. 

Новые обещания