Гучний провал НАБУ: справу головного санлікаря Протаса закрито

6 Мар 2017 21:30

8 місяців бездарного витрачення коштів. 32 детективи, які цілими днями й ночами працювали над «новою справою лікарів». Сотні тисяч гривень, витрачених на обшуки у 20 областях України.

 І все це виявилося марним, бо 1 березня 2017 року старший радник юстиції, начальник відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури В.Кричун виніс постанову про закриття кримінального провадження щодо в.о. Голови Державної СЕС Протаса С.В. та начальника одного з Департаментів Держсанепідслужби Чепурного О.В. 

Так безславно для правоохоронців завершилась скандальна «справа Протаса».

Свого часу піар на ній зробили усі, хто тільки бажав – Артем Ситник й з декілька десятків детективів НАБУ, голова МВС Арсен Аваков (допомагав проводити обшуки), народні депутати та інші. Що вже й казати, коли навіть Прем’єр-міністр Володимир Гройсман свого часу запевнив українців, що «справа Протаса буде доведена до логічного завершення». Цікаво, чи саме про таке завершення тоді говорив пан прем’єр?

А як же ж усе «добре» починалось. Згадаймо, як 30 червня 2016 року Арсен Аваков браво звітував у Фейсбуці, що «НАБУ і поліція затримали на хабарі головного санітарного лікаря України Святослава Протаса. Тільки що, в робочому кабінеті, затриманий Головний санітарний лікар України Святослав Протас з начальником департаменту Санітарної служби України Чепурним", - написав тоді Аваков. "Одночасно по всій країні, проводяться обшуки, допитуються 19 головних санітарних лікарів областей, частина з яких також будуть затримані", - додав Аваков.

В унісон Авакову підспівували й у НАБУ. «Детективами Національного антикорупційного бюро України спільно з прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури виявлено корупційну схему керівництва Державної санітарно-епідеміологічної служби, метою якої було заволодіння бюджетними грошовими коштами під виглядом виділення премій до Дня медичного працівника України. Відповідно до вказаної схеми, керівник Держсанепідслужби України надав злочинну вказівку ряду директорів відповідних державних обласних установ, згідно із якою останнім та їх заступникам буде виплачено премію до Дня медичного працівника у розмірі двох місячних посадових окладів, один з яких вказані особи можуть залишити собі, а інший повинні передати йому», - це повідомлення на сайті НАБУ», - таке повідомлення було розміщене одночасно з одкровеннями Авакова.

А далі «не пішло». По-перше, в роботу втрутились адвокати, а по-друге, з суддями «порішати» питання нашвидкуруч теж не вийшло.

Про це сьогодні 5 березня зазначили самі адвокати. Зокрема, за коментарями в соцмережах можна зробити висновок, що у «справі Протаса» принаймні працювали Андрій Левковець, Олексій Шевчук, Костянтин Глоба, Максим Джевага та Ігор Черезов.

Зокрема, Андрій Левковець зазначив наступне: «Ми одразу сказали, що це маячня і ніякої перспективи справа не має, тому що в дійсності ніхто ніякого злочину не вчиняв, а вказані заяви є лише дешевим піаром, якого так бажає суспільство. Минуло трохи більше, ніж півроку і нас нарешті почули, щоправда не ті, хто тоді так гучно кричав про затримання, а професіонали, які беруть і просто роблять свою справу - процесуальні керівники із Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Тож справа нарешті закрита! Справа закрита лише тому, що прокуратура розібралася в тому що ж відбулося насправді, заслухала свідків і надала дійсно об’єктивну оцінку тим свідченням, які були повідомлені свідками. Проте не можна залишити без уваги непрофесійну псевдодіяльність НАБУ та Нацполіції, які задіяли величезні ресурси, провели обшуки та затримання, висвітлили інформацію, яка не відповідала дійсності, оббрехали людей навіть без погодження з процесуальним керівництвом аби виправдати ті вливання міжнародних коштів, які вкинуті в їх діяльність. Окремо обурює заява міністра внутрішніх справ Авакова, який, всупереч принципу презумпції невинуватості обізвав людей злочинцями. В цивілізованій країні за такі твердження міністр мав би нести відповідальність, а у нас навіть не спромігся вибачитись».

Своєю чергою адвокат Олексій Шевчук, як і завжди, висловився більш емоційно: «Всі пам’ятають, як літом гучно з танцями і бубнами НАБУ затримало пана Протаса та його заступника пана Чепурного ніби за розкрадання державних коштів. Суддя Калініченко з Солом’янського суду вже тоді не бачила перспектив справи і не пішла на дудку НАБУ і не запроторила людей до в’язниці, а от суддя Бобровник з радістю їх відсторонив від посади, навіть не слухаючи про порушені строки … В цій справі Максим Джевага, Constantine Globa, Andrii Levkovets системно збирали докази. Нам пропонували угоди, перекваліфікації, але ми йшли вперед, ми чекали і системно спростовували відсутність в діях посадових осіб навіть найменших вказівок на наявність прийняття неправомірної вигоди в діях наших клієнтів. Нагадую, що їм інкримінували злочин за те, що вони збирали кошти на написання профільного закону. Цей закон зараз на розгляді Верховної Ради, на хвилиночку. Але і не це так дивує ! Дивує бажання детективів щось розслідувати і створювати імітацію бурхливої діяльності , а деяких депутатів кричати #standforNABU».

Власне, що ми маємо, якщо відкинути емоції:

  1. Величезна спецоперація по відлову корупціонерів виявилася пшиком.
  2. Протас та Чепурний тепер мають право подати відповідні позови до Міністра внутрішніх справ, іноземних видань та місцевої преси щодо, як мінімум, вибачень.
  3. НАБУ витратило купу державних коштів без жодного результату.
  4. Санітарну службу знищили.
  5. Суддя Бобровник і тут відзначився.

Що стосується правових підстав закриття справи проти Протаса, то вони наступні:

  1. Оперативно-розшукові заходи проводились Нацполіцією в кабінеті Протаса 09.06.2016, однак право проводити такі дії НПУ отримала лише з 18.06.2016 (внесені відповідні зміни до законодавства). А відповідно до положень ст. 62 Конституції обвинувачення не може грунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом.
  2. У справах про хабарництво обов’язковому доказуванню підлягають обставини, що і особа, яка дає хабар, і особа, яка приймає його, розуміють, що йдеться саме про хабар (п.8 постанови Пленуму ВСУ №5 від 26.04.2002). Натомість у досудовому розслідуванні було встановлено, що більшість керівників обласних лабораторних центрів заперечили передачу бідь-яких коштів Протасу.
  3. Відеофіксація від 21.062016 чітко показує, що Протас дійсно просив надати частину коштів для фінансової підтримки юридичного супроводу розробки законопроекту «Про громадське здоров’я». Але виключно у добровільній формі та за наявності можливості. І найголовніше, при цьому жоден свідок не підтвердив того, що обов’язковою умовою отримання премії до Дня медичного працівника має бути повернення частини премії Протасу.

Таким чином, станом на сьогодні запобіжний захід щодо Протаса та Чепурного припинив своє існування, арешт з майна знято, а речові докази повернути володільцям.

Мабуть, після такої гучної «зради» з боку НАБУ, ні в кого не виникне питання, а що ж у нас так погано з корупцією борються. Бо виявляється 32 особи «танцювали» біля Протаса та Чепурного лише для того, щоб з’ясувати, що злочину то насправді не було…  

Ось вони, ці "достойники"-детективи:

zrada.today

Новые обещания